Cumhurbaşkanlığında devir teslim töreni

Cumhurbaşkanlığında devir teslim töreni

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Türkiye'nin 12'nci cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın yemin töreninde, şef Rengim Gökmen yönetiminde İstiklal Marşı'nı icra edecek

ANKARA (AA) - TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), bugün cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde sahne alacak.

Türkiye'nin 12'nci cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'deki yemin etmesinin ardından, CSO, şef Rengim Gökmen yönetiminde 50 civarında sanatçıyla İstiklal Marşı'nı icra edecek. 

CSO Müdürü Aycan Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orkestranın bu yıl da 90. yıl dönümünü kutladıklarını hatırlatarak, "Bu gelenek cumhuriyetin kuruluşundan beri var. CSO, 90 yıl içinde gelen bütün cumhubaşkanlarına bu görevi yaptı" dedi.

CSO'nun bu törenlerde yer almasının bir devlet geleneği haline geldiğini söyleyen Sancar, 37 yıllık sanat hayatında Fahri Korutürk'ün son yıllarında başladığını ve Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'ın devir teslim törenleri olmak üzere 6 kez orkestrada flüt sanatçısı olarak görev aldığını belirtti.

Daha önce de orkestrayı Süleyman Demirel'in yemin töreninde Gürer Aykal, Turgut Özal, Abdullah Gül, Ahmet Necdet Sezer'in yemin törenlerinde ise Rengim Gökmen yönetmişti.

-CSO'nun tarihi

Kökleri, Sultan 2. Mahmut'un 1826 Mehteran Bölüğü'nü kaldırıp yerine batılı tarzda kurdurduğu Mızıka-i Hümayun'a kadar uzanan CSO, saltanatın kaldırılmasıyla Makam-ı Hilafet Filarmoni Orkestrası adını alarak Atatürk'ün isteğiyle 11 Mart 1924'te Ankara'ya taşındı. Halifeliğe de son verilmesinin ardından yine Atatürk'ün emriyle 6 Nisan'da 1924'te cumhurbaşkanlığı makamına bağlandı.

Riyaset-i Cumhur Filarmoni Senfoni Orkestrası ismini yıllarca kullanan orkestra, Ortadoğu ve İslam ülkeleri içinde sanatına aralıksız devam eden tek orkestra olarak 188 yıllık geçmişiyle de dünyanın saygın sanat kurumları arasında yer alıyor.