Çomüden Taha Akyola Çifte Fahri Doktora

Çomüden Taha Akyola Çifte Fahri Doktora

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senato kararıyla, Hürriyet Yazarı Taha Akyola 'Tarih eğitimi' ile 'Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi' alanlarında iki fahri doktora unvanı verdi. Tek unvan alacağını bilen Akyol'a ikincisi sürpriz olurken,...

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senato kararıyla, Hürriyet Yazarı Taha Akyola 'Tarih eğitimi' ile 'Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi' alanlarında iki fahri doktora unvanı verdi. Tek unvan alacağını bilen Akyol'a ikincisi sürpriz olurken, Türkiye'de bir ilk gerçekleşti.

ÇOMÜ'de 2014-2015 akademik yılı açılış töreni, Terzioğlu Yerleşkesi'ndeki Troia Kültür Merkezi Sevim Buluç Oditoryumu'nda gerçekleşti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, müzik dinletisinin ardından üniversite tanıtım filmi izlendi. Törene, Çanakkale Vali Vekili Saim Eskioğlu, Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan ile daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, rektör yardımcıları, akademisyen ve öğrencilerin katıldı. Akademik yıl açılışına Hürriyet Gazetesi Yazarı ve CNN Türk Program Yapımcısı Taha Akyol'a ÇOMÜ Senatosu kararıyla verilen çifte fahri doktora unvanları damgasını vurdu.

İKİ FAHRİ DOKTORA BİRDEN

'Araştırmacı kimliği ile dünya gündemini ve güncel siyaseti yakından takip eden, köşe yazarı olarak makaleler yazan olayları tarihsel süreç içerisinde ve bir kavramsal çerçeve dahilinde yorumlaması, çalışmalarında objektiflikten ayrılmaması, eserlerinin birçok akademik çalışmaya referans olması' özellikleri nedeniyle 'Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi' alanında; 'sosyoloji ve hukuk penceresinden tarih konularını incelemesi, bu yaklaşımı sayesinde ülkemizde tarihçiler ve tarih eğitimi alanında önemli bir okur kitlesine ulaşarak tarih merakı ve bilincinin oluşmasına katkıda bulunması' nedeniyle 'Tarih Eğitimi' alanında fahri doktora unvanı verilen Taha Akyol'a törende akademik kıyafeti giydirildi.

Fahri Doktora Beraatları ve Üniversite kimliği verilen Akyol'a akademik kıyafetlerini eşi Tülin Akyol, Vali Vekili Saim Eskioğlu ve ÇOMÜ Rökter Prof. Dr. Sedat Laçiner giydirdi. Fahri Doktora Beraatları ise Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, üniversite kimliği de Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan tarafından takdim edildi.

Doktora unvarlarının verilmesi ardından duygularını dile getiren Taha Akyol'un eşi Tülin Akyol, "Ailemize bu onuru yaşatan herkese şükranlarımı ve minnetimi sunmak istiyorum" dedi.

SİYASİ MÜCADELEYİ TERCİH ETMİŞ OLMANIN PİŞMANLIĞI

2014-2015 Akademik Yılı Açılış Dersi'ni de "Bilimin Tarihinden Notlar" konusuyla veren Gazeteci Yazar Akyol ise hayatında hiç bu kadar heyecanlanmadığını belirterek şunları söyledi;

"Bana bu ünvanı burada tebliğ edilirken, rahmetli hocam Ali Fuat Başgil'i hatırladım. 27 Mayıs darbesi oldu. Adnan Menderes idam edildi. Bizim ailemizde mahallemizde feryat figan. Ben Ali Fuat Başgil'in öğrencisi olacağım diye hukuk fakültesini okumaya karar verdim. Ama ben İstanbul Hukuk Fakültesi'ni kazanıp geldiğimde, Ali Fuat Başgil çoktan emekliliğe sevk edilmişti. Ali Fuat Başgil bizim Anaysa Hukuku tarihimizin en büyük bilim adamlarından biridir. Ordinaryus profesör. Talebe hareketlerine katıldım. Talebe hareketleri sırasında, birkaç kez Ali Fuat Başgil'e giderek onun elini öptüm. Onun sohbetini dinlerdik, ona sorular sorardık. Bir defasında bana dedik ki; 'Taha sende ben akademik kabiliyet görüyorum. Recai Galip hocaya söyleyeyim, asistan alacaklar onunla bir görüş.' İşte onu hatırladım. Ben bunu yapmadım. Çünkü siyasi militanlık yaparak vatanı kurtarmaya karar vermiştim, bilime ne gerek vardı. Şimdi 67 yaşındayım Allah'a çok şükür ediyorum, bana bu unvan layık görüldü. Ve aziz hocam Ali Fuat Başgil'in çok niyaz ediyorum ruhu muazzez olmuştur. Onun için çok heyecanlandım. Bilimsel kariyer ile siyasi mücadele arasında tercih etme imkanı olup da, siyasi mücadeleyi tercih etmiş olmanın pişmanlığıyla da sözlerime başlamış oluyorum. Bununla bilimsel kariyerin ne kadar üstün bir değer olduğunu anlatmak istedim. Bu yüzden bugünkü konuşmamda siyaset ile hiç ilgisi olmayan, iç politika ile dış politika ile hiç alakası olmayan bir konu üzerinde duracağım. Bir millet, bilimi ve hukuku siyasetin üstünde tutamadığı zaman krizlerden kurtulamaz, sıkıntılardan kurtulamaz. Ama bilimi ve hukuku siyasetin üstünde tutmayı başardığı zaman gelişmiş ülke olmaktadır."

