Dinçer, Suriyeli İşyerleri Konusunda Başkan Türk’ten Destek İstedi

Dinçer, Suriyeli İşyerleri Konusunda Başkan Türk’ten Destek İstedi

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, ülkelerindeki savaştan kaçarak Mersin’e gelen Suriyelilerin kayıt dışı işyeri açmalarının gerginliklere neden olduğunu belirterek, sorunun önüne geçmek için Akdeniz Belediyesi Eş Başk

- Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, ülkelerindeki savaştan kaçarak Mersin’e gelen Suriyelilerin kayıt dışı işyeri açmalarının gerginliklere neden olduğunu belirterek, sorunun önüne geçmek için Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk’ten destek istedi.

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Türk’e kutlama ziyaretleri devam ediyor. Bu çerçevede Mersin ESOB, Mersin Ziraat Odası ve Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) yönetimleri, Başkan Türk’ü makamında ziyaret ederek başarı dileklerini ilettiler. Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte gerçekleştirdiği ziyarette, Türk’e esnafın sorunlarını anlattı. Özellikle büyük alışveriş merkezleri nedeniyle esnafın büyük sıkıntılar yaşadığını, yok olma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Dinçer, yerel yönetimlere, büyük alışveriş merkezleri ve mahalle aralarındaki bunların uzantısı marketlere ruhsat vermeyerek, yeni yerler tahsis edilmesi çağrısında bulundu. “Küçük esnafımızın yaşaması ve kepenk indirmemesi için mücadele ediyoruz” diyen Dinçer, son dönemde yaşadıkları sorunlardan birinin de Suriyelilerle ilgili olduğunu söyledi. Dinçer, “Küçük esnafı tehdit eden diğer bir unsur da Suriye’den gelen mültecilerden kaynaklıdır. Mersin Valiliği’nin resmi açıklamasına göre 35 bin, Suriye Platformu’nun rakamlarına göre ise 200 bin Suriyeli Mersin’de yaşıyor. Yerli bir esnaf işyeri açmak ve çalıştırmak için haftalarca uğraşıyor, onlarca belge toplamak zorunda bırakılıyor. Ancak, Suriyeliler işyeri açmak için bunları yerine getirmiyor, ruhsatsız ve vergisiz kayıt dışı şekilde işyeri açıyorlar. Bu durum Mersinli esnaf ile kayıt dışı işyeri açan Suriyeliler arasında kimi zaman istenmeyen gerginliklere de yol açıyor. Bu tür işyerlerinin açılmasını engellemek ve olası gerginliklerin önüne geçmek noktasında Akdeniz Belediyesi’nden de destek bekliyoruz” dedi.

Suriyelilere ait araçların plakasının Arapça yazılı olduğu için okunamadığına, bu araçların bir kaza veya herhangi bir şikayete konu olduğunda gerek araç ve gerekse sürücüsünün tespit edilemediğine de işaret eden Dinçer, kentteki bütün Arapça plakalı araçlara ‘Geçici Türk Plakası’ verilmesi gerektiğini kaydetti.

Küçük esnafın sorunlarını bildiklerini belirten Başkan Türk de bu konuda üstlerine düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi. Büyük alışveriş merkezlerinin küçük esnafı adeta yuttuğunu, iş yapamaz hale getirdiğini dile getiren Türk, “Akdeniz Belediyesi olarak bu konuda ne gerekiyorsa sizlerle birlikte oturur konuşuruz, ortaklaşırız ve birlikte karar alıp yerine getiririz. Gerek Valilik gerekse Büyükşehir Belediyesi ile sizlerin de katılacağı bir toplantıda konuyu görüşür, bu noktadaki sorunları aktarır ve birlikte çözüm ararız” diye konuştu.

Mersin’de yaşayan Suriyeli mültecilerin durumu ve yaşanan sıkıntılar noktasında da Valilik yetkilileriyle görüşebileceklerini ifade eden Türk, ESOB ve kentin diğer dinamiklerinin de içinde olacağı şekilde Valilikten randevu alarak tüm bu konuları gündeme getirebileceklerini, sorunları masaya yatırarak çözüm için üzerlerine düşeni yerine getirebileceklerini bildirdi.

ZİRAAT ODASI VE TURAB ZİYARETLERİ

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel de yönetimiyle birlikte ziyaret ettiği Türk’e, yeni dönemde başarılar diledi. Oda olarak üreticilerin kendi ürettikleri ürünün fiyatını belirleyebileceği bir işletme kurmayı planladıkları bilgisini veren Gökçel, böylelikle çiftçinin ürününü daha değerli hale getirmek istediklerini vurguladı.

TURAB Başkanı Emin Ucuz ise Başkan Türk’e dernek ve üstlendikleri misyon hakkında bilgi vererek, başarı dileklerini iletti.

Ziyaretlerden duyduğu memnuniyeti dile getiren Türk, sivil toplum örgütlerinin yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte son derece önemli görevler üstlendiğini kaydetti. Mersin ve Türkiye’nin yararına olan her çalışmanın yanında olacakların da dile getiren Türk, “TURAB yönetimi, onlarca ülkenin müsteşarlarından işadamlarına kadar çok önemli noktalarda bulunan insanları kentimizde konuk ediyor ve ülkemizi tanıtarak dış ilişkilerimize katkı sunuyorlar. Bu çabaları çok önemlidir ve takdire şayandır. İnşallah işadamlarımız bundan sonra da daha başarılı çalışmalara imza atacaklardır ve bu süreçte biz de onlarla birlikte olacağız. Yatırımcılar düzeyinde ilişkileri güçlendirecek bu tür çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.