Dolarda sürpriz gelişme

Dolarda sürpriz gelişme
Güncelleme:

Piyasalarda herkesin korktuğu senaryo gerçekleşmedi.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) yılın son Açık Piyasa Komitesi toplantı açıklamasında faiz artırımı için "makul bir süre sonra" ifadesini kaldırdı. Ancak bu ifade yerine faiz artırımı için sabırlı olunacağı net bir şekilde konulunca dolar TL karşısında değer kaybetmeye başladı.

Bu hafta 2.41 TL ile rekor kıran dolar Fed kararı sonrası 2.3099 TL'ye kadar geriledi. Amerikan merkez bankası'nın (Fed) merakla beklenen ve 2014 yılının son Açık Piyasa Komitesi toplantısı yapıldı. Toplantı açıklama metninden ABD faiz artırımı için kullanılan "makul bir süre sonra" ifadesi çıkarıldı. Bunun yerine Fed yetkilileri faiz artırımı için 'sabırlı olunacağını' açıkladı.

Piyasa uzmanlarının çoğunluğu ABD faiz artırımı ile ilgili Fed'in 'makul bir süre' ifadesini çıkarmasını ancak yerine faiz artırımı için daha beklenileneceğini ifade eden sözcük kullanmasını bekliyordu. Beklentiler karşılandı.

Dolar düşmeye başladı

Fed'in 'makul bir süre' sözcüğünü toplantı açıklamasında 'sabırlı olacağız' sözüyle değiştirilmesi piyasada olumlu karşılandı. Bugün Rusya Merkez Bankası'nın kura doğrudan müdahaleleri sonucu 2.37 TL'den 2.33 TL'ye kadar düşen dolar Fed açıklamasının ardından 2.3156 TL'ye kadar geriledi. Dolar/TL sabah saatlerinde 2,34'lü seviyelerde işlem görüyor.

ABD'de faiz artırımı süreci gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye tarafından endişe ile izleniyordu. ABD'nin erken faiz artırım kararı alması durumunda Rusya riskiyle çıkan dolar/TL'de yeni rekor seviyelerin görülebileceği yorumları yapılmıştı.

Enflasyon hedefin altında

Fed'den yapılan açıklamada ABD ekonomisinin ılımlı bir oranda toparlanmaya devam ettiği, istihdam piyasasında olumlu bir görüntü olduğu ancak enflasyon hedeflerinin altında kalındığı belirtildi. Fed petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonun istenilen seviyelere yükselmemesinde etkili olduğunu belirtti.