DIş politikada giderek yalnızlaşıyoruz

DIş politikada giderek yalnızlaşıyoruz

Türkiye’nin 7 ülkede büyükelçisi yok. Berlin ve Moskova da bunlara dahil olabilir.

Avusturya Parlamentosu’nun 1915 olayları konusundaki deklarasyonu nedeniyle Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş geri çekildi. Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre böylece Türkiye'nin, çeşitli nedenlerle daha önce büyükelçi görevlendirip de, şu anda büyükelçi bulundurmadığı ülkelerin sayısı yediye ulaştı.

VİYANA BÜYÜKELÇİSİ GÖĞÜŞ TÜRKİYE’YE ÇAĞRILDI

Türkiye'nin daha önce Büyükelçi görevlendirip de, şu anda Büyükelçi bulundurmadığı ülkelerin listesi şöyle:

* MISIR- Mısır'da askeri darbe ile Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinin ardından Kahire ile ilişkiler gerilmişti. Kahire yönetimi, gerginlik nedeniyle Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'ni "istenmeyen adam" ilan etmişti. Mısır yönetiminin Türk elçiyi göndermesinin ardından, Ankara da yerine yeni Büyükelçi ataması yapmadı. Şu anda Mısır'da Türkiye Büyükelçisi bulunmuyor.

* SURİYE- Suriye'de yaşanan iç savaşın sorumlusu olarak Suriye'deki Beşar Esad yönetimini sorumlu tutan Türkiye, daha çatışmaların ilk dönemlerinde Büyükelçisini geri çekmişti. Halen Suriye'de Esad rejimini "meşru yönetim" olarak tanımayan Türkiye'nin, Suriye'de Büyükelçisi bulunmuyor.

* İSRAİL- İsrail'le Mavi Marmara gerginliğinin ardından, bu ülkede görev yapan Türk Büyükelçisi geri çekildi. Ardından hükümetin aldığı, İsrail'le diplomatik ilişkilerinin düzeyini düşürme kararı nedeniyle, İsrail'le ilişkiler halen "2. katip" düzeyinde yürütülüyor. Bu ülkede Türk Büyükelçisi bulunmuyor.

* LİBYA- Libya'da yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye Trablus'taki büyükelçiliğini kapatmıştı. Kaddafi yönetiminin düşmesinin ardından, Trablus'a Ahmet Yakıcı Büyükelçi olarak atandı ve bu ülkeye giderek göreve başladı. Ancak Libya'nın Kaddafi sonrası yeni yönetimi ile yaşanan gerginlikler nedeniyle, Yakıcı Ankara'ya geri çekildi. Aralık 2014'te Yakıcı Trablus Büyükelçiliği görevinden alınarak, yerine yeni bir atama yapıldı. Ancak Libya hükümetinin onay vermemesi nedeniyle, atanan Büyükelçi Ahmet Doğan göreve başlayamadı. Türkiye'nin Libya'da halen bir Büyükelçisi bulunmuyor.

* YEMEN- Türkiye, Yemen'deki iç çatışmalar nedeniyle Şubat ayında aldığı bir kararla San'a Büyükelçiliğini kapattı. Büyükelçi ve Büyükelçilik personeli tahliye edildi. Türkiye'nin Yemen'de halen Büyükelçisi bulunmuyor.

* VATİKAN-  Vatikan’da yaklaşık 10 gün önce 1915 olayları için düzenlenen pazar ayininde Papa Françesko ‘soykırım’ ifadesini kullandı. Türkiye de Papa'ya tepki olarak, Vatikan'daki Büyükelçisi Ahmet Paçacı'yı geri çekti. Türkiye'nin şu anda Vatikan'da Büyükelçisi bulunmuyor.

* AVUSTURYA- Son olarak, Avusturya Parlamentosu'nun kabul ettiği 1915 kararında "soykırım" nitelemesi yapılması nedeniyle, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, dün merkeze geri çekildi.

SIRADA MOSKOVA VE BERLİN Mİ VAR?

1915 olayları çerçevesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı açıklamada, "soykırım" ifadesini kullandı. Türkiye'den henüz Putin'e yönelik bir tepki gelmedi. Moskova'daki Büyükelçi'nin, Putin'e tepki olarak geri çekilip çekilmeyeceği konusunda henüz açıklama olmadı.

Benzer bir tehlike de, Almanya ile ilişkilerde yaşanıyor. Almanya Parlamentosu da 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlayan bir karar tasarısını 24 Nisan Cuma günü oylayacak. Kararın içinde "soykırım" ifadesini de kapsayacak şekilde mevcut haliyle kabul edilmesi halinde, Ankara-Berlin ilişkilerinde de gerginlik yaşanması bekleniyor. Bu durumda Ankara'nın, Berlin'deki Büyükelçisi'ni de geri çağırması söz konusu olabilecek.

TÜRKİYE, SON 12 YILDA PEK ÇOK KEZ BÜYÜKELÇİ ÇEKTİ

Türkiye, son 12 yıl içinde, çeşitli nedenlerle pek çok kez yurtdışındaki Büyükelçilerini geri çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, soru önergesine konu olan 2012-2014 tarihleri arasında, bir Büyükelçi'nin de (Mısır Büyükelçisi) istenmeyen adam ilan edildiğini açıkladı.

Çavuşoğlu, soru önergesine şu yanıtı verdi:

"Söz konusu dönemde istenmeyen kişi ilan edilen bir diplomatımız bulunmakta olup, anılan karar siyasi gerekçelerle Mısır Arap Cumhuriyeti tarafından Kahire Büyükelçimiz hakkında alınmıştır.

Söz konusu tarihler arasında, Washington, Paris ve Stockholm Büyükelçilerimiz 1915 Olayları’na ilişkin olarak ilgili devletlerce alınan kararlar nedeniyle, Kahire Büyükelçimiz ise Mısır’da yaşanan toplumsal ve siyasi hadiseler nedeniyle danışmalarda bulunmak üzere merkeze çağrılmışlardır. Gerçekleştirilen istişarelerden sonra Paris Büyükelçimiz 15, Stockholm Büyükelçimiz 18 ve Kahire Büyükelçimiz 21 gün sonra yurtdışındaki görevlerine dönmüşlerdir. Belirtilen dönemde iki defa merkeze çağrılan Washington Büyükelçilerimiz ilkinde 9, ikincisinde ise 32 gün sonra görev yerlerine dönmüşlerdir.

Ayrıca Tel Aviv Büyükelçimiz Mavi Marmara olayının ardından 2 Haziran 2010 tarihinde merkeze dönmüştür. Söz konusu olay sonrasında İsrail’in beklenen adımları atmaması üzerine İsrail ile diplomatik ilişkiler İkinci Katip düzeyine indirilerek dört diplomatımız daha 7 Eylül 2011 tarihinde Tel Aviv’den ülkemize avdet etmişlerdir.

Öte yandan, Suriye’de yaşanan ihtilaf dolayısıyla, Şam Büyükelçiliğimizde görevli dokuz, Halep Başkonsolosluğumuzda görevli iki diplomatımız güvenlik gerekçesiyle ülkemize getirilmişlerdir."