Drone'lar hayatımıza giriyor !

Drone'lar hayatımıza giriyor !

‘Drone’larla birçok şirket, siparişlerini müşterilerine hava yolu ile ulaştırabilecek.

Acılı büyük boy pizzanız dakikalar içerisinde ‘uçarak’ evinize gelecek deseler inanır mısınız? Ya da beğendiğiniz bir teknoloji ürünü yarım saat içinde odanızın penceresine konsa? Artık bunlar hayal değil...

‘Drone’ ya da Türkçe söylenişiyle “İnsansız Hava Aracı-İHA”larla birçok şirket, siparişlerini kısa sürede müşterilerine hava yolu ile ulaştırabilecek.

GOOGLE VE FACEBOOK İLGİLENİYOR

Dronelar başta Google, Facebook ve Amazon olmak üzere çok sayıda teknoloji şirketinin ilgisini çekmeyi başardı. Google’ın yarı gizli araştırma birimi Google X, son iki yıldır üzerinde çalıştığı gizli drone dağıtım programını tanıttı. 
Google, Project Wing adı verilen programıyla, insansız hava araçlarıyla dakikalar içerisinde siparişlerinizi dağıtabileceğini iddia ediyor. 
        
PİZZA DAĞITIMI İÇİN TEST SÜRÜŞÜ
Dominos şirketi de ‘Domicopter’ adını verdiği droneları sayesinde dakikalar içinde pizza servisi yapmayı hedefliyor. Bunun için test uçuşları gerçekleştiren Dominos, servisi 10 dakika içerisinde yapabileceğini belirtiyor. Gerekli yasal prosedürler ve izinler, sistemin başlamasını geciktiriyor.

DRONE AMBULANCE PROJESi

Ambulans Drone’u geliştiren, Delft Teknik Üniversitesi mezunu Alec Momont,  tam donanımlı tıbbi ekipmana sahip hava aracıyla ilk yardım desteği sağlıyor. Sağlık merkezine ulaşan telefonla eş zamanlı hareket eden drone,  üzerinde kalp ritmi düzenlemeye yardımcı defibrilatör, ilaç, yaşam destek ünitesi ve diğer gerekli malzemeleri barındırıyor. Üstelik mini hoparlör yardımıyla, ilk yardıma ihtiyaç duyan kişi için yapılması gerekenler, merkezden sesli talimatla belirtiliyor. Saatte 100/km hız yapan ambulans dronelar, acil tıbbi müdahalede verimi yüzde 8’den yüzde 80’e çıkartacak. Projenin, birkaç yıl içinde hayata geçirilmesi öngörülüyor.