Denizin dibinde fırtına

Denizin dibinde fırtına

Sahil Güvenlik botunun, fırtına nedeniyle bulunduğu yerden yaklaşık 130 metre kaydığı belirlendi.

Kaş'ta 25 Haziran 2011 tarihinde düzenlenen ''Kaş Likya Kültür ve Sanat Festivali'' etkinlikleri çerçevesinde Çukurbağ Yarımadası'nda 11 metre derinlikte batırılan TCSG 119 botu, geçen günlerde yaşanan fırtınanın ardından halatlarını kopararak bulunduğu yerden kaydı. Ankara'dan dalış eğitimi yapmak üzere Kaş'a gelen AKUT sualtı eğitmeni Asutay Akbayır, TCSG 119 botunu, batırıldığı yerden yaklaşık 130 metre ileride, 40 metre derinlikte buldu.

Asutay Akbayır, gazetecilere yaptığı açıklamada, daha önce AKUT'un eğitim çalışmalarını Çukurbağ Yarımadası'ndaki TCSG 119 batığında yaptıklarını, yine aynı yerde dalış yaptıkları sırada botun yerinde olmadığını gördüklerini anlattı. Daha sonra arama çalışması yaptıklarını belirten Akbayır, ''Normalde 11 metre derinlikte olan botu 40 metre derinlikte bulduk. Kendisini kıyıya sabitleyen halatlarını koparmış. Fırtınanın da etkisiyle aşağıya kaymış'' dedi.

screenshot005.20120201100504.jpg

Botun sürüklenmesi sırasında bazı parçaların koptuğunu da belirten Akbayır, botun kapısını 25 metre derinlikte, makine parçasını da 33 metre derinlikte bulduklarını kaydetti.

Akbayır, şöyle devam etti:

''Botun batırıldığı yer yamaç. Bir dalga, botun ipini kopararak aşağıya düşmesine yol açmış. Ne büyük şans ki 40-44 metre arasında bir kum blokuna takılıp kalmış. Fakat bot, arkadan 4 metre kadar kum blokundan taşmış durumda. Yani ağırlık merkezi kayarsa veya yeni bir sarsıntı geçirirse o kum blokundan da aşağı kayması mümkün ki o zaman turistik amaçlı dalgıçların dalamayacağı bir derinliğe inmiş olacak. Çok dik bir yamaç. 75-80 metrelere iniyor. Bulunduğu noktadan daha da aşağı kaymaması için sabitlenmesi şart.''

Batırma işlemini gerçekleştiren ekibin başında bulunan Ali Kaan Topuz da batığın bulunduğu yerden kaydığını söyledi. Daha önce TCSG 119 botunu sert zemine bıraktıklarını anlatan Topuz, ''Bot, dalgaların tesiriyle daha derine doğru inmiş. Batık kaymaya devam ediyor. Kumluk zemin üzerinde 80 metre derinliğe doğru gidiyor. Bunu bir şekilde engellememiz gerekiyor. Botu stabil hale getirmek lazım. Botu şu anda tutan hiçbir zemin yok. Biz botu zincirlemezsek yakın zamanda 80 metre derinlikte görürüz'' dedi.

Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya ise yaptığı açıklamada, Kaş Sualtı Derneği (KASAD) teknik komitesinden son durumla ilgili bilgi aldığını, rapor hazırladıktan sonra gerekenleri yapacaklarını bildirdi. Kapankaya, botun kaymasının devam etmesi nedeniyle gerekli önlemler alınana kadar bölgede dalış yapılmaması gerektiğini kaydetti.  (AA)