Doların ateşi çıktı !

Doların ateşi çıktı !
Güncelleme:

Fed Eylül ayı toplantısında kararını açıklayınca Dolar yükseldi.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Eylül ayı toplantısında 2015 ABD politika faiz tahminini yükselterek şaşırttı. Piyasalar toplantı açıklama metninde faiz artırımı zamanlaması için "uzun zaman sonra" ifadesinin kalmasını bekliyordu. Bu beklenti gerçekleşse de Fed'in 2015 yılsonu politika faiz tahminini artırması sonucu dolar 2.22 TL'yi geçti. Ardından Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşmasıyla sakinleşen dolar 2.21 TL'ye geriledi.

Amerikan merkez bankası (FED) Eylül ayı Açık Piyasa Komitesi toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı açıklama metninde merak edilen Amerikan faizlerinin artışı için Fed'in "uzun zaman" (considerable time) ifadesini değiştirip değiştirmeyeceğiydi. Fed Eylül ayı toplantı açıklamasında da bu ifadeyi değiştirmedi. Fed tahvil alımı 10 milyar dolar daha indirerek aylık 15 milyar dolara çekti. Fed Ekim ayında tahvil alım programına son noktayı koyacak.

FAİZ TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Ancak piyasaları mutlu edecek "uzun zaman" ifadesi kalsa da FED açıklamasının ardından dolar yükselirken ABD borsalarında ise satış geldi. Bu satışa ise FED'in gelecek yıl ekonomik tahminleri yol açtı. FED 2015 yılı sonu ABD politika faizini yüzde 1,12'den 1,375'e çıkardı.

Ayrıca FED toplantısında bazı üyelerin faiz artırımı için "uzun zaman" gerektiği ifadesinin çıkarılması, faizin daha erken artması gerektiği görüldü. Bu kampın başını Dallas FED Başkanı Richard Fischer ve Philadelphia Fed başkanı Charles Plosser çekti. 

DOLAR 2,22 TL'NİN ÜZERİNİ GÖRDÜ

Açıklamanın ardından ABD 10 yıllık tahvilleri yüzde 2,60'ı geçerken dolar da 2 kuruşa yakın yükselerek 2,2050 TL'den 2,2202 TL'ye çıktı.

Piyasa uzmanları faiz artırımı zamanlamasına odaklanırken "uzun zaman" ifadesinin kalmasının doları düşüreceğini düşünüyordu. Ancak FED, politika faiz tahminini artırarak zamanlaması erken olmasa da hızlı faiz artıracağının sinyalini verince uluslararası piyasalarda dolarda hızlı yükseliş görüldü.

FAİZ ARTIŞININ HIZI EKONOMİYE BAĞLI

FED başkanı Janet Yellen komite kararı sonrasında yaptığı konuşmada ;  Ekonominin tam istihdama doğru ilerlelediğini ancak işgücü piyasasının toparlanması için daha yol olduğunu belirtti.  "İşgücü piyasasında kaynaklar halen tam kullanılamıyor" diyen Yellen "Ilımlı büyüme devam edecek , Enflasyon yüzde 2'ye doğru ilerliyor. Ekim ayında kalan 15 milyar doları da keseceğiz. Faiz artışının hızı ve ekonomik gelişmelere bağlı. 'Uzun zaman' ifadesi takvimsel gözükse de aslında ekonomik şartlara bağlı" diye konuştu.

DOLARDA 2.2250 TL SEVİYESİ KRİTİK

Fed açıklamalarının ardından dolar/TL kurunu değerlendiren ALB Menkul Değerler Ekonomik Araştırmalar Müdürü Yeliz Karabulut dolar/TL kurunda takip edilmesi gereken seviyelerin 2,2150 ve 2,2250 seviyesi olduğunu belirtti. Bu seviyelerin doların yükselişi için geçilmesi gereken seviyeler olduğunu belirten Katabulut  "Yakın vadede 2,2250 seviyesinin aşılması halinde yeni bir bant açılması gündeme gelir ki  burada 2,2250 -2,30 bandıdır. Paritede gerçekten bir gerileme görülmesi için 2,20'nin altına gerileme beklenmelidir" diye konuştu.