Davutoğlu'na tam destek

Davutoğlu'na tam destek

Davutoğlu-Biden görüşmesi ABD'de nasıl yankılandı ? Başbakan'a ABD'nin desteği nasıl ?

ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın, Başbakan Davutoğlu ile yaptığı görüşmenin çok olumlu geçtiği belirtiliyor. Bu sıcak diyalog, aynı zamanda Davutoğlu'na bir destek gibi de yorumlanıyor. Özellikle Davutoğlu'nun Bağdat ve Erbil temasları, Washington'dan memnuniyet yarattı.

Radikal'den Ahu Özyurt'un haberine göre ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyareti bitti ama yankıları sürüyor. Görüştüğümüz kaynaklar ziyaretin özellikleTürkiye ’nin Ortadoğu’daki yeni fonksiyonu açısından olumlu sonuçlar taşıdığına dikkat çekiyor.

Biden’ın ziyaret boyunca Başbakan Ahmet Davutoğlu ile daha açık ve daha sıcak diyalog kurduğu, eleştirilerde bile daha net bir pozisyon alındığı gelen bilgiler arasında. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Beyaz Saray önce Recep Tayyip Erdoğan ’ı muhattap almayı tercih ettiyse de ibrenin bu kez Davutoğlu’na ve Başbakanlık makamına döndüğü belirtiliyor.

Başbakan Davutoğlu’nun Bağdat ve Erbil temasları ABD’nin elini rahatlatan önemli adımlar oldu. Özellikle Bağdat-Ankara ilişkilerinin yeniden ısınmasında Başbakan Davutoğlu’nun şahsi çabası Washington’un dikkatinden kaçmadı.

Peşmerge’nin eğitiminin Türk askeri tarafından yapılması, Bağdat’tan gelen “Milli Ordumuzu da siz eğitin” teklifi ve Kobani’ye geçiş sürecinin sorunsuz tamamlanmış olması Türkiye’nin özellikle Askeri gücünü (hard power) bölgede yeniden görünür hale getirdi. ABD de kendi askerini yeniden göndermektense TSK’nın bölgedeki varlığını tahkim etmeyi tercih ediyor.

İncirlik konusunda uzlaşmaya varılamadığını ABD tarafı da kabul ediyor. Ancak IŞİD’e karşı yapılan operasyona Körfez ülkelerinden katılımın olması İncirlik’in “acil ihtiyaç” listesindeki yerini biraz daha aşağılara kaydırmış. Üs, Türkiye-ABD ilişkilerinde 60 yıldır ya gerilimin ya da yumuşamanın merkezi olurdu. Bu kez iki taraf da gerilim merkezi olmasına taraftar değil. Bunda iki ülkenin askeri yetkilileri arasındaki diyalog kanallarının açık olmasının da etkisi var. En azından neyin yapılamayacağını iki taraf da biliyor.

Atlantik Konseyi Enerji Zirvesi’ne beş eski ABD Büyükelçisi’nin katılmış olması, Biden’ın kürsüden “Enerji merkezi olma işini artık tamamlayalım” sözleri de ABD’li uzmanlara göre önemli. Türkiye’nin yeniden enerji denklemine girmesini isteyen Washington, “Irak’ta dengeler IŞİD krizi sonrası Türkiye lehine gelişiyor, özellikle petrol ve doğalgaz konusunda Türkiye 2020 sonrasını hedefleyerek yatırımlara şimdiden girmeli. Şirketlerinizle bölgeye girin” mesajı verdi.

Suriye konusu ise hala daha çetrefilli. Biden’ın uçağında brifing veren üst düzey yetkili “Önceliğimiz en önce İŞİD, önce Irak. Ama sadece IŞİD ya da sadece Irak değil” derken Ankara’nın da Esad’ın devrilmesi konusunda daha düşük profilli gitmesini istedikleri belirtiliyor. Biden-Davutoğlu görüşmesi sonrasında Başbakan Davutoğlu’nın Esad’ı bu kez isim vermeden eleştirmesi de dikkatlerden kaçmadı. ABD tarafı “Biz Suriye’de yerel güçlerle ittifak kuracağız. Esad’ın hemen devrilmesini bizden beklemeyin. Ama yerel aşiretler güçlendikçe Esad’ın etkisi kalmayacak, Suriye’nin doğalgaz kaynaklarının korunmasında da Peşmerge, Kürt güçler ve sizin işbirliğinizi önem kazanacak” mesajını verdi.

Washington’ın dikkatle izlediği bir diğer süreç de AK Parti içindeki değişen dinamikler. Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinde “Biz Sayın Davutoğlu ile pekçok konuda uyumlu çalışmayı planlıyoruz. Sizin de desteğinizi bekliyoruz” mesajı verdiği belirtiliyor. Başbakan Davutoğlu’nun özellikle son dönemde Alevilerle başlayan iç tansiyonu düşürme ve uzlaşı arayışları, yolsuzlukla mücadele vurguları da ABD tarafından dikkatle not ediliyor.