Doğalgaza zam gelebilir !

Doğalgaza zam gelebilir !
Güncelleme:

Gazprom, 2012'de Avrupa'ya doğalgaz ihraç rakamlarının artacağını öngördü.

Gazprom, 2012'de Avrupa doğalgaz ihraç rakamlarının bin metreküp için 415 dolar seviyesine çıkacağını öngördüklerini açıkladı.

Rusya'nın dev doğalgaz şirketi Gazprom, 2012'de Avrupa doğalgaz ihraç rakamlarının bin metreküp için 415 dolar seviyesine çıkacağını öngördüklerini açıkladı. Gazprom, 2011'de Türkiye dahil Avrupa ülkelerine ortalama 384 dolardan satış yapmıştı.

Geçen yıl Avrupa'ya toplam 150 milyar metreküp doğalgaz satışı yapan şirket, 2012'de yüzde 2,6 artışla 154 milyar metreküp sevkiyat yapmayı planlıyor.

 Gazprom CEO'su Aleksander Medvedev konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede bir miktar az ihracat olsa da fiyatları yüksek tutmayı tercih ettiklerini söyledi. Medvedev, "İhracat miktarının en azından geçen yılla aynı olmasını, bir miktar da geçmesini bekliyoruz." dedi.

Gazprom'un 2010'da yüzde 23 olan Avrupa pazarındaki payı ise 2011'de yüzde 27'ye çıktı. Rus doğalgaz şirketi 2020 için payını yüzde 30 seviyesine yükseltmeyi planlıyor.

Avrupa Birliği'nin enerji ihraç eden şirketlerle, dağıtım ağına sahip olan şirketlerin ayrı olmasını öngören çalışmaları nedeni ile Gazprom, Avrupa piyasasında zor bir sürece girebilir.

Konu ile ilgili sorulara yanıt veren Medvedev, "Son müzakerelere baktığımızda tünelin sonunda ışık görüyoruz. Umarım ölmez ve projelerimiz uygulamaya geçer" temennisinde bulundu. Gazprom yetkilisi Norveç'in sahip olduğu gibi doğalgaz boru hatlarında özel bir statü Gazprom için de hazırlanabileceğini söyledi.