Dolar ve euro güne böyle başladı

Dolar ve euro güne böyle başladı

Dolar 3,7780 liradan, euro ise 4,0110 liradan güne başladı.

TCMB'nin dün haftalık repo ihalesi açmamasının sıkılaştırma olarak yorumlanması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TCMB'nin tedbir kabiliyeti olduğunu açıklaması ve global piyasalardaki olumlu hava ile dolar/TL yaklaşık 20 kuruş gerilerken, piyasaların gözü bugün yine TCMB'de olacak.

Dün 3.92'nin üzerinde olan ve TCMB sonrası yönünü aşağı çeviren dolar/TL, saat 18.21'de 3.7495/3.7540 seviyesindeydi. Dolar/TL bu sabah saat 09.09'da 3.7810/3.7832 seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.8750/3.8770 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah3.8987/3.9013, 4.0007/4.0035 seviyesindeki euro/TL ise 4.0166/4.0195 seviyesinde.

Öte yandan tahvil faizleri de dün yönünü aşağı çevirdi.

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLARA YENİ HAMLE

TCMB bugün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı, dolar/TL 3.77'ye geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Bu gelişme öncesi 3.80'lerde bulunan Dolar/TL 3.77'ye kadar geriledi.

Uzmanlar repo ihalesi açılmamasının amacının TL'nin maliyetini artırarak Dövizkurlarındaki yükselişi sınırlamak olduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası dün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmamış, kur bir miktar gerilemişti. 1 hafta vadeli repo ihalesi en son Ocak 2014'te açılmamıştı.

MERKEZ'İN HAMLESİYLE DOLAR SERT GERİLEDİ

Bankacılar TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmamaya devam etmesi halinde gerçekten sıkılaştırmanın başlamış olacağını, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de kademeli olarak yükseleceğini böylece "örtülü faiz artırımı" yapılmış olacağını belirtiyor.

Son dönemde siyasi endişeler, enflasyonun yükselişe geçmesi ve TCMB'nin TL'deki değer kaybını durdurmak adına gerekli adımları atmayacağı endişesi ile TL gelişmekte olan ülke paralarından negatif ayrışmış ve dolar karşısındaki günlük değer kayıpları yüzde 3 seviyelerine yaklaşmıştı.

Dün haftalık vadede 7 milyar TL repo dönüşü bulunan TCMB, miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

TCMB'nin dünkü adımı piyasada likidite kompozisyonunu ayarlayarak örtülü faiz artırımı yapacağı beklentisi oluşturmasıyla TL dolar karşısında yüzde 3'e yakın değer kazanmasına neden oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisindeki sorunların döviz kurunun şu andaki seviyesinin açıklaması olmadığını belirterek, döviz kurunu silah gibi kullananlara karşı Merkez Bankası'nın (TCMB) tedbir alacak imkan ve kabiliyetinin bulunduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de dün Twitter'dan yaptığı açıklamada, TCMB'nin ellerinin bağlı olmadığını, harekete geçmesi gerektiğini ve geçeceğini söylemişti.

İHA