''Darbeciler hafta sonu gözaltına alınacaktı''

''Darbeciler hafta sonu gözaltına alınacaktı''

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Bato, darbeyle suçlanan rütbeli askerlerle ilgili ''hafta sonu gözaltına alınacaklardı'' dedi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, darbe girişiminde yer aldiği ileri sürülen aralarında Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse, Albay Mehmet Oğuz Akkuş, generallerin de bulunduğu çok sayıda kişinin Pararlel yapının ordudaki örgütlenmesi soruşturmasının ikinci dalgasında gözaltına alınacağını söyledi.

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İzmir'deki askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda "FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapılanması"na yönelik soruşturma başlattığını bildirdi.

Soruşturma kapsamında "FETÖ'nün TSK içindeki yapılanmasına yönelik" önemli bilgilere ulaşıldığını ve bunların Adalet Bakanlığına iletildiğini açıklayan Başsavcıvekili Bato, operasyon izninin istendiğini belirtti.

Ağustos ayı sonunda yapılan, TSK personelinin atama ve görev yerlerinin değiştirildiği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısından sonrası için planlanan operasyonun, yurt genelindeki diğer operasyonlarda önemli darbe alan, YAŞ'ta komuta kademesinden hatta ordudan uzaklaştırılacağı öngörülen örgüt mensuplarının buna karşı bir girişimde bulunabilecekleri ihtimali üzerine erkene alınmasını talep edildiğini bildiren Bato, Adalet Bakanlığına üzerinden konunun Cumhurbaşkanlığına iletildiğini, olumlu cevap alması üzerine "FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapılanması"na yönelik operasyonun ilk dalgasına ilişkin talimatın 7 Temmuz'da verildiğini kaydetti.

İzmir merkezli bu operasyon kapsamında 2 emekli asker ile TSK'daki yapılanmanın sivil bağlantıları 22 kişi hakkında polise gözaltı yapma talimatı verildiğini, Genelkurmay Başkanlığından da 2'si amiral, 6 muvazzaf askerin savcılığa getirilmesi istendiğini hatırlatan Bato, muvazzaf askerlerden 5'inin "sağlık gerekçelerini göstererek rapor aldığını" ve savcılığa gelmediğini, bunun üzerine haklarında yakalama mahkemece kararı çıkartıldığını hatırlattı.

İkinci dalga bu hafta sonu yapılacaktı

Haklarında çıkarılan yakalama kararına rağmen 2 amiral ve bir binbaşının savcılığa gelmediğini kaydeden Başsavcıvekili Bato, bu süre içerisinde operasyonun ikinci dalgası için de hazırlıkların tamamlandığını, bu hafta sonu için gözaltı talimatlarının hazırlanarak Genelkurmay Başkanlığı dahil olmak üzere ilgili birimlere iletildiğini aktardı.

Gözaltı uygulanacak kişiler arasında, darbe girişiminde önemli rol oynayan, darbeyi planladığı öne sürülen Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse, Albay Mehmet Oğuz Akkuş, generallerin, üst rütbede ve önemli görevlerde bulunan çok sayıda subayın yer aldığını ifade eden Bato, ikincinin ardından ise dalga dalga gerçekleştirilecek operasyonlarda da TSK'daki tüm yapılanmaya ulaşmanın hedeflendiğini bildirildi.

Bato, "İzmir Askeri Casusluk'taki usulsüzlük soruşturmasındaki yakalama kararları ve operasyonun devam edeceği beklentisi, TSK'daki FETÖ bağlantılı askerlerde, ordudaki güçlerini zayıflatması, etkinliklerinin sona ermesi ve cezaevlerine konulmaları ihtimaliyle tedirginlik uyandırdı. Başlattığımız operasyonlar, ileri tarih için planladıkları darbe girişimini apar topar yapmalarına neden oldu. Güçlü siyasi irade ile halkın sağduyulu ve kahramanca direnişi sayesinde emellerine ulaşamadılar." görüşünü paylaştı.

İzmir'deki soruşturma

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, "İzmir'deki askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin inceleme ve elde edilen belgeler doğrultusunda "FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki yapılanması"na yönelik soruşturma başlatmış, aralarında Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros ve FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticilerinin de yer aldığı 24 kişi hakkında gözaltı kararı vermiş, 2'si amiral 6 muvazzaf askerin de savcılığa getirilmesi için Genelkurmay Başkanlığına talimat göndermişti.

İzmir merkezli Aydın, Denizli, Balıkesir, Gaziantep, Adana, Trabzon, Samsun, Afyonkarahisar, Mersin'de yürütülen operasyonda 8 zanlı gözaltına alınmış, 12 kişinin daha önce gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında arandıkları ve yurt dışında oldukları belirtilmişti. Genelkurmay Başkanlığına gönderilen yazı doğrultusunda muvazzaf askerlerden Binbaşı H.Ö. merkez komutanlığına bağlı askeri inzibatlarca İstanbul'dan İzmir'e götürülmüş, Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu, Tuğamiral Ali Suat Aktürk, binbaşılar Korkmaz Mermer, Recep Zafer, Özgün Gün ise sağlık gerekçeleriyle rapor aldıkları için talimat doğrultusunda adliyeye götürülemedikleri öğrenilmişti.

Savcılık, gözaltındaki 8 kişi ile Binbaşı Habil Özcan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk ederken, 5 muvazzaf asker ile 16 firari hakkında "yakalanmalarına yönelik gözaltı kararı" çıkartılmasını talep etmişti.

İzmir 3. Sulh Ceza Mahkemesinde ifadelerinin tamamlanmasının ardından Binbaşı Özcan'ın da aralarında bulunduğu 7 kişinin tutuklanırken, 2 kişi ise yurt dışı çıkış yasağı getirerek serbest bırakılmış, 2'si amiral 5 muvazzaf asker ile 16 firari hakkında da "yakalanmalarına yönelik gözaltı kararı" verilmişti.

Bu karar sonrası yakalanan firarilerden binbaşı Özgür Gün tutuklanmış, teslim olan binbaşı Korkmaz Mermer ise serbest kalmıştı.

AA