Diyanet'ten skandal açıklamaya yanıt

Diyanet'ten skandal açıklamaya yanıt
Güncelleme:

Diyanet Başkanı Görmez, '6 yaşındaki çocukla evlenilebilir' sözlerine yanıt verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, küçük yaşta kız çocuklarını evlendirmenin İslam dinine uygun olmadığını söyledi.

30. İl Müftüleri İstişare Toplantısı için Edirne’de bulunan Görmez, akşam saatlerine doğru Vali Dursun Ali Şahin’i makamında ziyaret etti. Valilik çıkışında bir gazetecinin Sosyal Doku Vakfı Başkanı’nın, '6 yaşındaki çocukla evlenilebilir' sözlerini hatırlatması üzerine Başkan Görmez, Diyanet İşleri Bakanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu’nun başından beri çocuk yaşta, henüz anne ve eş olmaya aday olmamış kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesinin İslam dinine uygun olmadığını ifade ettiğini kaydetti. Görmez, "Kur'an-ı Kerim nikahı 'misak' olarak değerlendirir. Misak sözleşme demektir. Sözleşme karşılıklı olmadığı takdirde ve özellikle o sözü verip anne, eş olmaya uygun olmayan bir kız çocuğu evlendirmek doğru değildir." dedi.

Halâ böyle bir geleneğin ülkemizde çok çok az da olsa varlığını koruyor olmasından büyük bir üzüntü duyduğunu dile getiren Görmez, şunları söyledi: "Hele hele İslam dünyasında Afrika’da muhtelif yerlerde bu yanlış uygulama İslam dinine mal ediliyor. Bu İslam dinine asla mal edilemez. Tekrar ediyorum. Çocuk yaşta rızası alınmadan, nikah akdine imza atacak durumda olmadan, anne ve eş olma kararını kendisine bırakmadan başkaları tarafından çocukken, küçükken evlendirilenler, evliliğe zorlanan kız çocukları aynı zamanda en büyük haksızlığa uğramıştır demektir." Görmez, hem annelerin hem babaların hem kardeşlerin herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini ifade etti. CİHAN