Demirtaş'tan erken seçim çıkışı

Demirtaş'tan erken seçim çıkışı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, belediyelere kayyum atanması yasası ile ilgili ''erken yerel seçim'' çağrısında bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hükümete, belediyelere kayyum atanması yasası ile ilgili çağrıda bulunarak, "Siz belediyelerin çalışmadığını, halkın onlardan memnun olmadığını mı düşünüyorsunuz, o zaman gelin kayyum atamak istediğiniz her yerde erken yerel seçim yapalım. Belediyelerin halk tarafından tepki gördüğünü söylediğiniz yerlerde seçimi tekrarlayalım. Sandıkla gelen sandıkla gitsin" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, yarın Meclis genel kurulunda görüşülecek olan torba yasada yer alan belediyelere kayyum atanması ile ilgili Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, beklentilerinin bu yasanın Meclis Genel Kurulu'ndan geri dönmesi olduğunu ifade ederek, "Ama biliyoruz ki, karşımızda vicdanını, siyasi ahlakını yitirmiş bir iktidar var. Yaptığımız her uyarı, ülkenin selameti için yerinde ve makul öneriler olmasına rağmen sırf HDP'den, DBP'den, muhalefetten geldi diye kulaklarını tıkayan bir iktidar var. Eğer sözümüzü dinleseydiniz her gece Hz.Peygamberimizi rüyasında gördüğünü söyleyen bir salya sümüğün peşinden 20 yıl koşmazdınız. O dönem paralel yapının KCK adı altında tüm seçilmişleri içeri atarken "Bir gün sizi de içeri atarlar" diye uyarmıştık. Ama o zaman hükümet ne diyordu, "Paralel devlet KCK'dır" diyordu. Gün geçti, devran döndü, kimin ne olduğu açığa çıktı. Hakikat, doğru kim tarafından söylenirse söylensin ciddiye alsaydınız bunlar olmazdı" dedi.

"HALK KAYYUMLARI ÇALIŞTIRMAYACAK, GELİN ERKEN YEREL SEÇİM YAPALIM"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirntaş, bir kez daha tarihi doğruları söylediklerini, halkın iradesinin gasp edilmesinin fiilen mümkün olmayacağını belirterek, "Parmak sayınız yetse bile siz o kayyumu çalıştıramayacaksınız. Belediye çalışanlarına, sendikalara, barolara, sivil toplum örgütlerine çağrı yapıyoruz. Halkın, sizin seçtiğini belediyeyi tanımayıp memur atayan kayyumu tanımayın. Halk onları çalıştırmayacaktır. Kendi başına atanmış bir diktatörü çalıştırmayacaktır. Siz belediyelerin çalışmadığını, halkın onlardan memnun olmadığını mı düşünüyorsunuz, o zaman gelin kayyum atamak istediğiniz her yerde erken yerel seçim yapalım. Belediyelerin halk tarafından tepki gördüğünü söylediğiniz yerlerde seçimi tekrarlayalım. Sandıkla gelen sandıkla gitsin" diye konuştu.

"ŞEYHİ UÇURAN SİZSİNİZ, BELEDİYESİNE KAYYUM ATANACAK BİZ"

Hükümetin derdinin başka olduğunu söyleyen Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ama sizin derdiniz başka. Derdiniz Kürt'le. Kürt adına, Kürtlük adına hiçbir şeyi kabul etmiyorsunuz. Daha önceleri "Türkiye Türklerindir" deniyordu, şimdi ise "Türkiye AKP'li Türklerindir" diyorsunuz. AKP'yi beğenmemek ülke düşmanlığı değildir. Ana muhalefet ve yavru muhalefet partileri yeni kurulacak devletten pay almak için her türlü faşizmi göze almış durumda. CHP'nin ortaya koyduğu politika AKP'yi kurtarma politikasıdır. Kayyum atanacak bir belediye varsa önce Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne atayın. İtiraf etti, "Gülen'e bir sürü arsa tahsis ettim" dedi. Başlayacaksanız oradan başlayın."

"BİZİM DAVAMIZ FIRILDAK GÜLEN CEMAATİ DAVASI DEĞİLDİR"

HDP Eş Başkanı Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerini Gülen cemaati ile karıştırdığını da ileri sürerek, "Erdoğan sanıyor ki bizim davamız yıllardır ittifak yaptığı fırıldak Gülen cemaati gibidir. Kusura bakmayın biz sizin gibi değiliz. 40 bin kişi gözaltına alındı, biri de çıkıp "Ben Gülenciyim" diyemedi. Bizden 10 bin kişi cezaevine atıldı hiçbiri de "Ben bu davanın içinde değilim" demedi. Bize kötülük yapanlara karşı kurbanlık koyun gibi duracak halimiz yok. Biz güçlüyüz, bu anlayışa karşı direneceğiz. AKP, Meclis'e girdiğimiz 2007 yılından bu yana bizi bitirmeye çalışıyor, ama başaramadı, başaramayacak. Sen yenileceksin, çünkü haklılığın yok, geçerliliğin yok" dedi.

"BU ÇILGINLIĞIN MECLİS GENEL KURULUNDAN DÖNMESİNİ UMUYORUZ"

Demirtaş, konuşmasının sonunda sivil toplum kuruluşlarına ve muhtarlara çağrı yaparak şöyle dedi:

"Kayyumdan mı halk iradesinden mi yanasınız? Renginizi belli edin. Herkesin tarafını bilmek istiyoruz. Yarın öbür gün kayyum gelirse bundan nasıl nemalanırız, eskisi gibi nasıl rant alanına çeviririz belediyeleri diyen varsa bilelim. Kayyum atanmak isteyen varsa, kimdir bilmek istiyoruz. Baroları, sendikaları göreve çağırıyoruz. Onlarla çalışacak mısınız, onlarla işbirliği yapacak mısınız? Halkımız da her şeye hazır olmalıdır. Bu kadar aleni olarak el konulmasına sessiz mi kalacağız? Yasa yarın görüşülecek. Bu çılgınlığın meclis genel kurulundan geri dönmesini umuyoruz. Mecliste sert bir muhalefet yürüteceğiz."

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise, yasanın geçmesi halinde kendileri için yok hükmünde olacağını ifade ederek, "Bu yasa yerel yönetimlerin sorunlarını çözme yerine, nasıl el koyabiliriz yasasıdır. Bu yasa çıksa da çıkmasa da bizim için yok hükmündedir. Bu yasayı var sayamayız" dedi.

"BU DELİ DUMRUL YASASIDIR"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Gültan Kışanak da, Meclis Genel Kurulu'na gönderilen Torba Yasa tasarısının içinde demokrasiyi tasfiye edecek gizlenmiş hükümler bulunduğunu belirterek, "Halkın oylarıyla gelen belediye yönetimlerini tasfiye etmek istiyorlar. Herhangi bir nedenle suç işleyenler hakkında yaptırım yapma derdinde değiller. Zaten bunu yapıyorlar. İçişleri Bakanlığı kararıyla belediye eş başkanları, meclis üyeleri yargı kararı olmadan görevden alındı, tutuklandı. Bu yasa bir bütün olarak belediye eş başkanları, encümenleri ve meclisini tasfiye etmektir" diye konuştu.

DHA