SİYASETİ HER YERE BULAŞTIRMA HASTALIĞI, ÜNİVERSİTELERİN DE İÇİNE GİRMİŞTİR

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner de yaptığı akademik yıl açılış konuşmasında "Üniversiteler hiçbir zaman Cumhuriyet döneminde özerk bir yapı haline dönüşememiştir. Kendi akademik kurulları ile kendi kararlarını alan bir yer olamamıştır. Ayrıca Türk toplumunun siyaseti her yere bulaştırma hastalığı, üniversitelerin de içine girmiştir. Üniversiteler ülkeye yön göstereceğine, maalesef ki kendisine gösterilen yollarda yolunu kaybetmiştir. Bugün de halen Türkiye bu hastalıklardan çıkmış değildir. Türkiye'de işinizi yaptırabilmek için tanıdık bulma veya siyasi bir görüşe yakın olma, bir ideolojiye yakın olma hastalıkları hala Türkiye'nin damarlarında dolaşmaktadır. Bu bir Osmanlı hastalığıydı, bu Cumhuriyet hastalığı olarak devam etmiştir. Fakat bu bir intihardır aynı zamanda. Toplumsal intihardır, israftır. İnsan kaynaklarını israf etmektir. Buna dur denmesi gerekir" diye konuştu.

Ayrıca ÇOMÜ ve Ortak Akıl Topluluğu tarafından organize edilen "2013 Yılın Enleri" anketinde yüzde 41'lik oy oranıyla "En Çok okunan Köşe Yazarı" seçilen Taha Akyol'a plaketi de tören sonunda takdim edildi. Törende ayrıca, akademik yükselme gösteren öğretim üyelerine belgeleri de verildi.

FOTOĞRAFLI

----------KUTU-----------

SENATO KARARLARI

TARİH EĞİTİMİ ALANINDAKİ KARAR

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Fakülte Kurulu'nun Taha Akyol'a Fahri Doktora unvanı verilmesine ilişkin 20 Ekim 2014 tarih ve 11 sayılı toplantısında alınan 01 nolu kararı üzerinde görüşüldü. Sosyoloji ve hukuk penceresinden tarih konularını incelemesi, bu yaklaşımı sayesinde ülkemizde tarihçiler ve tarih eğitimi alanında önemli bir okur kitlesine ulaşarak tarih merakı ve bilincinin oluşmasına katkıda bulunması nedeniyle hukukçu, tarihçi, gazeteci ve yazar Sayın Taha Akyol'a, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 14/b-5 maddesi uyarınca 'Tarih Eğitimi' alanında 'Fahri Doktora Unvanı' verilmesine oy birliği ile karar verildi.

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ ALANINDAKİ KARAR

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fakülte Kurulu'nun Taha Akyol'a Fahri Doktora unvanı verilmesine ilişkin 2 Eylül 2014 tarih ve 07 sayılı toplantısında alınan 01 nolu kararı üzerinde görüşüldü. Taha Akyol, yakın dönem Türk siyasal hayatına ışık tutan önemli ve nesnel eserler vermiştir. Türkiye'nin kuruluşundan itibaren süregelen modernleşme çabasını, askeri müdahaleler dönemini ve bir asrı aşan demokratikleşme sürecini bir gazeteci olarak meslek ilkelerinden taviz vermeden takip etmiştir. Sayın Akyol'un Siyaset Bilimi alanında ciddi çalışmaları bulunmaktadır. Araştırmacı kimliği ile dünya gündemini ve güncel siyaseti yakından takip eden, köşe yazarı olarak makaleler yazan Sayın Akyol'un; olayları tarihsel süreç içerisinde ve bir kavramsal çerçeve dahilinde yorumlaması, çalışmalarında objektiflikten ayrılmaması eserlerinin birçok akademik çalışmaya referans olmasını da beraberinde getirmiştir. Tüm bu özellikleriyle birlikte, Taha Akyol'un Siyaset Bilimi'ne de katkısı büyüktür. Ayrıca gazetecilik mesleğini toplumun doğru haber alma hak ve özgürlüğünü gözeterek icra etmiş; meslek ilkelerine bağlılığı ile yetişmekte olan birçok genç gazeteciye de örnek olmuştur. Doğduğu toprakların geleneklerinden kopmadan evrensel bakış açısını benimsemiş bir isim olan Taha Akyol, toplumu ileriye taşıyacak eserleri ve yaklaşımı ile demokrasi ve insan hakları kültürünün gelişmesine katkı sunmuştur. Yukarıda sayılan sebeplerden dolayı Sayın Taha Akyol'a, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 14/b-5 maddesi uyarınca 'Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi' alanında 'Fahri Doktora Unvanı' verilmesine oy birliği ile karar verildi.

ÇOMÜ'DEN TAHA AKYOL'A ÇİFTE FAHRİ DOKTORA

ÇOMÜ'DEN TAHA AKYOL'A ÇİFTE FAHRİ DOKTORA

ÇOMÜ'DEN TAHA AKYOL'A ÇİFTE FAHRİ DOKTORA