Demirtaş: Dengeler değişecek

Demirtaş: Dengeler değişecek

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Kobani zaferi Ortadoğu'da dengeleri değiştirecek

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani’de İslam’la savaşılmadığını, asıl hedefin özgür bir yaşamı orda boğmaya çalışanlar olduğunu belirterek, Kobani zaferinin tüm Ortadoğu dengelerini değiştireceğini ileri sürdü. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise Diyarbakır’da, ’Kürtçe öğreneceğim diyen Başbakan Davutoğlu’nu eleştirerek, Davutoğlu’nun Kürtçe öğreneceğine Kürtlere ana dilde eğitim hakkını vermesi gerektiğini söyledi.

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani zaferinin tüm Ortadoğu dengelerini değiştirecek güçte olduğunu, ancak henüz tamamlanmadığının farkında olduklarını söyledi. IŞİD’in halen tehlike oluşturmaya devam ettiğini belirten Demirtaş, şunları söyledi:

"Oradaki savaş küçük bir kasabayı ele geçirme savaşı değildir. Asıl hedef özgür bir yaşamı hedefleyen bu zihniyeti orada boğmaktır. Suriye’de savaşı bırakıp Kobani’ye yüklendiler. Kürtlere karşı savaştılar. Kimse Kürt halkına İslam’ı öğretmesin. Kobani’de yenilen zihniyet İslam’ı en çok ben bilirim zihniyetidir. Bu bize demokrasiyi de biz biliriz diyeni Türkiye’den de hatırlıyoruz. Yenilen o zihniyettir işte. Kobani’de İslam’ın savaşı değil barbarlık ile özgürlük savaşı vardı. Orada İslam kaybetmedi. Var olacak İslam’dır."

YÜKSEKDAĞ’IN KONUŞMASI

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da "Kobani’ye selam olsun" diyerek başladığı konuşmasında, "Dün ’Kobani düştü, düşecek’ diyenler, ’Kobani’yle çözüm sürecinin ne ilgisi var’ diyenlere bakın, bugün Kobani’ye selam söylüyor. İşte bu selamı söyleten bu halkın direnişidir. Siyasi iktidar bugüne kadar olduğu gibi daha çok tükürdüğünü yalayacak" dedi.

Başbakan Davutoğlu’nun, partisinin Diyarbakır kongresinde Kobani’ye selam göndermesini eleştiren Yüksekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Davutoğlu gelmiş Amed’de yaptığı konuşmada Kobani’ye selam gönderiyor. Bununla yetinmiyor, ’Güzel Kürtçemizi de aslında öğrenmek istiyorum bunun içinde çalışacağım’ diyor. Ama aynı Başbakan ve hükümeti, iktidarı, ana dilde eğitim hakkını bu halkın burnundan getiriyor. Başbakan sen, ana dilinden başka bir dili öğrenmek zorunda değilsin. Ama bu halka ana dilinden başka bir dili öğrenmek zorunda da bırakamazsın. Bugün gelip Amed’de Diyarbakır’da lütfen Kürtçe öğreneceğine, bu tip siyasi jest denemeleriyle bu temel demokrasi sorununu çözeceğini zannedeceğine gerçekten demokratikleşme adımları at. Bugüne kadar çözüm masasında beklettiğin Sayın Abdullah Öcalan’ın çözüm ve müzakere taslağını tartışmaya aç. Eğer müzakere taslağını tartışmaya başlarsanız sende Kürtçe öğrenmek zorunda kalmazsın. Bir hükümetin başbakanı olarak gelip yalan yanlış sözler söylemek zorunda kalmazsın."

Figen Yüksekdağ, bugün Kobani zaferini selamladıklarını, yarın Ortadoğu’nun, Mezopotamya’nın dört bir yanından bu zafer haberlerini alacaklarını belirterek, "Biz zafer haberlerini almaya devam edeceğiz. Biz her zafer haberi aldığımızda onların kimyası bozulacak ne diyeceklerini şaşıracaklar. Cumhurbaşkanı gibi saçmalayacaklar. İşte bu kadar bu direniş size hem saçmalatır hem birinizin söylediği sözü başkasına yalanlatır. Bu halk sizin dengelerinizi daha çok alt üst eder" dedi.

Yüksekdağ, HDP’nin baraj sorunu olmadığını sözlerine ekledi.

KONGRE KÜRT MARŞI İLE BAŞLADI

HDP’nin Diyarbakır il kongresi Seyrantepe Spor Salonu’nda, Kürt marşı ’Ey Rakip’in çalınmasıyla başladı. Salona Abdullah Öcalan ile Suriye’nin Rojava bölgesinde IŞİD’e karşı savaşırken ölen bazı YPG’liler ile 1980 yılında Diyarbakır cezaevinde yaşamlarını yitiren PKK’lıların fotoğrafları asıldı. Salonda ayrıca Kürt isyanlarının liderleri Şeyh Sait, Seyit Rıza, Molla Mustafa Barzani’nin yanı sıra Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Metin Göktepe, Hasan Ocak’ın da fotoğrafları da yer aldı. Abdullah Öcalan’ın Kürtçe konuşması ile PKK’lı ve YPG’lilerin kırsal kesimde eğitimlerinde çekilen görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterisi yapılırken salondakiler ’Yaşasın Apo’ sloganı atıp alkışladı. Pınar Aydınlar ile Ferhat Tunç, Kobani ve Öcalan’ın övüldüğü türküler söyledi. Kongrede divan heyeti seçildikten sonra bir dakikalık saygı duruşu sırasında zafer işaretleri yapılarak, ’Rehberimiz Öcalan’dır, PKK’dır’ ifadelerinin yer aldığı marş söylendi.