Dolar'da sert düşüş

Dolar'da sert düşüş
Güncelleme:

Fed'in faiz arttırımı ile ilgili iddialar sonrası Dolar ilk defa 1 Eylül'den bu yana 2.91'i gördü.

Fed'in faiz artırımında bu yılı pas geçebileceği beklentisiyle hızlanan yabancı girişine paralel gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte TL değer kazanırken, dolar/TL 2.92'nin altına gerileyerek 1 Eylül'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Dolar geçen cuma 3 liranın üstündeydi.

Global piyasalardaki olumlu havaya karşın hafta başından bu yana görülen kurumsal döviz talebi dolar/TL'deki düşüşü sınırlamış, dün itibariyle alımların azalması ve doların global değer kaybının sürmesiyle kurda düşüş hızlanmıştı. Hafta başından bu yana piyasaya 1.5-2 milyar dolar civarında yabancı girişi olduğu tahmin ediliyor.

CUMA GÜNÜ 3 LİRANIN ÜSTÜNDEYDİ

Bu çerçevede Cuma günü ABD tarımdışı istihdam verisi öncesi 3.0250 civarında olan dolar/TL, bugüne kadar kademeli inişini sürdürdü.

Dün saat 1805'te 2.9725/2.9731 seviyesinde olan dolar/TL, bugün 2 Eylül'den bu yana en düşük olan 2.9193'e kadar gerilemesinin ardından saat 1700'de 2.9195/2.9208 seviyesinden işlem görüyor. Dün aynı saatte 3.1605/3.1606 seviyesinde olan sepet bazında TL 3.0992/3.1013, 3.3344/3.3363 seviyesindeki euro/TL ise 3.2806/3.2846 seviyesinden işlem gördü.

TEMEL BELİRLEYİCİ ABD

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek, "Haziran'dan Eylül'e kadar geçen süreçte emtiada satış eğilimi, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin belirsizlik piyasalar üzerinde temel belirleyici oldu. Son günlerde ise ABD ekonomisindeki toparlanma ve buna paralel faiz artırımlarının da yavaş olacağı beklentisi, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki yükseliş piyasalarda risk iştahında artışa neden oluyor" dedi ve şöyle devam etti: "İç tarafa bakıldığında ise yoğun kurumsal döviz talebi TL'nin diğer EM paralarının gerisinde kalmasına neden olmuştu. Global piyasalarda süregelen iyileşme ile kurdaki düşüş hızlanarak Hazine ihalelerine olan taleple TL haftanın geri kalanında olumlu ayrıştı. Faiz tarafında ise hem Hazine'nin bu ayki borçlanmasını rahat tamamlaması hem kurdaki düşüş hem de global EM faizlerine artan ilgi ile düşüş söz konusu. Kur ve faizdeki düşüş eğilimi devam edebilir ancak yaklaşan seçimler öncesi sınırlı kalabilir."

ABD faiz vadeli işlemlerine göre beklentilerin altında kalan verinin ardından Fed'in Aralık ayında faiz artırma olasılığı yüzde 44'ten yüzde 30'a gerilerken, işlemcilerin ilk faiz artırım tarihine ilişkin beklentileri de Ocak 2016'dan Mart 2016'ya ötelendi.

Reuters