Cumhuriyet tarihinin en uzun MGK'sı

Cumhuriyet tarihinin en uzun MGK'sı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk kez başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu toplantısı, Cumhuriyet tarihinin en uzun toplantılarından biri olma özelliği kazandı.

Çankaya Köşkü’nde öğle saatlerinde başlayan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı gece yarısına kadar sarktı. 10 saat 20 dakika süren Erdoğan başkanlığındaki toplantıda IŞİD tehdidi, PKK saldırıları ve paralel yapıyla mücadele konuşuldu.
 
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk kez toplandı. Kurulun, Çankaya Köşkü’ndeki Ekim ayı olağan toplantısı saat 14.25’te başladı, gece yarısı saat 00.50'de sona erdi. Böylece toplam 10 saat 25 dakika süren rekor MGK toplantısı Türkiye tarihine en uzun toplantı olarak geçti. Paralel yapıyla mücadele ile çözüm süreci ve Türkiye’nin ulusal güvenliğini ilgilendiren konularda önemli değerlendirmelerin yapıldığı toplantı, yaklaşık 10 saat 20 dakika sürmesiyle tarihe geçti.
 
 MGK’nın Ekim ayı toplantısı, dün Çankaya Köşkü’nde yapıldı. MGK ilk kez, 28 Ağustos’ta görevine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Daha önce Dışişleri Bakanı olarak toplantılara katılan Ahmet Davutoğlu da ilk kez Başbakan sıfatı ile toplantıda yer aldı. Başbakan yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ağustostaki Yüksek Askeri Şura’nın ardındanJandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Abdullah Atay ise ilk kez MGK toplantısında katılan isimler oldu.
 
İLK MADDE CEMAATLE MÜCADELE

Toplantıdan sonra geceyarısı yayınlanan bildiride, şu ifadeler yer aldı:

*Ülkemizin güvenliği, halkımızın huzuru ve kamu düzenini ilgilendiren hususlar ayrıntılı olarak görüşülmüştür. Bu kapsamda, milli güvenliğimizi tehdit eden ve kamu düzenini bozan iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlar ile yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanmıştır.
 
* Terörle çok boyutlu mücadele kapsamında sürdürülen çözüm süreci ele alınmış; sürecin oluşturduğu olumlu atmosferi ve huzur ortamını bozmaya yönelik provokatif olaylara karşı kamu düzeni ve güvenliğini koruma konusundaki kararlılık teyit edilmiştir.
 
* Suriye’de dördüncü yılını tamamlamak üzere olan çatışma ortamının ülkemizin ve bölgemizin güvenlik ve istikrarına yönelik yansımaları, bu konudaki bölgesel ve uluslararası yaşanan son gelişmeleri de içerecek şekilde müzakere edilmiştir.
 
Kıbrıs petrolü ve doğalgazı
 
* Deniz yetki alanları başta olmak üzere Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler gözden geçirilmiş; Türkiye’nin kendi kıta sahanlığı içerisinde ve garantör ülke olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ruhsatlandırdığı sahalardaki hak ve menfaatlerinin korunması için gereken her türlü tedbirin önümüzdeki dönemde de kararlılıkla alınacağı belirtilmiştir.
 
IŞİD’le mücadele
 

* Irak ve Suriye’de IŞİD ve diğer terör örgütüleriyle mücadele, ülkemizin bu mücadelede uluslararası koalisyon içindeki konumu, Türkiye’ye müzahir gruplar başta olmak üzere, ılımlı muhaliflerin durumu ve yerinden edilen kişilere yönelik insani yardımlarımız görüşülmüştür. ayrıca, ırak’taki siyasi süreçte son dönemde yaşanan gelişmeler gözden geçirilmiş, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki irade teyit edilmiştir.
 
* Başta Gazze’de sağlanan ateşkes olmak üzere, İsrail-Filistin ihtilafında yaşanan son gelişmeler, libya ve yemendeki mevcut durum ile bölgesel yansımaları kapsamlı biçimde görüşülmüştür.
* Afganistan’daki başarılı siyasal süreç ve gelişmeler değerlendirilerek, Türkiye’nin desteği vurgulanmıştır. Ayrıca, Ukrayna ve Tunus seçimleri gözden geçirilmiştir.
 
Komutanların evrak çantası
 
Erdoğan’ın başkanlığındaki ilk toplantının görüntü ve fotoğrafları da,Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesine konuldu. Görüntüde, GenelkurmayBaşkanı Orgeneral Necdet Özel ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün hacimli evrak çantaları dikkati çekti. Fotoğraflardan birinde, Orgeneral Öztürk’ün çantası önünde masanın üzerinde duruyor. Diğer fotoğrafta ise Öztürk’ün hacimli çantası sandalyelerin arasında ilgi çekici bir görüntü oluşturuyor
 
 Tarihi toplantı geceyarısına sarktı
 
MGK toplantıları, ortalama dikkate alındığında 4-5 saat arasında sürüyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesi ile bu belgenin neden olduğu tartışmaların Gündeme alınmasını önermesi nedeniyle tarihi nitelikte bir önem kazanan MGK’nın 2009 yılı Haziran ayı toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılmıştı. Saat 13:30’da başlayan toplantı, yaklaşık 7 saat 40 dakika sürmüştü. MGK’nın 28 Şubat 1997’de yapılan tarihi nitelikteki toplantısı, yaklaşık 9 saat sürmüştü. Paralel yapı, PKK terörü ve IŞİD terörünün ana gündem maddaleri arasında yer aldığı bu toplantının yaklaşık 10 saat 20 dakika sürmesi ve geceyarısına sarkması dikkat çekici bulundu.