''Çözüm Süreci gençlerin önünü açtı''

''Çözüm Süreci gençlerin önünü açtı''

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, çözüm süreci sayesinde gençlerin önünün açıldığını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "547 yurt ile iki katına çıkartılmış 389 bin yatak kapasitesi ile öğrencilerimizin barınma sorunları çözülmüş oldu. Ayrıca gençlerimizin eğitimlerinin ardından bir an önce aktif hayata katılabilmeleri açısından önemli programlar hayata geçirildi. Gençlerimiz söylendiği gibi, bugünümüz, geleceğimizdir" dedi.

Davutoğlu, Muradiye Kültür Vakfı, Keçiören Belediye Başkanlığı, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı ve KKTC Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği paydaşlığında yürütülen "Kardeşlik Köprüsü Projesi" kapsamında bir otelde gerçekleştirilen "Türkiye-KKTC Kardeşlik Gecesi" programına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Çocuklar ve gençlerle ilgili her çalışmayı Türkiye için çok değerli bulduğunu ifade eden Davutoğlu, bu konuda emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti.

1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında 12 yaşında olduğunu dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:

"Burada benim yaşımda olan katılımcılar o günleri heyecanla hatırlayacaklar. O günlerde yaşanan ortak duygu ve ortak heyecan bugüne kadar devam etti. 1999'da Kıbrıs'a ilk yaptığım seyahatte o günlerden kalan heyecanımla fark ettiğim bir şey hakikaten Kıbrıs'ın Türkiye'yi, Türkiye'nin Kıbrıs'ı çok az tanıdığıydı. O günden bu yana pek çok resmi ve gayriresmi ziyaret için Kıbrıs'ta bulundum. Her ziyaretimde son derece yakın resmi ilişkilerimizin mutlaka toplumsal ve sivil gayretlerle de desteklenmesi gerektiğini düşündüm. O nedenle bugün gerçekleştirdiğimiz bu projenin beni gerçekten umutlandırdığını söylemek istiyorum."

"Gençlerimiz bizim bugünümüz ve geleceğimiz"

Davutoğlu, Türkiye nüfusunun yüzde 41'ini gençlerin ve çocukların oluşturduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hepimizin en duyarlı ve en gayretli olmamız gereken faaliyet alanlarından bir tanesi mutlaka eğitim. Son yıllarda hükümetlerimiz eğitime hak ettiği değerin verildiğini gösteren çok önemli adımlar attılar. 2002 yılından bu yana genel bütçeden eğitime ayrılan pay 8 kat, yükseköğretim bütçesine ayrılan miktar ise 7 katın biraz üzerinde yükseldi. Yükseköğrenim harçları kaldırıldı. Adaletsiz bir sistemin simgesi olan katsayı uygulamasına son verildi. Lisans ve lisansüstü öğrencilere verilen burs oranları ciddi biçimde arttı. Çeşitli sebeplerle üniversiteden uzaklaşan 800 bin öğrencimiz aftan yararlanarak üniversite amfilerine geri döndüler. 117 yeni üniversite ile birlikte artık üniversitesi olmayan ilimiz kalmadı. Bugün artık birçok ilimizde birden fazla üniversite faaliyet gösteriyor. Birçok şehrimiz artık üniversite şehri olarak anılmaya başladı. Toplam 547 adet yurt ve iki katına çıkarılan 389 bin yatak kapasitesiyle öğrencilerimizin barınma sorunları büyük ölçüde çözülmüş oldu. Ayrıca gençlerimizin eğitimlerinin ardından bir an önce aktif hayata katılabilmeleri için önemli teşvik programları hayata geçirildi."

"Gençlerimiz bizim bugünümüz ve geleceğimiz" diyen Davutoğlu, bu anlayışla bugün 193 gençlik merkezindeki 928 bin gencin çeşitli faaliyetler yürüttüğünü, Türkiye'nin farklı illerinde kurulan 17 gençlik kampına 30 bin 250 öğrencinin katıldığını söyledi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın yurt dışındaki vatandaşların başarılarını desteklemek için Yurtdışı Vatandaşlar Bursları ihdas ettiğini dile getiren Davutoğlu, Türkiye'de öğrenim görmek isteyen gençlere yönelik yürütülen Türkiye Burslarının ise dünya çapında büyük ilgiye mazhar olduğunu kaydetti.

