Dolar'la ilgili kritik iddia ! Seçimden önce...

Dolar'la ilgili kritik iddia ! Seçimden önce...
Güncelleme:

Dünyanın önde gelen 3 bankası, seçim öncesi Dolar'la ilgili tahminlerini açıkladı.

Dünyanın önde gelen üç bankası, Dolar/TL kurunun, seçimden önce rekor seviyeye ulaşacağı tahmininde bulundu.

Milliyet'in haberine göre ING, Societe Generale ve Credit Agricole'ün raporlarında, Türk lirasının seçimler ve ABD ekonomisinin toparlanması sonucu yaklaşan faiz artışı nedeniyle baskı altında olduğu ifade edildi.

Türk lirası dolar karşısında yıl başından bu yana yüzde 11 değer kaybederken, kayıp son 12 aylık süreçte yüzde 20 oldu. Kur 11 Mayıs'ta 2,70 düzeyine gelmesinin ardından, ABD'den gelen olumsuz verilerin de etkisiyle 4 gün içinde 2,57'ye kadar gevşemişti. Son bir haftada yeniden yukarı yönlü hareket eden kur bugün en yüksek 2,6610 seviyesine kadar yükseldi.

DEĞER KAYBINDA ARTIŞ BEKLENİYOR
Credit Agricole, TL'de dolar karşısında, gelecek hafta sonuna kadar, rekor seviye olan 2.7433 hedefi ile "sat" tavsiyesinde bulundu. Paris'te bulunan Credit Agricole kıdemli gelişen piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, "Siyaset şimdilerde ilgi odağı haline gelmiş durumda. Türk Lirasının seçim sonuçlarına bağlı olarak belirsizliğin arttığı bir ortamda değer kaybetmeye devam etmesini bekliyoruz" dedi.

ING, günlük döviz piyasası strateji raporunda, Dolar/TL'nin kısa vadede 2.6730 seviyesine gelmesini ve seçimler öncesi, özellikle 5 Haziran'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisinin güçlü çıkması durumunda, 2.74 zirvesinin görülebileceğini kaydetti.

Raporda, "Dış ortam, dolar ve dolar çapraz kurlarının daha da yükselmeye hazırlanması ile birlikte, TL aleyhine dönmeye hazırlanıyor. Özellikle, Türkiye, dış fonlama koşullarındaki bir artışa en duyarlı ekonomiler arasında en üst sıralarda yer alıyor." şeklinde görüş bildirildi.
Societe Generale stratejisti Bernd Berg, TL'nin dolar karşısındaki yükselişlerinin sürekli olmayacağını kaydederek, temkinli bir duruş tavsiyesinde bulundu.

REKOR GELEBİLİR
Societe Generale'in gelişen piyasalar stratejisti Berg, liranın zayıflığına göre pozisyon alınması tavsiyesinde bulundu ve doların TL karşısında rekor seviyeye çıkabileceğini tahmininde bulundu.

Berg, değerlendirmesinde, "Son işlem yönelimleri, TL'deki herhangi bir rallinin sürdürülebilir olmadığını, ancak yalnızca kısa vadeli pozisyon ayarlamalarından kaynaklandığını gösteriyor (uzun dolar/TL pozisyonlarının kısa vadeli sıkıştırması)," dedi ve "Ekonominin temel göstergeleri olumlu değil. Kısas vadede seçim belirsizliğinden dolayı ve özellikle Fed'den kaynaklanan korkuların yeniden yüzeye çıkması ile birlikte, "TL'nin yeniden ağır bir baskı altına girmesini bekliyorum." dedi