Diyabetlilere ‘nöropati’ Konferansı

Diyabetlilere ‘nöropati’ Konferansı

Diyabetle Yaşam Derneği tarafından diyabetli hastalar ve yakınlarına yönelik, “Diyabetik Nöropati (Şeker Hastalarındaki Sinir Sistemindeki Sorunlar)” konulu konferans verildi.

- Diyabetle Yaşam Derneği tarafından diyabetli hastalar ve yakınlarına yönelik, “Diyabetik Nöropati (Şeker Hastalarındaki Sinir Sistemindeki Sorunlar)” konulu konferans verildi.

Gazi Sahnesi’nde düzenlenen konferansa Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik konuşmacı olarak katıldı. Şeker hastalarının ileri dönem komplikasyonlarının bir tanesinin polinöropati olduğunu belirten Dr. Güzelcik, “Polinöropati; omurilikten çıkan çevresel sinirlerin yaygın bir hastalığıdır. Kol ve bacaklarda ilerleyen kuvvetsizlik ve/veya bozulmuş duyu fonksiyonu ile ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Diyabet oldukça farklı polinöropatilere neden olabilir. En sık olarak izleneni ayakta ve elde uyuşma ve yanmanın izlendiği tipidir. Buna bazen kol ve bacakta güç kayıpları da eşlik edebilmektedir. Bu hastalarda otonom sinirlerin tutulması sonucunda ayağa hızlı kalkma ile oluşan tansiyon düşmeleri, kabızlık gibi bulgular da olabilir. Diyabetik polinöropatiler bazen farklı yerlerdeki sinirleri de tutabilir. Bunlar içinde göz sinirleri önemli bir yer tutar. Göz sinirlerinin tutulumu sıklıkla gözde ağrı ile başlayan çift görmeler şeklinde olmaktadır. Diyabet, sinirleri tek tek tutmanın dışında ayrıca karın içinde veya koltuk altındaki sinir yumaklarını (pleksus) da tutabilmektedir. Buna diyabete bağlı pleksopati ismi verilir. Diyabet sıklıkla gövdeye uzak bölgelerdeki sinirlerin tutulmasına neden olmakla birlikte bazen gövdeye yakın sinirleri de tutabilir. Özellikle ayakların tutulması ve ayaklarda duyu kaybından dolayı ayakta yaraların oluşması, ileride hastaların ayaklarını bile kaybetmesine yol açabilir” dedi.