Diyanet'ten seçim çağrısı

Diyanet'ten seçim çağrısı
Güncelleme:

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, seçim zamanı il ve ilçelerdeki camilere tarafsızlık çağrısı yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez imzasıyla il ve ilçe müftülüklerine gönderilen yazıda, 7 Haziran'daki genel seçime ilişkin, başkanlık personeline, her türlü siyasi görüşün dışında kalarak tarafsızlığa gölge düşürülmemesi uyarısı yapıldı. Yazıda; seçim döneminde, protokol icabı olsa bile Başbakan ve bakanların seçim gezilerindeki törenlere bile katılınmaması istendi.

Görmez imzasıyla il ve ilçe müftülüklerine "2015 Yılı Genel Seçimleri ile İlgili Yasaklar" başlıklı yazı gönderildi. Görmez, yazıda, "Başkanlığımızın bugüne kadar titizlikle koruduğu 'bütün siyasi görüş ve düşüncelerin dışında kalmak suretiyle ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek' görev yapma anlayışına gölge düşürecek her türlü hal ve hareketten kaçınılması hususunda gereken hassasiyetin gösterilmesini, bu konularda bütün personelin bir kere daha uyarılmasını önemle rica ederim" ifadesini kullandı. Yazıda, bundan önce olduğu gibi bu seçim sürecinde de her kademedeki personelin sorumluluk ve görev anlayışı içerisinde, her türlü siyasi görüş ve düşüncenin dışında kalarak, başkanlığın tarafsızlığına gölge düşürecek veya tarafsızlığı hususunda şüphe uyandırabilecek her türlü söz ve hareketten kaçınılacağına inanıldığı vurgulandı.

 Cami müştemilatında seçim çalışması yasak

Müftülük hizmet binalarında, cami ve Kur'an kurslarında, Türkiye Diyanet Vakfına (TDV) ait bina ve tesislerde, her ne ad altında olursa olsun hiçbir seçim çalışması, propagandası ve kapalı yer toplantısı yapılmaması istenilen yazıda, parti ve seçim büroları açılmaması ya da afiş veya bayraklarla süslenmemesi konusunda ilgili dernek ve vakıf yöneticileri veya kiracıların uyarılacağı, ibadethanelerin müştemilatında bu tür faaliyetlerin sergilenmesinin önlenerek cami ve Kur'an kurslarının toplum nezdindeki saygın konumu muhafaza edileceği belirtildi.

 Bağış ve yardım yapılmayacak

 Herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin lehine veya aleyhine olabilecek konuşmalardan, yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verebilecek davranışlardan sakınılması istenilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

 "İlgili kanunda yer verilenlerle, kamuya yararlı dernekler ve bunlarda görev almış bulunanmemur ve hizmetliler, genel seçimlerinde tarafsız kalmaya özen gösterecek, bu kapsamda olanlar siyasi partilere veya adaylara her ne nam ve ad ile olursa olsun bağış ve yardımlarda bulunmayacaktır. Hiçbir siyasi faaliyete iştirak edilmeyecek, kurumumuza, TDV'ye ait hiçbir araç ve gereç bu amaçla kullanılmayacak veya kullandırılmayacaktır. Kurumumuzda ve TDV'de çalışanlar seçimlerde el ilanı dağıtmayacaktır. Yine seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların kendilerini tanıtıcı nitelikteki broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş, ses ve görüntü içeren CD/DVD, hediye ve eşantiyon gibi materyaller de kurum ve kuruluşlarda aracı kılınmak suretiyle dağıtılmayacaktır."

Sosyal medya uyarısı

Basınla ilişkilerde, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesi ile Diyanet İşleri Başkanlığınca yayınlanan genelgenin "Basın-yayın organları ile ilişkiler" bölümünde belirtilen hükümlere kesinlikle riayet edileceği belirtilen yazıda, "Sosyal medya araçları Facebook, Twitterve benzeri yollarla herhangi bir siyasi parti, kişi veya kimsenin lehine ve aleyhine olabilecek paylaşım, beğenme ve yorumlarda bulunulmayacaktır" ifadesine yer verildi.

 Protokol icabı törenler bile yapılmayacak

 Yazıda, seçim propagandasının başlangıcı 28 Mayıs'tan oy verme gününü takip eden güne kadarki süre içinde şu hususlara dikkat edilmesi istendi:

 -Yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla açılış ve temel atma dahil törenler tertiplenmeyecek, konuşma yapılmayacak, demeç verilmeyecek ve bu iş ve hizmetler hakkında hiçbir vasıtayla yayın yapılmayacak.

 -Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandasıyla ilgili yapacakları gezilere hiçbir personelimiz katılmayacak. Ayrıca, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama ile törenler yapılmayacak.

 -Bu süre içinde denetimler sıklaştırılacak ve bu denetimlere müftüler de bizzat katılacak.