Cumhuriyet Üniversitesine Robolab Laboratuvarı Kuruluyor

Cumhuriyet Üniversitesine Robolab Laboratuvarı Kuruluyor

SİVAS'taki Cumhuriyet Üniversitesi Avrupa Birliği'nden aldığı 800 bin TL hibe desteği ile, 'Robolab' laboratuvarı kuruyor.Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi'nin birlikte hazırladığı ve AB'nin hibe desteği verdiği proje kapsamında...

SİVAS'taki Cumhuriyet Üniversitesi Avrupa Birliği'nden aldığı 800 bin TL hibe desteği ile, 'Robolab' laboratuvarı kuruyor.

Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi'nin birlikte hazırladığı ve AB'nin hibe desteği verdiği proje kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi'ne 'Robolab' laboratuvarı kurulması konusunda çalışmalara başlandı. Öğretim üyelerine yönelik olarak kampus içerisindeki amfide seminer düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Devreler ve Sistemler Ana Bilim Dalı Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Yunis Torun, proje için AB'dan 800 bin lira hibe desteği alındığını söyledi. Günümüz teknolojisinde böyle laboratuvarlara çok ihtiyaç bulunduğunu belirten Yrd.Doç.Dr. Yunis Torun, şöyle dedi:

"Cumhuriyet Üniversitesi'ne 3 elektronik robottan oluşan Robotik Sistemleri laboratuvarını kuruyoruz. Bu proje bir Avrupa Birliği Projesi, Avrupa Birliği fonları ile fonlanan bir projedir. Temelde Cumhuriyet Üniversitesi'nin laboratuvar alt yapasını ve insan kaynaklarını geliştirmesine yönelik bir projedir. Bu proje sadece üniversite öğrencilerini ilgilendiren bir proje değildir. Mühendislik Fakültesi bu projenin asıl sahibi olmasıyla beraber sanayi kuruluşlarına da robotik sistemlerle ilgili eğitimler düzenleyecektir. Bu proje Tokat, Sivas, Kayseri ve Yozgat olmak üzere toplam dört ili kapsıyor. Bu bölgede fabrikalarda çalışan mühendis arkadaşlarımız da robotik sistemleri ile ilgili çeşitli eğitimlere alınacak. Projemize Eylül ayı itibariyle başlandı. İlk olarak bir proje ekibi ve proje ofisi kuruldu. Şuanda robotlar alım aşamasında. Laboratuvarımız ise kurulum aşamasında."

'TÜRKİYE'NİN EN İYİSİ OLACAK'

Aralık ayının ilk haftasında robot laboratuvarını kurmuş olacaklarını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Yunis Torun, seçtikleri 12 öğretim üyesi arkadaşları bulunduğunu anlatırken şöyle konuştu:

"Bu arkadaşlarımızın Avrupa'da bu işle alakalı bir enstitüden uzman niteliğinde eğitim almalarını sağlayacağız. Bundan sonra laboratuvarda kendi insan kaynaklarımızın gelişimini sağlayacağız. 15 Ocak 2015 tarihinde kurslarımız başlayacak. Bu kursta çeşitli bölümlerden 200 kursiyerimiz olacak. Bunlar 8 kişilik sınıflarda eğitim alacaklar. Bu eğitimler teorik ve pratik olacak. Robotlar üzerinde direk olarak programlama yapılacak. Kurslar bitikten sonra bu robotları kullanan firmalar ile bir çalıştay yapılacak. Proje sadece bizim üniversitemizi ilgilendiren bir proje de değil. Çünkü bu laboratuvarı kurduğumuz zaman Türkiye'deki en iyi laboratuvarı da kurmuş olacağız. Bununla beraber robot programlama ve entegrasyon konusunda 12 yetişmiş elemanımız olacak. Bu da bizim için çok büyük bir güç. Çünkü böyle bir güce sahip bir üniversite Türkiye'de yok."

FOTOĞRAFLI