Cumhurbaşkanlığı Sarayı AİHM yolunda..

Cumhurbaşkanlığı Sarayı AİHM yolunda..

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın "baş belası" Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kez AİHM yolunda..

Bugüne kadar Atatürk Orman Çiftliği ve Saray için 60 dava açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi önümüzdeki günlerde bir heyet ile Strazburg’a giderek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açmaya hazırlanıyor. Taraf'tan Güler Yılmaz'ın haberine göre TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “AİHM’e başvurumuzun kaynağını oluşturan ana plan davasının geçtiğimiz haftalarda yargı kararıyla iptal edilmesi de elimizi güçlendirdi.

Artık AİHM’e giderken davamızın dayanakları daha güçlü” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Atatürk Orman Çiftliği ana plan davasının yargı tarafından yürütmeyi durdurma kararından sonra, dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mahkeme kararlarına uymayacağını belirterek,”Güçleri yetiyorsa gelsin yıksınlar, binayı da bitireceğim, içine de oturacağım” sözleri hatırlatıldı. Erdoğan’ın bu sözleri üzerine meslek odaları başkanları, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullanmıştı. Anayasa mahkemesi başvuruları ‘mağdur olmadıkları’ gerekçesiyle ret etmişti. Bunun üzerine Mimarlar Odası AHİM’e başvurma kararı almıştı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray için AİHM’e gidecek başvuru dosyasının hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. Candan “AİHM’e başvuru sürecinde avukatlarımız, uzmanlar titizlikle çalıştı. Hazırlıklarımız devam ederken, AOÇ alanlarında Atatürk’ün vasiyeti ve şartlı bağışını ihlal davasında, bireysel olarak müdahil olma talebimizin kabul edilmesi, Anayasa mahkemesinin mağdur değilsiniz söylemine önemli bir cevap oldu. Ulusal bellek alanı olan Atatürk Orman Çiftliği’nde mağdur ve taraf olduğumuz müdahilliğimizin kabul edilmesiyle tescillendi. AİHM’e başvurumuzun kaynağını oluşturan ana plan davasının geçtiğimiz haftalarda yargı kararıyla iptal edilmesi de elimizi güçlendirdi. Artık AİHM’e giderken davamızın dayanakları daha güçlü” değerlendirmesinde bulundu.

ASRIN ADALETSİZLİĞİ YAŞANDI

Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray mücadelesinde 60 dava açtıklarını kaydeden Tezcan Karakuş Candan, şöyle konuştu: “Her şeyin kaynağı olan Ana plan davasını yargı iptal etti. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Başbakan, Bakanlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratlar yargı kararlarına uymadılar. Kurum olarak vatandaş olarak, Anayasanın bize verdiği hakkımızı kullanırken, tehditler aldık, hedef gösterildik, Cumhurbaşkanı hakkımızda dava açtı. Hukukun üstünlüğü, evrensel hukuk ilkeleri ihlal edildi, Atatürk Orman Çiftliği’nde asrın adaletsizliği yaşandı. Anayasal çerçevede hukuk devletinin gerekleri yerine getirilmiyor, üstünlerin fiili hukuku işliyorsa, o ülkede sağlıkla yaşama hakkımız elimizden alınmış demektir. Hem bireysel olarak, hem kurumsal olarak AOÇ ve Kaçak Saray için AİHM’e gidiyoruz, çünkü bu ülkeyi yönetenlerin, herkesin gözü önünde gerçekleştirdiği hukuksuzluğu, israfı kabul etmiyoruz. “