Davos'un yıldızı Durmuş Yılmaz

Davos'un yıldızı Durmuş Yılmaz

Hükümet'ten kimsenin katılmadığı Davos zirvesinin yıldızı Merkez Bankası Başkanı Yılmaz oldu.

Davos'ta bu yıl Türkiye'yi temsil eden tek isim MB Başkanı Durmuş Yılmaz gösterilen ilgiye şaşırdı. Yılmaz, 'Ben önceki yıllarda sıradan bir kişi olarak geliyordum. Bu yıl farklı, havaalanında karşıladılar, 2 koruma verdiler' dedi

Dünya Ekonomik Forumu'nun yapıldığı Davos'ta 'One Minute' krizi sonrası hükümet adına hiçbir bakan yok. Türkiye'yi en üst düzey temsil eden Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın soruları yanıtladı. Geçen yıl yaşanan 'one minute' krizi sonrasında kendisine bu yıl özel ilgi gösterildiğini belirten Yılmaz, 'Kamu sektöründen burada yalnız başına bulunmam benim işimi zorlaştırmıyor. Geçen yılki durumdan farklı bir durum, muamele var. Ben önceki yıllarda sıradan bir kişi olarak geliyordum. Havaalanında işlerimi kendim görüyordum. Bu sene farklı oldu, geldiler havaalanında karşıladılar, iki koruma verdiler. Şu anda etrafımda iki koruma var. Geçen sene neyse, bu yıl da aynı benim için. Ama bu yıl özel muameleyle karşı karşıyayım' dedi.

IMF'NİN KAYNAĞI UCUZ

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

- ORTA vadeli programda 2010 için öngörülen tahmin yüzde 3.5 büyüme. Bunu yüzde 5'e daha yükseğe çekebilir miyiz? Bunun için kaynağa ihtiyacımız var. IMF'nin bize yapacağı katkı buradan önemli, tabii ki siyasi bir karar.

- EKONOMİNİN tümü için döviz ihtiyacı nedir, onu dikkate almamız lazım. Önceki dönemlere kıyasla bir miktar finansman ihtiyacı olabilir. Bu çerçevede rezervlerin bir miktar güçlendirilmesi gerekebilir. Bugün itibarıyla IMF'nin parası maliyet açısından daha ucuz olabilir. Gelen paranın Hazine'nin borçlarını ödemesinde kullanılması, borç çevirme oranının aşağıya çekilmesinde kullanılması doğru olur.

SON KARARI SİYASİ OTORİTE VERECEK

- BİZ rezervlerimizi, fiyat seviyesini etkilemeden güçlendirmeye devam edeceğiz. Rezervlerdeki artış TL'ye baskı yapabilir.

- BİZ IMF ile görüşmelerde tarafız. Adım adım her gün karşılıklı olarak ilgili birimlerle temas halindeyiz. Bu açıdan biliyoruz ama yapılsın kararını verecek olan siyasi otorite. Görüşmeler bir noktaya geldi, bir karar verilmesi gerekiyor.

TL DEĞERLENMEYE DEVAM EDEBİLİR

- EKONOMİDE ikinci dip olasılığı görürsek ek faiz indirimi olabilir. TL değerlenirse ihale yöntemiyle döviz alırız. Beklentileri yönetemezsek işimiz elbette zor. Mevcut enflasyon dinamiği sürerse faiz uzun süre düşük kalır. Mevcut verilere göre enflasyon dinamikleri bozulmadı.

- MALİ kural konulmazsa para politikasıyla tepki verilir. Biz MB olarak görevimizin ne olduğunu biliyoruz. Türkiye doğru işler yaptığı sürece TL değerlenmeye devam eder.'

Liderler rol model olursa güven artar

Davos'un gediklisi Ferit Şahenk: 35 bin kişiye işveren bir işadamı olarak gece rahat uyuyorsam bu birlikte çalıştığı insanlara duyduğu güvenle mümkün oluyor...

DOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Dünya Ekonomik Forumu'nun düzenlendiği Davos'ta 'İş Liderliğinde Güveni Yeniden Tesis' başlıklı oturumda günümüzün ekonomik düzeninde, şeffaflığın önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Şahenk, güvenin en az büyüme ve karlılık kadar önemli olduğunu söyledi.

BİZ ÖDEVİMİZİ YAPTIK

Türkiye'nin 2001 yılında özellikle bankacılık sektöründe büyük bir kriz yaşadığına dikkat çeken Şahenk, 'Biz bugün Türkiye'de gerçek bankacılık yapıyoruz. 2001'de devlet gerekli düzenlemeleri yaptı, güven tesis edildi. Elbette bankacılar da hata yaptı, ama artık krizleri çalışan, işveren ve toplum olarak birlikte sahiplenmeliyiz. Çünkü bugün binlerce kişi işsiz ve bunu aşmak için birlikte hareket etmeliyiz' dedi. 35 bin kişiye işveren bir işadamı olarak gece rahat uyumasının ancak birlikte çalıştığı insanlara duyduğu güvenle mümkün olabileceğini belirten Ferit Şahenk, 'Liderler güven açısından rol model olmalı. Çünkü gelecek ancak bu tarz liderlerle şekillenecek' dedi.

Bilgi akışı da önemli

ŞİRKETLERİN medyayı bilgilendirme noktasında şeffaf olmaları gerektiğine dikkat çeken Şahenk, 'Özellikle son iki yılda çok ciddi bir bilgi akışı var. Bu bilgi akışının bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahenk; şirketlerin, özellikle finansal sektörün kendilerini ifade etme açısından azami bilgi paylaşımı yoluyla toplumla aralarındaki güvenin yeniden kazanılması yönünde iletişim stratejilerini belirlemeleri gerektiğini söyledi.

Yeni dünya düzeni, artık daha az riskle daha çok tedbir gerektiriyor

KÜRESEL ekonomik düzende 'yeni normal' aranıyor. 'Daha az risk', 'daha çok ihtiyatın' aranacağı yeni küresel mali sistemde 'yeni normal', daha çok düzenleyici ve denetleyici önlem içeriyor. Davos Zirvesi'nde, küresel krize neden olan eski standart ve sistemlerin yerine, yeni normalleşmenin kuralları tartışılıyor. Yeni normalin prensipleri belirlenirken, yeni küresel mali sistemde, 'yeni normal' daha çok düzenleyici ve denetleyici önlem içeriyor. Bankacılık sistemindeki ihtiyatların artırılmasını da öngören sistem, ekonomistlere göre, bir anlamda 'ak akçe, kara gün içindir' prensibiyle hareket edecek. Davos'ta konuşan eski ABD Başkanı Obama'nın aksine bankalarla iyi geçinen bir başkan olarak tanıyordu. Konuşmasında bankaların aleyhine sözler sarfetmemesi de Clinton'ın Demokrat Partili olmasına rağmen Obama ile bu konuda anlaşamadığına yoruldu...

Akşam