''Dindar anayasa'' tartışmasında yeni gelişme

''Dindar anayasa'' tartışmasında yeni gelişme

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni anayasa ile ilgili ifadeleri tepki toplarken Kahraman'ın daha önce de anayasa tanımlaması yaparken tepki çektiği ortaya çıktı.

"Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır" diyerek, "Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım" diyen TBMM Başkanı AK Partili İsmail Kahraman, daha önce de Anayasa açıklamasıyla gündem olmuştu.

Sosyal medya İsmail Kahraman'ın yeni anayasa ile ilgili sözlerini konuşurken, TBMM Başkanı'nın anayasa hakkında daha önce de sözlerinin çokça konuşulup, kamuoyu tarafından tepki topladığı ortaya çıktı.

İsmail Kahraman, "Yeni Anayasa" tartışmalarına ilişkin yaptığı “Allah lafzının Anayasa’da yer alması” çıkışıyla tanınıyor. Kahraman'ın bu önerisi kurucusu olduğu Birlik Vakfı’nın kendisinin başkanlığında hazırladığı anayasa teklifinde de yer almıştı.

Kahraman, katıldığı televizyon programında yeni bir hukuk sistemi gerekliliğini şu sözlerle ifade etmişti: “Kulağına ezan okunarak İslam hukukuna göre doğuyorsun, büyüyorsun; İsviçre Medeni Kanunu’na göre muamele görüyorsun, suç işliyorsun; İtalyan kanunlarına göre ceza alıyorsun; ticareti Alman ticaret kanununa göre yapıyorsun; Fransız idare sistemine göre idare ediliyorsun ve ölüyorsun; yine İslam hukukuna göre musalla taşına konup, defnediliyorsun. Sadece doğum ve ölüm esnasında kendimize ait bir hukuk var. Adil bir Türkiye için hukuk sisteminin baştan dizayn ederek, kendimize ait, genlerimize uygun bir anayasanın yapılması gerekiyor.”

571f3308c03c0e3b78120bb2.jpg

ANKARA'DA "LAİKLİK" GERGİNLİĞİ

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Anayasada laiklik olmamalı, yeni anayasa dindar olmalı" sözlerini protesto etmek için Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi ve Birleşik Haziran Hareketi, TBMM'nin Dikmen kapısında eylem kararı aldı. Çevik kuvvet ekipleri Akay girişini kapattı. Polis Meclis'e yürümek isteyenlere plastik mermi ve gazlamüdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.

CHP: "HADDİNİ BİL"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır" sözlerine CHP'den yanıt geldi. CHP açıklamasında "Dinimiz asla halkı sömürme aracı olarak kullanılamaz" ifadeleri yer aldı.

AK PARTİ: TEKLİFİMİZDE LAİKLİK VAR

Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustafa Şentop ile AK Parti'nin hukukçu vekillerinden Burhan Kuzu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, “Yeni anayasada laiklikolmamalı” açıklamasını değerlendirdi.

Şentop, “Laikliğin anayasa metninden çıkarılmasını tartışmış bile değiliz. Meclis Başkanı parti adına konuşmuyor. Anayasa teklifimizde laiklik var. Sorun laiklikte değil laikliğin uygulanmasında” dedi.

BURHAN KUZU: ANAYASA METNİNDE LAİKLİK YER ALIYOR

AK Parti'nin hukukçu milletvekillerinden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanı Burhan Kuzu da Twitter hesabından ''Ak Parti olarak hazırlamakta olduğumuz Anayasa Metninde Laiklik ilkesi açıkça yer almaktadır.Elbette herkes ifade özgürlüğünde serbesttir'' diye yazdı.

LAİKLİK NE ZAMAN ANAYASA'YA GİRDİ ?

TBMM tarafından kabul edilen ilk anayasa 20 Ocak 1921’de yürürlüğe girdi. 1921 Anayasası, değişen ve gelişen ihtiyaçları karşılamaya yetmeyince, anayasanın esas prensiplerine sadık kalmak şartıyla, 20 Nisan 1924 tarihinde, 491 sayılı kanunla ikinci bir anayasa kabul edildi. Bu anayasada "Devletin dini, İslam dinidir" maddesi 10 Nisan 1928'deki değişiklikle kaldırıldı ve laiklik ilkesi 1937'de anayasaya girdi.

''Dindar anayasa'' tartışmasında yeni gelişme - Resim : 2

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR ?

1940 doğumlu İsmail Kahraman, Deniz Baykal'dan sonra meclisin en yaşlı üyesi.

1940 yılında Rize İkizdere'de doğdu, ilk ve ortaöğrenimini Karabük 'te tamamladı. Liseyi ailece yerleştikleri İstanbul'da, Haydarpaşa Lisesi' nde okudu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Üniversitedeki öğrencilik yıllarında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyeti'nde başkanlık yaptı. Millî Türk Talebe Birliği'nin 48. dönem genel başkanlığını yaptı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında hizmetlerde bulundu. 1974 yılında Çalışma Bakanlığı, bakan müşaviri oldu. 29 Mayıs 1985'de kurulan Birlik Vakfı'nda kurucu üye ve mütevelli heyet başkanı oldu. 21 Aralık 1994'de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın(TGTV) kurucu üyeliğini ve mütevelli heyet başkanlığını yaptı. Sanayi ve ticaret kuruluşlarında, icra kurulu ve idare meclisi başkanlığı yaptı. 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20. ve 21. dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde İstanbul milletvekili olarak yer aldı. Her iki dönemde de Meclis Grup Başkan Vekilliği yaptı. TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 1996-1997 yılları arasında 54. Refah- Yol Hükümeti'nde Kültür Bakanı olarak görev yaptı, İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfı Yüksek istişare Kurulu üyesi ve İlim Yayma Vakfı kurucu üyesidir. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliği ve Birlik Vakfı Kurucular Kurulu başkanlığını sürdürmektedir.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak İstanbul milletvekili seçildi. 18 Kasım 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Meclis Başkan adayı olarak açıklandı. 22 Kasım 2015 tarihinde 3. oylama sonucu almış olduğu 316 oyla TBMM Başkanı seçildi. Kahraman evli ve dört çocuk babasıdır.