Demirtaş hangi şehirden aday olacak ?

Demirtaş hangi şehirden aday olacak ?

Selahattin Demirtaş'ın, 2015 seçimleri için hangi şehirden aday olacağı belli oldu.

2015 seçimlerinde yüzde 10 barajını aşmak isteyen HDP, "Doğu-Batı" taktiği geliştirdi. Demirtaş İstanbul 1. Bölge, Pervin Buldan 3. Bölge'den aday olacak.

2015 genel seçimlerinde seçim barajını aşmak için HDP, doğudaki güçlü isimleri Batı'dan aday gösterecek. Demirtaş İstanbul 1. Bölge, Pervin Buldan 3. Bölge'den 1. sıra aday olacak. İkna olursa Kadir İnanır gibi ünlüler ise Doğu'dan aday gösterilecek. Prof. Sancar'ın Mardin adaylığı kesin.

HDP'DEN SEÇİM STRATEJİSİ

Habertürk gazetesi yazarı Ruşen Çakır, HDP!nin seçim stratejisini köşesinde yazdı. HDP kaynaklarıyla görüşen yazar, aldığı son bilgileri okurlarıyla paylaştı.

İşte o yazının ilgili bölümü:

"HDP, Çankaya seçimlerinde ulaşılan yüzde 9.7'yi muhafaza edip üstüne çıkma yolunda özellikle Batı'ya ve büyükşehirlere yönelik strateji ve taktiklere ağırlık veriyor. Zira bölgeden ne kadar oy alırsa alsın, büyükşehirlerde belli bir oranı yakalayamaması halinde HDP'nin barajı geçmesi hayal olur. Bu noktada HDP'nin önceliği İstanbul ile İzmir'e vereceği ve bu illerdeki seçim bölgelerinde Kürt siyasi hareketinden gelen yüksek profilli isimleri aday göstereceği söyleniyor.
 
DEMİRTAŞ 1. BÖLGE'DEN ADAY OLACAK

Parti içinden kaynaklarımdan Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın İstanbul 1. Bölge'den (Anadolu yakası), Pervin Buldan'ınsa 3. Bölge'den (Bakırköy ve çevresi) birinci sıra adayı olmalarının kesinleşmek üzere olduğunu öğrendim. Hem Batı'daki Kürt seçmeni iyice HDP'ye çekmek, hem de Çankaya seçimlerinde Demirtaş'ı tercih etmiş seçmenleri kaybetmemek için bu tür isimlerin isabetli bir tercih olacağı açık. HDP'nin amacı, bu tür güçlü isimlerle örneğin İstanbul'daki seçim bölgelerinden en az üçer milletvekili çıkarabilmek.

Buna karşılık HDP'nin Kürt hareketi dışındaki bileşenlerinden birçok ismin Batı'dan ziyade bölgeden aday gösterilmesi düşünülüyor. Bu, Kürt seçmenin çok sayıda Kürt olmayan milletvekilini (tabii baraj aşılırsa) kendisini temsil etmesi için Ankara'ya yollayacağı anlamına gelecek. HDP'liler, eğer Kadir İnanır örneğinde olduğu gibi, ülke çapında tanınan bazı isimleri ikna edebilirlerse bölgeden kazanması kesin yerlerden aday göstermeyi, bu yolla diğer seçim bölgelerinde Kürt olmayan ve partilerine soğuk basan kesimlerden de oy alabilmeyi planlıyorlar.
 
 Bu seçimler öncesi HDP listelerinden aday gösterileceği söylenen çok isim var. Daha önce AKP dahil başka partilerde siyaset yapmış, milletvekili olmuş birkaç kişiyi HDP adayı olarak görürsek şaşırmamak lazım. HDP'nin ayrıca, geçen seçimlerde Altan Tan örneğinde olduğu gibi, muhafazakâr kimliğiyle bilinen (Kürt olmayan) bazı isimleri de aday göstermesi söz konusu. Son olarak, HDP listelerinde akademiden de isimler göreceğe benziyoruz ki Prof. Mithat Sancar'ın muhtemelen Mardin'den adaylığının kesinleştiği söyleniyor."