Türkiye Burslarının gelen yoğun eğitim talebini uluslararası standartlarda imkanlar sunarak karşıladığını belirten Davutoğlu, Türkiye'de 153 ülkeden yaklaşık 15 bin uluslararası öğrencinin 121 üniversitede burslu olarak eğitimlerine devam ettiğini ifade etti.

Avrupa Birliği Bakanlığının bünyesinde başlatılan Erasmus ve Erasmus Plus programından 2004-2013 yılları arasındaki dönemde 81 ilde 400 binden fazla gencin yararlandığını kaydeden Davutoğlu, bunun yaklaşık 300 bininin bu programla yurt dışında eğitim, staj, gönüllülük ve işbirliği faaliyetlerinde bulunduğunu dile getirdi.

"Çözüm Süreci bölgedeki gençlerin önünü açtı"

Çözüm Sürecine de değinen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Halkımızın büyük oranda desteğini arkasına alan Çözüm Süreci, bölgedeki gençlerimizin önünü açtı. İnşallah bundan sonra da açmaya devam edecek. Ben bu sürecin özellikle toplumun temel dinamiği olan kadınlarımız ve gençlerimizin desteğiyle daha güçlü olarak devam edeceğine bütün kalbimle inanıyorum. Gerek geçmişte, gerek şu an yaşanan acıların yaşanmaması en büyük dileğim. Zira çocuklarımız ve gençlerimizin barış ve huzur ortamında geleceğe donanımlı bir biçimde hazırlanmaları en büyük meselemizdir. Çocuklarımız ve gençlerimiz, umutlarını, hayallerini, masumiyetlerini kaybederse hepimiz kaybederiz."

Kardeşlik Köprüsü Projesi'ni umut dolu bir proje olarak nitelendiren Davutoğlu, "Gerçekten de Kıbrıs bizim için kardeşliğin en güzel ifadesi. Geçmişten bugüne Kuzey Kıbrıs ile aramızda sarsılmaz bir gönül bağı, bir kardeşlik bağı hep var oldu. Acılarımızı ve sevinçlerimizi birlikte yaşadık. Birbirimizi ayrı gayrı tutmadık. Sosyal ekonomik ve kültürler ilişkilerimiz manevi duygularla ve muhabbetle güçlendi. Kıbrıs'tan gelen tüm misafirlerimiz, sizler gözümüzden ve gönlümüzden hiçbir zaman ırak olmadınız. Bu sebepledir ki bu manevi bağın bizlerden yeni kuşaklara aktarımını son derece önemli bir mesele olarak görüyorum. Kardeşliğimiz el ele tutuşan, aynı güzel gayretlerde buluşan ve kenetlenen gençlerimiz sayesinde tazeleniyor ve yenileniyor" dedi.

"Tüm umudumuz, birlik, beraberlik yolunda atılan adımlar"

Geçmişte Türk halkının Kuzey Kıbrıs halkı ile kader birliği yaptığını ifade eden Davutoğlu, "Şimdi bu birlik kültür kardeşliği ile daha da sağlamlaşıyor. Esasen savaş, acı, yıkım ve sefalet manzaraları ile iç yakıcı bir görünüm arz eden dünyamız için tüm umudumuz birlik, beraberlik, dostluk ve kardeşlik yolunda atılan adımlardır. Allah insanlığın esenliği için atılan her adımı başarıya ulaştırsın. İnsanlık için çalışan herkesin yardımcısı olsun. Kurulan kardeşlik köprüsünde emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnşallah bu güzel kardeşlik projesi pek çok hayra vesile olacaktır. Bu projenin ve benzerlerinin daha uzun süreli ve kapsayıcı çalışmalarla destekleneceğine yürekten inanıyorum. Bu konuda elimden gelen desteği daima vermeye huzurunuzda söz veriyorum" diye konuştu.

Programda ayrıca Aile Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay ve Muradiye Kültür Vakfı Genel Müdürü Ahmet Hüsrev Ulusoy "Kardeşlik Köprüsü Projesi" hakkında konuşma yaptı.

Program sonunda, Muradiye Kültür Vakfına Eğitim Kurumları öğrencileri mini bir konser verdi. Konserde Sare Davutoğlu, çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Programa çok sayıda AK Parti milletvekili, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öteki ilgililer katıldı.