Dolar yeniden hareketlenmeye başladı

Dolar yeniden hareketlenmeye başladı
Güncelleme:

Dün açıklanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve Avrupa Merkez Bankası faiz kararları sonrası dolar/TL güne 3.44 seviyesinde başladı. Ancak öğleye doğru 3.46'yı aştı.

Lokal ve yabancı döviz satışları, global piyasalar ve kur tarafına yönelik tedbir içermemesi nedeniyle piyasaları tatmin etmeyen EKK açıklamaları ile dün gün içinde sert dalgalanma kaydeden dolar/TL 3.46’ya yükseldi. Dolar/TL bu sabah saat 09:00’da 3.4581/3.4602 seviyesinde bulunuyor. Eeuro/TL ise 3.6729/3.6756 seviyesinde.

Dün sabah saat 09:15’te 3.3811/3.3831 seviyesinde olan dolar/TL , öğlen saatlerinde 3.3410 seviyesine kadar gerilmesi sonrasında tekrar 3.41 seviyelerine yükseldi. EKK açıklamaları ile yükselişin hızlandığı kur 3.4976 seviyesine yaklaştıktan sonra saat 18:43’te 3.4480/3.4549 seviyesindeydi.

ECB ve EKK kararlarının da açıklanmasının ardından gündemin nispeten daha sakin olduğu bugün yurtiçinde açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, ABD’de saat 1800’de Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.

AHL Forex notunda ECB kararı ile güçlenen doların, dolar/TL’yi yukarı çektiği; EKK kararlarının ise kısa vadeli olarak kurdaki yükselişleri desteklediği belirtildi.

Bugün önemli bir veri akışının olmadığı belirtilen notta, “Dolar/TL teknik olarak incelendiğinde paritenin kısa vadeli yükselen kanalı aşağı yönlü kırdığı görülmekte. 3.40 altına geçilmesi geri çekilme isteğinin devam ettiğini gösterirken, 3.35 ise ana destek olarak
izlenebilir” denildi.

Dün sabah saatlerinde yoğun lokal kamu ve perakende dolar satışı görülmesiyle üç haftanın en düşük seviyeleri olan 3.34’lere kadar gerileyen dolar/TL, hedge fonların tekrar alım tarafına geçmesi, ECB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamaları ve ABD tahvil faizlerindeki artışla birlikte diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki bozulmaya paralel tekrar 3.41 seviyelerine kadar yükseldi.

Bu esnada Başbakan Binali Yıldırım’ın EKK kararlarını açıklamaya başlamasıyla dolar/TL’deki yükseliş bir anda hızlandı ve kur dakikalar içerisinde 3.50 seviyesine dayandı. Ancak sonrasında yön aşağı dönerek kayıpların bir kısmı geri alındı.

Nomura Ekonomisti İnan Demir dün EKK sonrası yayınladığı raporda, piyasadaki kur zayıflığına yönelik önlem beklentilerinin aksine paketin ağırlıklı olarak kredi büyümesine dair olduğunu söyleyerek, “Yetkililerin kurdaki gelişmelere verdikleri karşılık şimdiye kadar pek de iç açıcı değil. Türkiye’nin kısa vadeli faizlerinin mevcut seviyesi çekici değil ki bu da TL’yi baskı altında tutmaya devam edecektir” dedi.

Hafta boyunca merakla beklenen EKK kararları dün Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanırken; reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların devamı ve hızlandırılması gibi konularda karar alındığı belirtildi.

Yıldırım firmaların piyasada nakit sıkıntısını rahatlatmak için Hazine kefaleti getirmek suretiyle 250 milyar TL’ye kadar kredi hacmi oluşturacaklarını açıkladı.

DNG Danışmanlık’tan Fatih Keresteci de, “Piyasanın beklentisi reel sektörün döviz pozisyon açığına ilişkin önlemler de getirilebileceği yönündeydi. Buna değinilmediği, önlemlerin daha çok orta ve uzun vadede ekonomik aktiviteyi hızlandırmaya odaklandığı için piyasa tepkisi negatif oldu” dedi.

TL’ye yönelme konusunda kamuda bir dizi önlem aldıklarını ve bu yönde uygulamaların başladığını söyleyen Yıldırım, “Bazı kurumlar ihtiyaç fazlası dövizlerini TL’ye dönüştürdü. Bu tedbirle kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya dönmüş oldu. Piyasanın diğer ihtiyaçları olan döviz imkanına takviye yapılmış oldu, bu uygulama devam edecek” dedi.

Vatandaşlar ve kurumların başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümetten döviz bozdurup TL ve altına yönelinmesi yönünde gelen çağrılara cevap vermesiyle birkaç gündür yoğun döviz satışları görüldü.

DIŞ PİYASALAR

Asya borsaları bugün yatay bir seyir izlese de, hafta genelini artıda kapatmaya hazırlanırken; euro Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) varlık alım programının boyutunu küçülterek süresini uzatmasının ardından yaşadığı düşüşleri sonlandırdı.

ECB dün yaptığı toplantı sonrasında aylık varlık alımlarını Nisan ayı itibariyle 80 milyar eurodan 60 milyar euroya indireceğini ve alımları Mart ayından Aralık ayına kadar uzattığını açıklamıştı. Açıklanan bu zaman dilimi, analistlerin beklentilerinden üç ay daha uzun oldu.

ECB’nin açıklaması öncesinde 1.0875 dolar seviyelerinde olan euro, daha sonra yaşadığı düşüşlerle 1.0615 dolardan işlem gördü.