Devlet bu borçları silecek !

Devlet bu borçları silecek !

Torba Kanun kapsamında sigortalıların borçları ve gecikme faizleri silinecek.

Düzenlemenin ana hatları yavaş yavaş belli olurken Star gazetesi yazarı Resul Kurt, kimlerin borçlarına af geleceğini köşesine taşıdı.

İşte aftan yararlanacakların listesi:

65 yaş aylığına ilişkin olarak çok sayıda şikâyet ve soru gelmektedir. Kişilerin aylıkları kesilmekte, borç, ceza ve faiz işlemekte ve ciddi mağduriyetler yaşanmaktadır. Torba Kanunda bu görmezden gelinmemiş ve mağduriyetin önüne geçmesi planlanmıştır. Buna göre;

 Torba ile birlikte Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler terkin edilecek, kişiler hakkında herhangi bir adli, idari ve icrai takibat yapılmayacaktır. Yersiz ödemeler kapsamında maddenin yürürlüğe girmesinden önce idare tarafından yapılan tahsilatlar, kişilere iade edilmeyecektir.
 
Genel Sağlık Sigortası borçları  
 
Torbada yer alan hükme göre 5510 sayılı Kanunun Genel sağlık sigortalısı sayılanlar başlıklı 60/(g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan, maddenin yayımını takip eden aybaşından itibaren 6 ay içerisinde gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek.
 
Söz konusu kapsamda genel sağlık sigortası tescili yapılmış olanlardan;

 
Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce gelir testi yaptırmış olmakla birlikte gelir düzeyleri asgari ücretin iki katından daha düşük olarak tespit edilmiş olanların, bu tespit öncesinde genel sağlık sigortası primi ödenmemiş olan süreleri hakkında da gelir testi sonucu bulunan tutarlar esas alınarak yukarıda yer alan düzenlemenin uygulanacağı; Ancak, maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödemiş oldukları genel sağlık sigortası primi ile gecikme cezası ve gecikme zammı tutarlarının geri iade edilmeyeceği belirtilmektedir.
 
- Madencilerin borçları
 
Soma’daki maden kazasında ölen işçilerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak, 13 Mayıs 2014 tarihinde kazada ölen işçilerin SGK’ ya olan bütün borçları silinecek ve ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak ve anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacaktır.
 
- İşveren borçları
 
506 sayılı Kanun ve 5510 sayılı Kanun kapsamından çıkarılan işyerlerine ilişkin olup işyerine ait borcun tamamının ödeme süresi 31.12.2013 veya önceki bir tarihe ilişkin olduğu halde ödenmemiş;
 
- Sigorta primi,
 
- İşsizlik sigortası primi,
 
- Sosyal güvenlik destek primi ve
 
- İdari para cezası ile
 
- Özel kanunlardaki hükme istinaden Kurumca 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından,
 
borç türü bazında borç asılları toplamı 100 TL’ yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecektir.