Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Laboratuvarı eğitimde kaliteyi artıracak

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Laboratuvarı eğitimde kaliteyi artıracak

Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü bünyesinde Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Laboratuvarı oluşturuldu. BAP kapsamında desteklenen proje ile kurulan CBS laboratuvarı coğrafya...

Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü bünyesinde Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Laboratuvarı oluşturuldu. BAP kapsamında desteklenen proje ile kurulan CBS laboratuvarı coğrafya eğitimi açısından büyük bir eksikliği tamamladı.

AEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü için Laboratuvarda çalışmalar yirmi iki adet bilgisayar, ArcGis 10.2 yazılımı (31 kullanıcılı), Scanner ve Plotter ile devam ediyor. Günümüzde Coğrafi Bilgi Sistemleri, coğrafya bilim dalının ve diğer bilim dallarının vazgeçilmez önemdeki altyapı birimlerinden birini oluşturuyor. Üniversitemiz bu laboratuvar sayesinde CBS konusunda eğitim-öğretim ve araştırma hizmetlerine yönelik teori ve uygulamada disiplinler arası bir çalışma ortamı sunuyor. Diğer taraftan belirli dönemlerde düzenlenen sertifika eğitimleriyle öğrencilere sertifika da veriliyor.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarı sayesinde CBS ile ilgilenen akademik birimlerin lisans ve lisansüstü düzeydeki uygulamalı derslerine, lisansüstü tez çalışmalarına katkı sağlanabildiği gibi, araştırma ve proje faaliyetlerine yönelik yazılım-donanım desteği ile literatür desteği sunulabiliyor. Öğrenci ve araştırmacıların; uydu görüntüleri, GPS gibi çeşitli kaynaklardan gelen konumsal verilerin toplanması ve işlenmesi aşamalarına katkı sağlayarak, coğrafi bilginin analizini ve yorumu da gerçekleştirilebiliyor.

CBS'nin farklı disiplinlerde kullanım olanağı sayesinde, coğrafi verinin farklı mesleklerce etkin bir şekilde kullanımı ve paylaşımı da amaçlanıyor.

CİHAN