Dış Politika Çalıştayı Konyada Başladı

Dış Politika Çalıştayı Konyada Başladı

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) işbirliğiyle Türkiye'nin dış politikasının masaya yatırılacağı "Türkiye ve Dış Politika" başlıklı 1. Dış Politika Çalıştayı Konya'

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) işbirliğiyle Türkiye'nin dış politikasının masaya yatırılacağı "Türkiye ve Dış Politika" başlıklı 1. Dış Politika Çalıştayı Konya'da başladı.

Rixos Otel'de düzenlenen çalıştaya Başbakanlık Başmüşaviri ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras, AK Parti Konya Milletvekilleri İlhan Yerlikaya, Mustafa Kabakcı, Cem Zorlu, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık ve çok sayıda akademisyen katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, çalıştayın SÜ ve kendisi için çok anlamlı ve önemli olduğunu belirterek, "Türkiye'nin öğrenci sayısı açısından en büyük üniversitesi konumunda bulunan SÜ'nün Rektörü olarak katıldığım ilk organizasyonun bu çalıştay olması, programı benim açımdan daha da özel kılmaktadır. Sahip olduğu tarihi birikim ve yumuşak güç ile kısacası, stratejik derinliğiyle, küresel sistemin yükselen aktörlerinden biri olan Türkiye'nin dış politikasının masaya yatırılacağı çalıştay serilerinin ilkinin Konya'da, üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenmesi ayrıca anlamlıdır. Dış politikanın 3 paydaşını yani politika yapıcıları, akademisyenleri ve doktora öğrencilerini bir araya getiren bu çalıştay, dış politikamızda son dönemlerdeki değişimin önemli göstergelerinden biridir" dedi.

Başbakanlık Başmüşaviri ve Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Kalın ise, ilk defa yapılan bu çalıştayın faydalı olacağını düşündüğünü ifade ederek, "Türkiye'nin dış politikasını akademisyen ve doktora öğrencilerinin tartışmasını çok önemli buluyorum. Burada dış politikanın akademik perspektiften nasıl göründüğünü öğreneceğiz. Son yıllarda ülkemizin dış politikasının değiştiğini farkındayız. Dış politikamızda önemli olan tarih, kültür ve jeopolitik konum bugüne kadar yok sayıldı. Bu unsurları son yıllarda yeniden keşfetmeye başladık. Tarihimizle hesaplaşıyor, barışıyor ve uzlaşıyoruz. Tarihi Arap baharı sürecine de Türkiye'nin dahil olmaması, bu olaya ilgisiz kalması da beklenemezdi" şeklinde konuştu.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış da, çalıştaya ev sahipliği yapan Selçuk Üniversitesi yöneticilerine teşekkür ederek, “Bu çalıştayın kendi üniversitemde düzenlenmesinden şeref duydum. Yükselen bir değer olarak Türkiye'nin dış politikada çok önemli bir yerde olduğunu biliyoruz. Dış politikayı kimin yaptığı da çok önemli. Yani karar vericiler bu konuda önemli rol oynuyor. Dış politikayı kimin yaptığı kadar o ülkenin güç ve güvenliği de önemlidir. Bu unsurlar da dış politikada olmazsa olmazlardandır” dedi.

İkinci oturumda ise, “Türk Dış Politikasında Mekanizmalar” konusunu Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Bülent Aras ile ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meliha Benli Altunışık değerlendirdi. 3 gün sürecek çalıştayda Ortadoğu, AB/ABD ve NATO Çalışma Grubu, Avrasya, Balkanlar Çalışma Grubu ve Küresel Açılımlar konusunu ele alacak.

DIŞ POLİTİKA ÇALIŞTAY'I KONYA'DA BAŞLADI

DIŞ POLİTİKA ÇALIŞTAY'I KONYA'DA BAŞLADI

DIŞ POLİTİKA ÇALIŞTAY'I KONYA'DA BAŞLADI