Diyarbakır'da bombalı saldırı: 9 şehit, 100 yaralı

Diyarbakır'da bombalı saldırı: 9 şehit, 100 yaralı

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki hain saldırıda şehit sayısı 9'a yükseldi.

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün içerisinde bulunduğu eski emniyet müdürlüğü binasına bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Patlamanın ardından güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışma çıktı.  Diyarbakır Valiliği, bombalı araçla düzenlenen saldırıyı terör örgütü PKK'nın üstlendiğini açıkladı. Başbakan Yıldırım, hain saldırı ile ilgili yaptığı açıklamada 2'si polis 8 kişinin şehit olduğunu, 100'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. Yaralılardan biri daha hayatını kaybetti. Saldırıda şehit sayısı 9'a yükseldi.

uia_1050.jpg

Olay, Diyarbakır'ın merkez dört ilçesinden biri olan Bağlar ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, teröristler tarafından Emek Caddesi'nde bulunan ve içerisinde Terörle Mücadele ve Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nün bulunduğu eski emniyet müdürlüğü binasına saat 08.00 sıralarında bomba yüklü araçla saldırı yapıldı. Şiddetli patlamanın yaşandığı bölgede bombalı saldırının ardından teröristler tarafından emniyet binasına uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin de karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Yaklaşık 6-7 dakika süren çatışma teröristlerin ara sokaklara kaçmasıyla sona erdi.

a_6349_1.jpg

8 ŞEHİT, 100'E YAKIN YARALI

Başbakan Binali Yıldırım, "Maalesef bu sabah 08.00 civarında Diyarbakır’da bölücü terör yapacağını yaptı, iğrenç yüzünü tekrar gösterdi. Çevik Kuvvet’in konuşlandığı noktaya, vatandaşın, okuluna giden çocukların olduğu bölgede bir bomba yüklü araç patlatıldı. Şu ana kadar 8 vefat var. 2 polis, 1 teknisyen ve 5 vatandaşımız şehit oldu. Hastanede tedavileri süren 100’ün üzerinde yaralıdan 93’ü taburcu oldu" dedi.

ŞEHİT SAYISI YÜKSELDİ

Kalleş saldırıda yaralanan bir kişi hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Şehit sayısı böylece 9'a yükselmiş odu.

diyarbakir_9387.jpg

1 TON BOMBA YÜKLÜ MİNİBÜS

Olay yerinde güvenlik güçlerince yapılan incelemede, saldırının patlayıcı yüklü minibüsle düzenlendiği belirlendi. Saldırıda bir tonun üzerinde patlayıcı kullanıldığı tespit edildi. Patlamanın şiddetiyle olay yerinde çukur oluşurken, çevredeki çok sayıda bina ve iş yeri hasar gördü. Emniyet binası önünde park halinde bulunan çok sayıda araç hurdaya dönerken, bir özel halk otobüsü de büyük hasar gördü. Olay yeri inceleme ile AFAD ekiplerinin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

1_1573_2.jpg

Öte yandan, terör soruşturması çerçevesinde dün gece saatlerinde evlerine yapılan operasyonla gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır Milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Ziya Pir'in de emniyet binasında bulunduğu iddia edildi.

42542.jpg

VALİLİK: SALDIRIYI PKK ÜSTLENDİ

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan ilk açıklamada, patlamanın PKK'lı teröristlerce bomba yüklü araçla gerçekleştirildiğinin değerlendirildiği açıklandı. Saat 11.30 sıralarında ikinci bir açıklama yapan Valilik, patlamanın bomba yüklü bir araçla yapıldığını ve saldırının terör örgütü PKK tarafından üstlenildiğini bildirdi. 

4725742.jpg

Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan ikinci açıklamada, "04.11.2016 Cuma günü saat 07.53’te ilimiz Bağlar İlçesinde bulunan Aydın Arslan bulvarında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, sivil vatandaşlarımızın ve öğrencilerin oldukça yoğun olarak bulunduğu bir bölgede, bölücü terör örgütü mensuplarınca üstlenilen, bomba yüklü araçla bir patlama gerçekleştirildiği anlaşılmıştır" denildi.

2329680.jpg

PATLAMADAN SONRA GÖZALTINDAKİLER BAŞKA YERE NAKLEDİLDİ

Patlamanın hedefi olan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde çeşitli suçlardan gözaltında bulunan şüphelilerin ise saldırıdan sonra Silvan yolundaki Polis Okuluna nakledildiği öğrenildi. Patlama sonrası olay yerine çok sayıda sağlık, UMKE ve itfaiye ekipleri yönlendirilirken, yaralı sayısının fazla olmasından dolayı bazı ambulansların 4-5 yaralıyı birden taşıdıkları belirtildi. Saldırı sonrası çevre illerden de sağlık ekipleri sevk edilirken, yaralılar kentte bulunan kamu ve özel hastanelere kaldırıldı.

Saldırının bulunduğu bölgede vatandaşların yaşadığı binalarda büyük hasat meydana gelirken, bazı dükkan ve evlerde göçük oluştu. Göçük altında kalan yaralı vatandaşlar enkaz altından çıkarılırken, bölgede bazı noktalarda enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Kentte polis olağanüstü güvenlik önlemi alırken, özellikle hastanelere giden yollar ve hastane önlerinde önlemler artırıldı. Kentte tüm sağlık çalışanları ve emniyet birimleri göreve çağrıldı. Hastane önünde görüntü almak isteyen basın mensuplarına polis olayla ilgili yayın yasağının bulunduğu hatırlatılarak görüntü alınmasına izin verilmedi.

 

DHA