Dikkat ! Bugün başlıyor !

Dikkat ! Bugün başlıyor !
Güncelleme:

Dershanelerin Eylül 2015’te kapatılması kararının ardından okullarda açılacak ‘ücretsiz kurslar’ bugün başlıyor.

Hafta içi saat 22.00’ye kadar sürecek kurslarda öğretmen açığını kapatmak için üniversite ‘hocaları’ da kullanılacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2008 yılında “amacına hizmet etmediği” gerekçesi ile okullarda kapattığı kurslar 6 yıl sonra bugün açılıyor. Dershanelerin Eylül 2015’te kapanacak olmasıyla öğrencilerin “takviye ders” ihtiyacını, ücretsiz verilecek bu kurslarda karşılama kararı alan bakanlık, öğretmen açığını da ücretli öğretmenle karşılayacak. 

 Üniversite akademisyenleri de “ücretli öğretmen” olarak bu kurslarda ders verebilecek. Bakanlığın yayımladığı yönergeye göre hafta içi gece 22.00’ye kadar sürecek kurslardaki kurallar şöyle:
 
Ücretsiz kurslar başlıyor 
 
MEZUNLAR HALK EĞİTİME: Ortaokul ve lise öğrencileri okullarındaki, mezunlar halk eğitim merkezlerindeki kurslara gidecek. Bir okulda kurs açılmazsa öğrenciler kurs açılan başka bir okula kayıt yaptırabilecek.
 
365 GÜN DERS: Bir kurs en az, dönemlik 36 saat, yıllık 72 saat olacak. Ancak üst sınır belli değil. Ders saati 40 dakika. Kurslar hafta sonu olduğu gibi, yarıyıl ve yaz tatillerinde de yapılacak. Hafta sonları yapılan kurslar her gün en fazla 8 saat olacak.
 
SAAT 22.00’YE KADAR: Kurslarda hafta içi saat 22.00’ye kadar eğitim verilebilecek. En az 2 saat en fazla 8 saat ders olacak. Aynı ders üst üste aynı gün 2 saatten fazla olmayacak.
 
25 KİŞİLİK SINIF: Kurs açmak için gereken öğrenci sayısı 10. Sınıf mevcutları 20 öğrenci olacak ama tek gruptan oluşan kursta bu sayı 25 olabilecek.
 
ÖĞRETMEN SEÇECEKLER: Hangi derslerden kurs açılacağını talep belirleyecek. Veli ve öğrenci öğretmenini seçebilecek.
 
YILDIZ SINIFI OLUŞACAK: Kurslarda tıpkı dershanelerdeki gibi dönem başında seviye tespit sınavı yapılacak ve öğrenciler seviyelerine göre gruplandırılacak.
 
HER AY DENEME SINAVI: Öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerilerini ölçmek için her ay değerlendirme yapılacak. Eksiği görülen konular tekrarlanacak.
 
DEVAMSIZLIK YOK:
Öğrencilerin kursa devam zorunluluğu var. Toplam ders saatinin 10’da biri kadar özürsüz devamsızlık yapanın kaydı silinecek. Yani 72 saatlik matematik dersinde öğrenci yıl içinde 7 saat gelmezse kurstan atılacak. Devamsızlık SMS olarak ailesine bildirilecek.
 
DİSİPLİN CEZASI VAR: Kursta disiplini bozan öğrenciye bulunduğu sınıf kademesinin ilgili mevzuatına göre işlem yapılacak, yani disiplin cezası var.
 
ÖĞRETMEN TRANSFERİ: Okullar “görevlendirme” yoluyla başka okullardan öğretmen transfer edebilecek. Bu transfer akademisyenleri de kapsayacak. Öğretmen haftada 21 saat verdiği dersin dışında kurslarda da 19 saat ders verebilecek. Kurstaki ders için ek ders ücreti alacak.
 
Kurslar sınava hazırlamayacak
 
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük yaptığı açıklamada okul ve halk eğitim merkezlerinde açılacak takviye kurslarının dershanelerin alternatifi olmadığını ve sınavlara hazırlık adı altında da test çözme gibi programların uygulanmayacağını açıkladı. Büyük’ün açıklamaları şöyle:
 
TEST ÇÖZMEYECEKLER: Takviye ve yetiştirme kurslarında, sınavlara hazırlık adı altında test çözme gibi bir şey olmayacak. Müfredata ve kazanımlara uygun ve anlaşılmayan konulara yoğunlaşılacak. Ana kaynak ders kitapları olacak.
 
DERSHANE ALTERNATİFİ DEĞİL: Kurslar asla dershanelere alternatif olarak görülmemeli. Dershaneler, bir üst kuruma hazırlık için sürekli test çözdürülen, test tekniklerinin verildiği yerler olarak bilinir. Burada öğretmen ders kazanımlarına bakarak öğrencilerin bilgi ve becerilerini artırma adına gayretlerini ölçecek.