Papa Türkiye'ye geldi !

Papa Türkiye'ye geldi !

Vatikan'ın ve Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Türkiye'ye geldi.

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Françesko Türkiye'ye geldi. Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa'nın bir sonraki durağı ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Françesko'yu karşılamak üzere Saray'ın önüne çıktı. Papa Françesko devlet başkanı olarak Saray'da ağırlanacak olan ilk resmi konuk. Papa'nın ziyareti vesilesiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın kapıları ilk kez basın mensuplarına açılmış oldu.

Papa Françesko ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya Havayolları Alitalia'nın kendisine tahsis ettiği ve üzerinde Papalık arması bulunan özel uçak, saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu. Papa Françesko'yu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Deniz Yaveri Deniz Yarbay Noyan Özçelik  ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu apronda uçağın merdivenlerinde karşıladı.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Papa'nın konvoyunun geçeceği yol güzergahlarında üst düzey güvenlik tedbirleri alındı. Üst geçitlerde polisler bulunurken, polis helikopterleriyle de havadan denetim yapıldı.

Uçakta DHA muhabiri Esma Çakır'ın da aralarında bulunduğu gazetecilere konuşan Papa Françesko, “Günaydın. Bu seyahatte bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim. Yaptığınız işi destekliyorum. Yaptığınız hizmetle, tüm dini ve insani aktiviteleri dünyaya ulaştırıyorsunuz. Çünkü Türkiye şu anda sınırındaki çok sayıda mülteciye yardım ediyor. Bu hizmetinizden dolayı size teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

PAPA FRANÇESKO TÜRKİYE ZİYARETİNE BAŞLADI

Papa ayrıca Türkiye’den dönüş yolunda uçakta basın toplantısı yapmak üzere tekrar gazetecilerle bir araya geleceğini belirterek, “Çok teşekkürler. İyi konaklamalar diliyorum size” diye sözlerini noktaladı.

ANITKABİR’DE DUA

Papa'nın Ankara'daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Papa Françesko, mesafe uzun olduğu için Aslanlı Yol’dan yürümeden Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı. Papa Anıtkabir’e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde  İngilizce “Pope Francis” yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek, yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti. Saygı duruşunun ardından Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Papa, özel deftere duygularını yazıp imzaladı.

26889376.jpg

Katolik aleminin ruhani lideri daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek. Papa sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek ve ardından ikili ortak basın toplantısı düzenleyecek.

PAPA AK SARAY'DA

Papa Françesko'nun Anıtkabir'den sonraki durağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Papa'yı Cumhurbaşkanı Erdoğan Saray'ın kapısında karşıladı. Karşılama töreninde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da bulundu. Atlı birlikler, Papa'nın aracına Saray'ın girişine kadar eşlik etti. Papa'nın onuruna 21 pare top atışı yapıldı.

Katolik aleminin ruhani liderinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki temaslarına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılacak. Papa sonrasında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek ve ardından ikili ortak basın toplantısı düzenleyecek.