Dolar zirveden uzaklaşıyor !

Dolar zirveden uzaklaşıyor !
Güncelleme:

Piyasalarda Dolar Türk Lirası karşında tarihi zirveden uzaklaştı..

ABD Merkez Bankası'ndan (FED) beklenen faiz artışlarının ötelenebileceğine ilişkin beklentilerin 29 Nisan akşamı açıklanacak karar metni ile daha da destekleneceği beklentisi ile dolar değer kaybederken dolar/TL'de tarihi zirvelerden uzaklaştı.

Dolar Türk Lirası karşısında, ABD merkez bankası'ndan beklenen faiz artışının geç geleceği yönündeki beklentilerin artmasıyla tarihi zirveden uzak bir seyir izliyor.

Dolar/TL bugünkü işlemlerde en yüksek 2,6817'yi gördü, 2,68 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Uzmanlar doların Türk Lirası karşısındaki değer kaybında doların diğer para birimleri karşısındaki değer kaybının etkili olduğunu ifade etti.

"ENDİŞELER DEVAM EDİYOR AMA DOLAR DEĞER KAYBETTİ"
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed toplantısı yaklaştıkça alınan pozisyonlar dolar aleyhine olmaya başladı. Aslında Türkiye'ye ilişkin riskler devam ediyor ancak doların değer kaybetmesi sayesinde TL zirveden uzaklaşmış durumda. Paritenin yeniden 1.10 seviyesine yaklaşması da zaten bunun en büyük göstergesi" dedi.

Euro dün 1.0927 dolara kadar tırmanmasının ardından 1.0877 dolardan işlem görüyor. Mart ortasında 1.0457 dolar ile 12 yılın dip seviyesini gören euro, o tarihten bu yana 1.0457-1.1062 dolar aralığında işlem görüyor.

Doların 12 yılın zirvesini görmesi ardından Fed öncesi yaşanan küresel değer kaybı TL üzerindeki dış baskıları azaltsa da yaklaşan seçim ve TCMB'nin TL'deki değer kaybını zayıflatmadaki etkinliğine ilişkin soru işaretleri TL üzerinde iç baskı unsurları olmaya devam ediyor.

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da geride bırakarak, yüzde 13 civarında seyrederken; en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 4 civarında değer kaybetti.

"SONSUZA KADAR SÜRMESİ BEKLENMEMELİ"
HSBC analisti Fatih Keresteci sabah geçtiği notta, “Küresel mali piyasalar uzunca bir süredir iyimser bir eğilim kaydediyor olsa da Amerikan Doları'ndaki (USD) güçlü seyir emtia ve gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı unsuruna neden oluyordu. Dün bu baskı birden bire kayboldu ve sonrasında hızlı bir enerji boşalması yaşandı. Bu "U dönüşü" hemen hemen dolar karşısında tüm finansal enstrümanlarda gördük. Ancak, enerji birikiminin göreli olarak daha yüksek olduğu enstrümanlarda, tıpkı fizik kurallarında olduğu gibi, daha fazla bir enerji boşalması yaşandı. Aynen Türk Lirası'nda yaşananlar gibi... Sabah saatlerinde 2.73'lü rakamlardan işlem gören dolar/TL, günün ikinci yarısında başlayan ve akşam saatlerinde ivme kazanan hareketle 2.67'li seviyelere varan bir düşüş kaydetti. TL'nin döviz sepeti karşısında yaklaşık yüzde 1.5 değer kazandığını gözlemledik. Bu, son günlerde pek de alışık olmadığımız bir durum olmasından ötürü bir miktar şaşkınlık yarattı. Ancak, finansal piyasalarda, hiçbir hareketin sonsuza kadar aynı yönde kalması beklenmemeli” dedi. 

İHALELER TAKİP EDİLECEK
Bankacılar bugün 3 Hazine ihalesinin haftanın geri kalanında ise ABD Merkez Bankası faiz kararı açıklamasının ve TCMB'nin enflasyon raporunun yakından takip edilecek iki önemli gelişme olduğunu belirttiler.

Uzmanlar son dönemde açıklanan zayıf ekonomik veriler ve ihracatı zorlaştıran dolardaki değer artışının ardından yarın sona erecek Fed toplantısında para politikasının duruşunda değişiklik kararı alınacağını düşünmüyorlar.

Yatırımcıların Fed'in ilk faiz artışının zamanlamasına ilişkin beklentileri ötelenirken, artık pek az yatırımcı Haziran ayında faiz artışına gidileceğini, çoğu ise yılın sonuna doğru gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

BELİRSİZLİKLER TETİKLİYOR
Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik de TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.
Bir diğer taraftan, TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirgin hissedilmesine neden olurken, TL'nin hem dolar hem de sepet bazında benzer ülkelerden negatif ayrışmasını hızlandırıyor.

Cuma günü 2.7435'e kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dün akşam ise 2.70'li seviyelerde işlem gören dolar/TL bugün TSİ 0825'te 2.6805/2.6815 seviyesine geriledi. Sepet bazında TL ise 2.8566 ile Cuma günü tarihi zirvesini test ettikten sonra aynı saatte 2.7978/2.7992 seviyesindeydi.