Dokunulmazlık teklifi Meclis'ten geçti !

Dokunulmazlık teklifi Meclis'ten geçti !

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklif kabul edildi.

TBMM, 138 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik teklife ilişkin görüşme yapmak üzere toplandı. İlk madde 373 oyla kabul edildi. İkinci madde için yapılan oylamada ise 374 kabul oyu çıktı. Genel Kurulda, 2. maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi. Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi.

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin ikinci turunda ilk madde oylandı. Dokunulmazlık görüşmesinde 1'inci maddenin 2'nci tur gizli oylamasının sonuçlarına göre ilk madde için oylamada 531 milletvekili oy kullandı. İlk madde 373 oyla kabul edildi. 138 vekil maddenin reddi yönünde oy kullandı. Sandıklardan 8 çekimser, 9 boş ve 3 geçersiz oy çıktı. 

2290796.jpg

İKİNCİ MADDE İÇİN 374 KABUL

Dokunulmazlık teklifinin ikinci maddesi 374 oyla kabul edildi. Yapılan sayımın sonucuna göre, kabul 374, ret 136, çekimser 4, boş 11, geçersiz 1 oldu. İkinci madde oylamasına 526 milletvekili katıldı. İkinci maddede böylece kabul edilmiş oldu.

376 OYLA KABUL EDİLDİ  

Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi. Teklife 138 ret oyu çıktı. Dokunulmazlık referanduma kalmadan geçti.

İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350 oy, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı.

1. MADDE 373 OYLA KABUL EDİLDİ

Teklifin birinci maddesinin üzerinde verilen önerge işlemlerinin yapılmasının ardından, gizli oylamaya geçildi.

Teklifin 1. maddesi 138 ret oyuna karşılık 373 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Oylamada 8 çekimser, 9 boş oy çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı.

2. MADDE 374 OYLA KABUL EDİLDİ

Teklifin 2. maddesi de 136 ret oyuna karşılık 374 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Oylamada 4 çekimser, 11 boş oy çıktı; 1 oy geçersiz sayıldı.

TEKLİFİN TÜMÜ ÜZERİNDE OYLAMA

Genel Kurul'da, 2. maddenin kabul edilmesinin ardından teklifin tümü üzerindeki oylamaya geçildi.

TEKLİF MECLİS'TEN GEÇTİ

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi 376 oyla kabul edilerek, yasalaştı. 140 ret, 5 çekimser, 7 geçersiz ve 3 boş oy çıktı.

330 ile 367 arasında çıkacak oy, maddeyi referanduma götürecekti. 367’nin üzerinde oyla kabul edilen maddelerde ise referandum şartı aranmıyordu.

45274417.jpg

677 FEZLEKE DOĞRUDAN YARGIYA TESLİM EDİLECEK

Teklifin kabul edilmesiyle, 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılacak, 677 fezleke doğrudan yargıya teslim edilecek.

Ancak Cumhurbaşkanının teklifi istemesi halinde referanduma götürme yetkisi bulunuyor. Ayrıca Cumhurbaşkanının önüne gelen yasayı Meclis'e yeniden görüşülmek üzere iade etme yetkisi de var.

2290796.jpg

MECLİS'TE ''LAİKLİK'' TARTIŞMASI

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri, laiklik tartışmalarıyla başladı. Kahraman, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı ve grup başkanvekillerine bu konuda söz verdi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kahraman'ın "anayasadan laiklik kavramının çıkarılması gerektiğine" yönelik açıklamada bulunduğunu savunarak, bu sözleri söylediyse Kahraman'dan Meclis ve kamuoyundan özür dilemesini istedi.

Gök, Kahraman'ın bu şartlar altında Meclis Başkanlığı görevini üstlenerek, oturumu yönetmesini uygun bulmadığını söyledi.

TBMM Başkanı Kahraman, bu sözlerinden iki gün sonra bir açıklamada bulunduğunu, anayasayı gayet iyi bildiğini, bu noktada çalışmalar yaptığını anımsattı.

Kahraman, anayasa aykırı bir durumun söz konusu olmadığını, hiçbir kavramın tarifsiz olmayacağını belirterek, "Ben 'tarif yapılması lazım' dedim. Sözlerim doğrudur. Belki aksettirenler yanlış aksettirdi" diye konuştu.

CHP'LİLERDEN ''TÜRKİYE LAİKTİR LAİK KALACAK'' SLOGANLARI

Bu arada CHP milletvekilleri ayağa kalkarak, "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganı attılar. AK Parti milletvekilleri de CHP'ye tepki gösterdi.

Gök'ün itirazlarını sürdürmesi üzerine Kahraman, "Huzuru bozmayalım, boşuna polemiğe girmeyelim. Bu anayasaya ve içtüzüğe, mevzuata bağlıyım; hukuku gayet iyi biliyorum" dedi.

Daha sonra CHP Grup başkanvekilleri Gök ve Özgür Özel dışındaki CHP milletvekilleri salonu terk etti.

2290833.jpg