Cumhuriyet Gazetesi'ne terör operasyonu

Cumhuriyet Gazetesi'ne terör operasyonu

Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyonda 16 isim hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik başlatılan terör operasyonunda gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ile gazetenin yazar ve yöneticilerinden Turhan Günay, Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik, Bülent Yener, Eser Sevinç gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, TCK'nın 220/6. maddesi uyarınca "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla aralarında Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazar Güray Öz'ün de bulunduğu 16 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

GÖZALTI LİSTESİ UZUYOR

Cumhuriyet Gazetesi yönetim kadrosuna  düzenlenen operasyon kapsamında ; gazetenin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Akın Atalay, yazar Hikmet Çetinkaya, yazar Engin Aydın, yazar Güray Öz, yazar Hakan Kara, gazeteci Nebil Özgentürk, karikatürist Musa Kart, avukat Bülent Utku, avukat Mustafa Kemal Güngör, vakıf yöneticisi Önder Çelik, Bülent Yener, mali müşavir Eser Sevinç ve eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ve gazeteci Orhan Erinç hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

Cumhuriyet gazetesi gazetenin yazarı Kadri Gürsel ile muhasebecisi Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı verildiğini duyurdu.

dha-7b9651aa09844945b18f6d7cefd7ea63-3.jpg
Aydın Engin

ORHAN ERİÇ'İN EVİ ARANDI

Bu arada, soruşturma kapsamında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında, yurt dışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı, Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.

5 GÜN BOYUNCA AVUKAT YASAĞI

Operasyon kapsamında Turhan Günay ve Hakan Kara'nın evindeki bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyet'e götürüldü. Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticileri hakkında beş gün boyunca avukat yasağı konuldu. 

CAN DÜNDAR'IN İSTANBUL'DAKİ EVİ ARANDI

Cumhuriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni, yazar Can Dündar yurtdışında olduğu için hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Dündar'ın İstanbul'daki evi için arama kararı çıkarıldı. Polisler, sabah saatlerinde geldikleri evde kimseyi bulamadı. Daha sonra Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar'a ulaşıldı. Dündar, İzmir'den ilk uçakla İstanbul'a geldi. Öğle saatlerinde taksi ile evine gelen Dilek Dündar, kapıları polislere açtı. İçeriye giren Terörle Mücadele Şube Ekipleri arama yaptı. Can Dündar'ın evinde arama yapıldığını öğrenen gazeteci Banu Güven de destek için Dilek Dündar'ın yanına geldi.

AKIN ATALAY YURT DIŞINDA

Cumhuriyet gazetesi internet sitesinden yapılan açıklamada; Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve yazarlar Güray Öz ve Hikmet Çetinkaya'nın evine sabah saatlerinde polis baskın yaptığı belirtildi. Polisin, Sabuncu ve Öz'ü gözaltına aldığı, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın ise yurt dışında olduğu belirtildi.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine, "FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos'ta soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

CHP'Lİ VEKİL PAYLAŞTI

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon başlatıldığını duyurdu. Yarkadaş, twitter'da Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun gözaltına alındığı bilgisini paylaştı. 

Yarkadaş, twitter'da "Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon başlatıldı. Murat Sabuncu gözaltına alındı. Güray Öz ve Akın Atalay'ın evi aranıyor" diye yazdı.

MUSA KART: ASIL KARİKATÜR BUDUR

Hakkında gözaltı kararı verilen çizer Musa Kart, Cumhuriyet Gazetesi binasından ayrılarak teslim olmak üzere emniyete gitti. Kart yaptığı açıklamada, "Yıllardır ülkede yaşananları karikatüre dönüştürmeye çalıştım ancak şu anda bir karikatürün içinde yaşıyorum. Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce, binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz.

Baskılarla kimse korkutulamayak. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değil. Dünyaya anlatamazsınız bunu. Sadece karikatür çizdiğim için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşlarımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım, çizdiğim herkesin gözü önünde."

Cumhuriyet Gazetesi'ne terör operasyonu - Resim : 2

DÜNYA OPERASYONU BÖYLE GÖRDÜ

İngiliz haber ajansı, ‘son dakika’ gelişmesi olarak duyurduğu haberinde, “Haber televizyonlarında yer alan habere göre gazetenin yazar ve yöneticilerinin evleri aranıyor” ifadesi yer aldı.

Fransız AFP haber ajansı da ‘sıcak gelişme’ olarak duyurduğu haberinde, “Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun gözaltına alındığını” aktardı.

Cumhuriyet Gazetesi'ne terör operasyonu - Resim : 3

GAZETENİN İNTERNET SİTESİNDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Cumhuriyet Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan açıklamada "Demokrasiye darbe Cumhuriyet gazetesine uzandı. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Yazar Güray Öz'ün evi basıldı. Sabuncu ve Öz gözaltında. Yazar Hikmet Çetinkaya'nın evinde arama yapılıyor..." denildi.