Devre mülkte büyük tuzak

Devre mülkte büyük tuzak
Güncelleme:

Tüketiciler Derneği'nden vatandaşa devre mülk dolandırıcılığı uyarısı geldi.

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, son günlerde derneğe yapılan devre tatil şikayetlerinde artış yaşandığını söyledi. Devre tatil satan bazı şirketlerin sözleşme adreslerinde bulunmamaları nedeniyle tüketicinin cayma bildirimlerini ulaştıramadığını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: “Aslında devre tatil ile ilgili tüketici mağduriyeti Şehreküstü, Fomara ve Atatürk Caddelerinde yapılan “devre tatil” anketleriyle başlamaktar. Yerel yönetimler bu yanıltıcı uygulamalara karşı tedbir almalı, tüketiciyi korumalıdır. Anketten sonra tüketici çeşitli araçlarla şehirden alınmakta, tatil yörelerindeki ikna odalarına götürülmekte. İkna odalarında yoğun müzik ve psikolojik baskı uygulaması altında gece yarılarına kadar tutulan tüketici en az 10 bin ile 30 bin TL arasında bir borçla şehre dönmekte. Tüketicinin böylesine psikolojik baskı altında sözleşmeyi okuması ve anlaması mümkün değil. Asıl amaç da sözleşmenin tüketici tarafından okunması, anlaşılması değil, sözleşmenin imzalanmasıdır.”

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketici Kanununa rağmen eski satış usullerine devam edildiğini savunan Yılmaz, şöyle devam etti: “Yeni kanunda, ‘Tüketici, 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Devre mülk hakkı veren sözleşmeler hariç olmak üzere, cayma süresi dolmadan satıcı ve sağlayıcı, tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya tüketiciyi borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez’ demektedir. Ayrıca; devre tatile konu taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınmadan tüketicilerle ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yapılamaz. Tüketicinin kredi kullanması durumunda, cayma süresi içinde cayma bildirimini kredi verene yöneltmesi durumunda, bağlı kredi sözleşmesi de herhangi bir tazminat veya cezai şart ödeme yükümlülüğü olmaksızın sona erer. Yeni kanuna göre satıcı ve sağlayıcı, devre tatil sözleşmesinde tüketicinin kendi el yazısı ile sözleşme tarihini yazmasını ve sözleşmeyi imzalamasını sağlamak zorundadır. Sözleşmelerin en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılır bir dilde açık ve sade düzenlenmesi yasa gereğidir. Devre tatile konu taşınmazın ön ödemeli satılması durumunda, devir teslim tarihine kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı bulunmaktadır. Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı, tüketiciden sözleşme bedelinin yüzde 2’ne kadar tazminat talep edebilir ve tüketicinin ödediği bedeli 90 gün içinde iade eder.”

Devre tatil sözleşmelerinin üç bin liradan fazla olduğu için tüketici cayma hakkını satıcı ve sağlayıcıya ve kredi kullanmışsa kredi verene karşı kullandıktan sonra Tüketici Mahkemesi’ne başvurması gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Bu durumda tüketiciye derneğimiz tarafından her türlü hukuki desteğin verileceğini de kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.” dedi.