Disk Kurucularından Memet Ertürk Toprağa Verildi

Disk Kurucularından Memet Ertürk Toprağa Verildi

İSK kurucularından Maden -İş Sendikası eski Genel Sekreteri Memet Ertürk toprağa verildi. Memet Ertürk için Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önünde anma...

İSK kurucularından Maden -İş Sendikası eski Genel Sekreteri Memet Ertürk toprağa verildi. Memet Ertürk için Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önünde anma töreni düzenlendi.

Paris’te 2 buçuk yıldır karaciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede, 71 yaşında hayatını kaybeden Memet Ertürk için düzenlenen törene, eşi Şengül, oğlu Altan Ertürk ile kızı Zeynep Kızılkan’ın yanı sıra DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi, Musa Çam ve DİSK’in eski başkanları ile çok sayıda sendikacı katıldı. Ertürk'ün DİSK bayrağına sarılı tabutu saat 12.30’da Şişli’de bulunan DİSK Genel Merkezi’ne getirildi. Ertürk ailesi burada bir süre taziyeleri kabul etti.

Daha sonra tabutu başında babası için bir konuşma yapan Artı 1 kanalının sahibi Altan Ertürk, “Ailesi olarak ondan aldığımız ilkeleri, hayat anlayışını bir miras olarak alıp bundan sonrada ona yakışır bir şekilde sürdürmek olacaktır. Benim için babamdı, ama sizler onu Ertürk diye çağırdınız. Bugün Ertürk’e yakışır bir uğurlama yapıyoruz. Hepinize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

CHP Milletvekili ve DİSK Eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise; “Memet Ertürk Türkiye sendikal hareketi ve mücadelesi açısından çok önemli bir mücadele insanıydı. Dik duruşuyla, boyun eğmeyişiyle önemli rol almış bir arkadaşımızdı. 1976’da ilk 1 Mayıs’ın kitlesel kutlanmasında önemli bir görev üstlenmişti. Yine 1977 1 Mayıs’ın da kortejin güvenlik sorumlusu olarak görev almıştı” dedi.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş; “Hayatı emek mücadelesiyle, sınıf mücadelesiyle geçmiş, 1 Mayıslar’ın kitlesel kutlamalarında bayrağı emeği olmuş, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya için mücadele etmiş bir kardeşimizi bir abimizi sonsuzluğa uğurluyoruz. Bize kalan onun ideallerini, düşüncelerini, fikirlerini, değerlerini yaşatmaktır. Yaşatacağız da” diye konuştu.

DİSK eski başkanlarından Rıdvan Budak, “Uğraşı gösterdiği metal sektöründe çalışanların herhalde yüzde 70’i sendikalıydı ve çok önemli bir kısmı onun genel sekreterliğini yaptığı maden iş sendikasında örgütlüydü. Türkiye sendikal hareketi için önemli bir kayıp. Toprağı bol olsun” dedi.

Eski milletvekili Ercan Karakaş da “Onların döneminden sonra Türkiye’de sendikal mücadele çok zayıflatıldı. Bu küreselleşme çağında. Halbuki sendikalar çalışan insanların güvencesi. Demokrasinin de güvencesi. Bunları da insan düşünüyor. Ama onların yaptığı katkılar çok büyük. Mesela 1 Mayıs’ın Türkiye’de kutlanmasını sağlayanların başında Memet Ertürk ve arkadaşları vardı. Unutulmayacak bir isim” diye konuştu.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da “Memet Ertürk Türkiye işçi sınıfına yıllarca önderlik etmiş bir liderimizdi. Türkiye'de çalışanların ekonomik, demokratik, sosyal ve siyasi haklarını koruma ve kollama adına bir ömür kendini mücadeleye adayan bir önderimizdi” dedi.

İŞÇİLER TABUTUNU OMUZLARDA TAŞIDI

Konuşmaların ardından Memet Ertürk’ün cenazesi DİSK Genel Merkezi önünden Şişli Camii’ne kadar omuzlarda taşındı. Cenaze namazına CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül de katıldı. Mustafa Sarıgül,

“Türk işçi hareketinde, demokrasi ve özgürlük hareketinde çok emek harcayan bir dostumuzu bugün hakkın rahmetine uğurluyoruz. Cenaze töreninde bu kadar dostunun olması kendisinin ne kadar sevildiğini gösteriyor. Özellikle 80 öncesi devrimci işçi hareketinde barış adına, özgürlük adına verdiği mücadele hepimiz tarafından bilinmektedir. Gençlik kolları başkanı olduğum dönemde yaptığı çalışmaları ben bire bir biliyorum. İnanıyorum ki bıraktığı düşüncelerini, demokrasi anlayışını iktidara taşımak için biz de elimizden gelen bütün çalışmaları yapacağız. Allah kendisine rahmet eylesin, mekanı cennet olsun” diye konuştu.

Memet Ertürk’ün cenazesi kılınan namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

MÖ (MK) (FOTOĞRAF)