Dolar rekora koşuyor !

Dolar rekora koşuyor !
Güncelleme:

FED'in kritik toplantısı öncesinde dolar tırmanışa geçti.

Merkez Bankası'nın dün erken bir faiz indirimine gidebileceği mesajı ardından TL baskı altında kalmayı sürdürürken, dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın bugün açıklayacaığı faiz kararı öncesi 2.38'in üzerine çıktı. Dolar Aralık ortasından beri en yüksek seviyesini gördü. Dolar şu sıralar 2.3830 seviyelerinde. Öte yandan Merkez Bankası 40 milyon dolar döviz satarak piyasaya müdahalede bulundu.

Dün, Türkiye Cumhuriyet merkez bankası (TCMB) Enflasyon Raporu'nun açıklanması ile gün içinde 2,3394 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, Başkan Erdem Başçı'nın ocak ayı enflasyonunun yüzde 1'in üzerinde düşüş göstermesi durumunda faiz indirmek için 24 Şubat'taki olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını beklemeyeceklerini açıklamasının ardından yükselişe geçerek 2,3706'yı görmüştü.

Bugün bankalararası piyasada güne 2,3656'dan başlayan dolar/TL, TCMB'nin sert faiz indirimi yapabileceği beklentisinin piyasa tarafından güçlü bir şekilde fiyatlanmasıyla son 6 haftanın en yüksek seviyesi olan 2,3832'ye çıktı. Dolar/TL, şu dakikalarda 2,3780'den alıcı bulurken, avro/TL ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,36 artışla 2,70'in hemen üzerinde işlem görüyor.

Olası faiz indirimi beklentisiyle gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,58 ile Haziran 2013'ten bu yana gördüğü en düşük seviyesine geriledi.

'TARİHİ ZİRVEYİ GÖREBİLİR'

Analistler, Merkez Bankası'nın faiz indirimi yapacağı beklentisi, Yunanistan'daki ekonomik belirsizlik, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin devam etmesi ve Rusya'ya yapılacak yaptırımların artabileceği açıklamalarının gelişen ülke varlıkları ile birlikte değerlendirilen TL üzerinde de baskı yarattığını belirtiyor.

Son on gündür Brent petrolün varil fiyatının 46-50 dolar aralığında yatay hareket etmesiyle daha fazla düşmeyeceği beklentilerinin arttığını, bunun da dolar/TL'deki yükselişi desteklediğini aktaran analistler, teknik olarak 2,3730 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda 2,39 ve tarihi zirvesi konumunda olan 2,4126 seviyesinin gündeme gelebileceğini öngörüyor.