Dehşet evi için para cezası

Dehşet evi için para cezası

İzmir'de bir evde kedi-köpek besleyen ve kötü koku nedeni ile mahalleliyi isyan ettiren aileye para cezası kesildi.

İzmir'in Bayraklı İlçesi'ndeki iki katlı evde, yıllardır çok sayıda kedi ve köpeğin beslendiği, ancak yeterli bakımın yapılmaması nedeniyle hayvanların kötü koku ve pireye neden olduğunu savunan mahalle sakinlerinin başvurusu üzerine, mahkeme kararıyla boşaltılan evin sahibine 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında toplam 2 bin 525 TL para cezası verildi.

Hayvanları çoğaltıp yavrularını 750 TL ile 2 bin TL arasında sattığı ileri sürülen ev sahibi hakkında hayvanlara eziyet ettiği gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Bayraklı İlçesi 1635 Sokak numara 1'deki iki katlı evde yıllardır çok sayıda köpek ve kedinin beslendiğini belirten mahalle sakinleri, hayvanların bakımının gerektiği şekilde yapılmaması nedeniyle mahalleyi kötü koku kapladığını ve pire nedeniyle zorluk çektiklerini dile getirip, Bayraklı Kaymakamlığı ile Bayraklı Belediyesi'ne şikayette bulundu. Bunun üzerine geçen 8 Temmuz'da Bayraklı Belediye'ne bağlı ekipler mahalleye gitti, ancak özel mülk olması nedeniyle binaya giremeyen belediye ekipleri ayrılmak zorunda kaldı.

MAHKEME KARARI ALINDI, EV BOŞALTILDI

Bayraklı Kaymakamlığı devreye girerek, binanın kadın sahibi R.S. ve kızı B.E., psikolog ve hayvan hakları temsilcileri eşliğinde evin boşaltılması için ikna edilmeye çalışıldı. Ancak, ev sahibi R.S., evinin boşaltılmasına izin vermedi. Bunun üzerine Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurularak, Hayvan Hakları Koruma Kanunu'na göre sağlıksız ve kötü şartlarda hayvan bulundurulduğu belirtilen eve giriş için izin alındı. Ardından polis, hayvan hakları temsilcileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bayraklı Belediyesi'ne bağlı ekipler, çilingir yardımıyla 9 Temmuz'da eve girdi.

ŞAŞKINA ÇEVİREN GÖRÜNTÜ

Harabeye dönen eve giren yetkililer, gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Açlıktan ölmek üzere olan yara içindeki kedi ve köpekler, uyuşturucu iğne ile sakinleştirildikten sonra belediye ekiplerince toplandı. Bu sırada evin bulunduğu sokağa gelen B.E. ile bir yakını belediye ekiplerine tepki gösterdi, köpeklerin evden çıkartılmamasını istedi. B.E. ile yakını güçlükle sakinleştirildi. Evde 24 köpek, 3 kedi ve 3 köpek leşi olduğu tespit edildi. Evden çıkartılan köpek ve kediler tedavilerinin yapılması için Seyrek'teki hayvan barınağına götürüldü.

EV SAHİBİNE CEZA

Bayraklı Belediyesi'ne bağlı ekiplerin temizlik ve ilaçlama çalışmalarının ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri de ev sahibine, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında toplam 2 bin 525 TL para cezası kesti. Öte yandan, polisin hazırladığı tutanağın arıdndan, ev sahibi hakkında hayvanlara eziyet ettiği gerekçesiyle savcılık tarafından da soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

KÖPEKLERİ ÇOĞALTIP SATMIŞLAR

Seyrek'teki barınakta tedaviye alınan ve bazıları cins olan köpeklerin ev sahibi tarafından çoğaltılıp, yavrularının tekinin 750 TL ile 2 bin TL arasında satıldığı ileri sürüldü. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ da bu yönde bilgiyi kendilerinin de aldığı belirtip, "Biz yetkimiz dahilinde Kaymakamlık ile evinin tahliyesini gerçekleştirdik. Hayvanların çoğaltılıp satıldığı yönünde bize de bilgiler geldi. Ancak bu konuda yetkilerimiz dahilinde yapabileceğimiz bir şey yok. Ayrıca şunu belirtmek istiyorum; Bayraklı Belediyesi olarak köpeklerin kısırlaştırılmasıyla ilgili bir merkez kurmak için çalışma içindeyiz" dedi.

HAYVANLARIN TEDAVİLERİ SÜRÜYOR

Bu arada evden tahliye edilen ve Seyrek'teki barınağa götürülen kedi ve köpeklerin tedavilerine devam edildiği belirtildi. Sağlığına kavuşanların ise Işıkkent'teki Büyükşehir Belediyesi'ne ait hayvan barınağına naklinin yapıldığı bildirildi.
 

Etiketler izmir ev kedi köpek