DAVUTOĞLU DEĞİŞİME İŞARET ETTİ

DAVUTOĞLU DEĞİŞİME İŞARET ETTİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap dünyasındaki değişim dalgasının normal bir süreç, bir ihtiyaç olduğunu belirterek, bu sürecin nasıl yönetileceğinin önemli olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Arap dünyasındaki değişim dalgasının normal bir süreç, bir ihtiyaç olduğunu belirterek, bu sürecin nasıl yönetileceğinin önemli olduğunu söyledi.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün Ankara Palas'ta düzenlediği "21. Yüzyılda Küresel Düzeni Yeniden Düşünmek Konferansı"na, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ve İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw konuşmacı olarak katıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da aralarında olduğu çok sayıda konuğun izlediği konferansta konuşan Davutoğlu, "Değişim bir ihtiyaç. Ancak şu anda bu değişimin yöntemleri bir sorun olarak karşımızda duruyor. Bu normal bir süreç ancak önemli olan bu süreci nasıl yöneteceğimiz" dedi.

Libya ile ilgili düzenlenen Paris toplantısına değinen Davutoğlu, "ilk kez burada bir grup ülkenin, bir ülkenin daveti üzerine BM'ye danışmadan, NATO'ya danışmadan, AB'ye danışmadan harekete geçtiklerini" belirterek, BM Güvenlik Konseyi kararını herkesin desteklediğini hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "kriz yönetimlerinde daha açık bir yetki verme mekanizması, farklı bir mekanizma, daha kapsayıcı, çok taraflı bir sistem olması gerektiğini" söyledi.

Davutoğlu, Libya'daki sivillerin savunulması gerektiğini ancak önemli olanın yöntem olduğunu belirtti.

Tunus'ta ilk karışıklık çıktığında kendisine "yabancı müdahalesi olup olmadığının" sorulduğunu belirten Davutoğlu, bunu düşünmenin orada mücadele eden insanlara haksızlık olacağını söyledi.

İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ise iki kutuplu dünyanın, ABD tahakkümünün sürdüğü tek kutuplu dünyaya dönüştüğünü ve bugün de çok kutuplu bir dünya olduğunu belirtti.

Bugün artık iktisadi güç ile siyasi güç arasında bir bağlantı olmadığını ifade eden Straw, gelecekte ülkelerin çok zor stratejik kararlar alması gerekeceğini kaydetti.

Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise küresel ortamda çok büyük bir değişim yaşandığına, Çin'in önderliğindeki ekonomik değişime değindi.

Arap dünyasındaki durumun, "insanların yönetimden dışlanamayacağını" ortaya koyduğunu belirten Fischer, "yeni bilgi teknolojilerinin insanları aktörler haline getirdiğini, onları kendi gelecekleri hakkında karar veren aktörlere dönüştürdüğünü" söyledi.

Bu dönüşümlerin herkesin birbirine geçmişten çok daha fazla bağlantılı olduğu bir dünya ortaya çıkaracağını ifade eden Fischer, dünyanın iki büyük gücü olan Çin ve ABD'nin birbirlerine son derece bağlı olduklarını ve gelecekte daha da bağlantılı olacaklarını kaydetti.

Avrupa Birliği'nin, önemli bir uluslararası işbirliği modeli olduğuna ancak ortak siyasi kararlar almakta sorunlar yaşandığına değinen Straw ve Fischer, Türkiye'nin AB üyeliğine verdikleri desteği dile getirdi.