Dünya benzini indirdi, Türkiye üstüne yattı !

Dünya benzini indirdi, Türkiye üstüne yattı !
Güncelleme:

Dünya ülkeleri benzin ve enerji fiyatlarını düşürürken, Türkiye'de sabit tutulmaya devam ediyor

Petrol fiyatları hızla aşağı inerken, dünya ülkeleri enerji fiyatlardaki düşüşü vatandaşlarına indirim olarak yansıtırken, Türkiye gerilemeye pompa fiyatlarına yansıtmayan ülke olarak kayıtlara geçti. Meksika ise bu dönemde benzin fiyatlarına yaptığı zam ile dikkat çekti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) dün yayınladığı rapora göre enerji fiyatlarındaki düşüş, tüketicilere indirim olarak yansırken, en fazla indirim ABD’de yapıldı. OECD üye ülkelerde enerji ve gıda fiyatlarındaki değişimi gösteren bir rapor yayınladı. Halen 34 ülkenin üye olduğu OECD’nin raporuna göre enerji fiyatları ABD’de yüzde 15 düşüş kaydetti. Fiyatların en fazla gerilediği ikinci ülke ise yüzde 13.8 ile Güney Kore oldu.

OECD ORTALAMASI YÜZDE 9.3

Rapora göre 2014’ün ikinci çeyreği ile 2015’in ikinci çeyreğini kapsayan dönemde OECD ülkelerinde enerji fiyatları ortalama yüzde 9.3 geriledi. G7 ülkelerinde yüzde 11.1, Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 11.1 indirim yaşanırken, İsrail’de yüzde 10.4, İrlanda’da yüzde 10, İsviçre’de yüzde 9.5’lik düşüş gözlendi. Rapora göre fiyat artıran tek ise ülke Meksika oldu. Ancak, Meksika yaptığı fiyat artışına karşın, benzin fiyatının ucuz olduğu ülkeler arasında yer almaya devam ediyor, Meksika’da benzinin litre fiyatı 0.91 dolar seviyesinde seyrediyor. OECD’ni raporuna göre fiyatlarıdaki gerilemeyi vatandaşa yansıtmayan Türkiye ise dünyada benzin fiyatlarının en pahalı olduğu ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Türkiye’de dünkü kur ile benzinin litre fiyatı 1.67 doları buluyor.

YÜZDE 60’I VERGİYE GİDİYOR

Türkiye’de fiyatların yüksek olmasında en önemli etken ise akaryakıt fiyatlarından alınan yüksek vergiler. Üstelik, Türkiye’de kademeli olarak akaryakıttan alınan vergiler artmaya devam ediyor. 2009 yılında akaryakıt fiyatlarının yüzde 35’i vergilerden oluşurken bu oran bugün yüzde 60’ı buldu.

Türkiye’de benzinin fiyatının yüzde 63’ü vergi, yüzde 28’i rafineri fiyatı, yüzde 9 arasındaki dilim ise bayi ve dağıtıcı kârı olarak yansıyor. Motorinde ise vergiler fiyatın yüzde 54’ünü, buluyor.

147 DOLARKEN, 3.61 LİRAYDI

Türkiye’nin petrol fiyatındaki gerilemeyi vatandaşa yansıtmaması uzun süredir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Kur farkı bir yana bırakıldığında 2008 yılının Temmuz ayında brent petrolün varil fiyatı 147 dolara çıkarak rekor kırarken, benzinin litre fiyatı 3.61 liraydı. Dün brent petrolün fiyatının 50.09 dolara gerilemesine karşın benzinin fiyatı 4.65 liraydı.