Davutoğlu'ndan BM'ye sert tepki

Davutoğlu'ndan BM'ye sert tepki

Başbakan Davutoğlu, ''Suriyeli mültecilere sınırı açın'' diyen BM'ye yanıt verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, 3 milyar Euro ile mülteci pazarlığı yapacak kadar insani vicdandan uzak bir ülke değildir." dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile düzenlediği ortak basın toplantısında AB'nin göndereceği 3 milyar Euro'nun Türkiye'ye değil, Suriyeli mülteciler için verileceğini vurgulayan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye, 3 milyar Euro ile mülteci pazarlığı yapacak kadar insani vicdandan uzak bir ülke değildir. Biz kimseyle mültecilerin maliyetinin pazarlığını yapmadık, yapmayız. Bize sığınanların her türlü ihtiyacını karşılarız." ifadelerini kullandı. Davutoğlu, bu paranın bir kuruşunun dahi Türkiye'nin menfaatine kullanılmayacağını vurguladı. Davutoğlu, "İnsani boyutlu bir yardımdır. Küçük hesaplara, siyasi hesaplara dayalı bir yardım değil." şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Suriye krizi bağlamında 3 milyar Euro'nun yüksek bir miktar olmadığını dile getirdi. Davutoğlu, bunun ilk aşamada verilecek bir yardım olduğunu, bundan sonra da ihtiyaç hissedildiğinde gerekli görüşmelerin yapılacağını ifade etti.

SURİYE REJİMİ VE ONU DESTLEYEN ÜLKELER ETNİK TEMİZLİK YAPIYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye rejimi ve başta Rusya olmak üzere onu destekleyen ülkelerin Halep'te etnik temizlik yapmak istediğini dile getirdi. Davutoğlu, Halep'ten Türkiye sınırına hareket eden yeni sığınmacılara Suriye sınırları içinde kurulacak kamplarla destek sağlamaya öncelik verdiklerini vurguladı.

Ahmet Davutoğlu, "Öncelikle yeni mülteci akınlarını durdurmak lazım. Son bir haftadır Halep'e, tamamıyla sivil yerleşim merkezlerine dönük olarak ve de Halep'le Türkiye arasındaki sivil yerleşim kamplarına dönük olarak yürütülen insafsızca bir hava bombardımanı var." dedi. Rus savaş uçaklarının bombardımanına ek olarak karadan da Hizbullah ve İran milisleri ile Rus askeri unsurlarının da katıldığı harekatın savaş hukukunu yok saydığını ifade eden Davutoğlu, bu saldırılardan kaçanların "Suriye sınırları içinde mmükün olan en uygun şartlarda ağırlanabilmesini" hedeflediklerini dile getirdi.

Önceliklerinin, Suriyelilerin Suriye içerisinde barınmasını sağlayacak kamplar kurmak olduğunu ifade eden Davutoğlu, sivillerin bulunduğu 9 kampın Rus uçakları tarafından bombalandığını ifade etti.

Bu saldırıların bir amacının da Suriye'de etnik temizlik yapmak olduğunu belirten Davutoğlu, "Rejim yanlısı olmayan bütün Suriyelilerin Suriye'den çıkarılması için çok bilinçli bir etnik kıyım yürümektedir. Orada olanlar hava bombardımanıyla öldürülüyorlar. Kaçanlar da Suriye dışına çıkarılarak Suriye'de sadece rejim yanlılarının kalmasına dayalı bir etnik temizlik, Suriye rejimi ve başlta Rusya olmak üzere onu destekleyen devletler tarafından yürütülüyor." dedi.

"KİMSEDEN NASİHAT ALMAYA İHTİYACIMIZ YOK"

Türkiye'ye yapılan "Suriyeli mültecilere sınırı açın" çağrılarına tepki gösteren Ahmet Davutoğlu, "Suriye'deki krizin çözümü için kılını dahi kıpırdatmayan bazı çevrelerin, buna maalesef bazen BM Güvenlik Konseyi de dahildir, mülteci akınına yol açan Rus bombardımanana dur diyemeyen, Rusya'ya dönüp "yeter artık" diyemeyen bazı çevrelerin dönüp Türkiye'ye "sınırlarını aç" diye bir tavsiyede bulunmasını da ikiyüzlülük olarak görüyorum. Uluslararası toplum, acziyetinin sorumluluğunu Türkiye'nin üzerine yıkmamalıdır. Bu konuda bizim kimse tarafından ders ve nasihat almaya ihtiyacımız yok. Ders ve nasihat alacağımız yegane yer vicdanımızdır, tarihimizdir, kültürümüzdür." ifadelerini kullandı.