Doğumun ardından kalp ameliyatı oldu

Doğumun ardından kalp ameliyatı oldu

Kalp rahatsızlığı geçiren 7 aylık hamile Berivan Duruk, doğum ve kalp uzmanlarından oluşan iki ikibin 5 saat süren ameliyatları sayesinde hem bebeğine hem sağlığını kavuştu

İSTANBUL (AA) - Hamileliğinin 30. haftasında kalp rahatsızlığı geçiren Berivan Duruk, doğum ve kalp uzmanlarından oluşan iki ayrı ekibin ameliyatları sayesinde hem bebeğine hem sağlığına kavuştu.

Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi ile Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, örneğine az rastlanan bir operasyona imza attı.

Nefes darlığı ve göğsünde şiddetli sancı şikayetiyle Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 7 aylık hamile Berivan Duruk'a acilen ameliyata alınması gerektiği söylendi. Duruk için doğum uzmanları ve kalp cerrahlarından oluşan özel ekipler hazırlandı.

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. İbrahim Polat ve ekibi, sezaryenle bebeğin doğumunu gerçekleştirdi. Hemen ardından Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Korhan Erkanlı'nın başkanlığındaki ekip, Duruk'un kalp kapakçığını değiştirdi. Anne ve bebeği, 5 saat süren ameliyatların ardından yoğun bakım servisinde gözetim altına alındı.

- "Anne ve bebeği sağlıklı bir şekilde birbirine kavuşturduk"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri ve Kalp Cerrahı Prof. Dr. İhsan Bakır, hastaneye geldiğinde nefes almakta zorlanan ve akciğeri su toplayan Duruk'un ameliyat yapılmaması halinde en fazla 1 gün daha yaşayacağını belirterek, hastanın daha önce birkaç doğum uzmanına muayene olduğunu fakat kalp hastalığının tespit edilemediğini anlattı.

Bakır, ameliyata ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Doğumsal kalp hastalıklarına bağlı ölümleri azaltmak üzere Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Kalp ve Damar Cerrahisi Ünitesi ve ekibi oluşturuldu. Kalbinde delik bulunan 5 yaşındaki Kadir Yardımcıel isimli çocuk ve Berivan Duruk aynı gün ameliyat oldu. Berivan'ın ilk muayenesinde 'kalp romatizması' dediğimiz kalp kapakçığında nitral daralma tespit ettik ve kendisini acilen ameliyata aldık. Doğum ve kalp uzmanlarımız koordineli olarak başarılı bir ameliyat gerçekleştirdi. Zamanla yarışan sağlık ekibi, Berivan ve bebeğini yaşatmayı başardı. Bebek 30 haftalık olduğu için yenidoğan yoğun bakım servisinde 4 hafta gözetim altında tutuldu. Anne de 10 gün kadar yoğun ilaç tedavisinin ardından taburcu oldu. 1 aylık hasretin ardından anne ve bebeği sağlıklı bir şekilde birbirine kavuşturduk. Anne ve bebeğini evinde ziyaret ederek, sağlık durumunu yakından takip etmeye devam ediyoruz."

Berivan Duruk da riskli bir ameliyata girdiğinin farkında olduğunu ancak doktorların tedirgin olmaması için çok çaba sarf ettiğini ifade ederek, daha önce kalp rahatsızlığının farkında olmadığını, belirtilerin hamilelikle ortaya çıktığını kaydetti.

Bebeğini sağlıklı şekilde kucağına aldığında yaşadığı sıkıntıları unuttuğunu belirten Duruk, "Adeta bir mucize gerçekleşti ve böyle zor bir ameliyattan ikimiz de sağ çıktık. Sadece bebeğim değil, ben de yeniden doğmuş gibi oldum" ifadelerini kullandı.