• Haber3 FaceBook
  • Haber3 Twitter
  • Haber3 Friendfeed.com
  • Haber3 RSS
  • IMKB
  • 54.810
  • Dolar
  • 1,8425
  • Euro
  • 2,3065
  • Altın
  • 619,17
  • Ankara : 10 °C
  • İstanbul : 15 °C
  • İzmir : 13 °C
  • Adana : 16 °C
  • Antalya : 16 °C
  • Diyarbakır : 12 °C
Erdoğan'dan yine çok tartışılacak sözler
Memurlara maaş farkı ödeniyor !
Bu haber çocuğu Facebook kullananlar için
''Gereksiz yere sezaryen yaptırdım''
Yazıyı küçült/büyüt :Yazıyı küçültYazıyı büyüt

Dünyanın sırrı çözülecek

Dünyanın sırrı çözülecek
Yeni keşfedilen Vostok Gölü'nden alınan 40 litrelik örnek, birçok soruya cevap olacak.
10 Şubat 2012 / 17:34

Rusya Arktik ve Antarktika Araştırmalar Merkezi'nden (AARI) bilim adamları, Antarktika'da 3 bin 700 metre derinde keşfettikleri Vostok Gölü'nden aldıkları 40 litrelik örneği Rusya'ya getirerek inceleyecek.

Rus bilim adamlarının 30 yıldır süren çalışmaları tarih öncesi döneme ait buzul altı gölünü ortaya çıkarırken, veriler başka gezegenlerde benzer çalışmalara ışık tutacak. Moskova'da laboratuarlarda yapılacak incelemelerin ardından milyonlarca yıl geçmişe ait gizli bilgiler, iklim değişiklikleri ve canlı yaşamla ilgili bulguların ortaya çıkması bekleniyor.

Ancak Rus bilim adamlarına göre gölün yüzeyinden alınan donmuş tabaka canlıların yaşaması için elverişli olmayabilir. 2014'e kadar devam edecek kazılarla gölün tabanına ulaşılmasının ardından daha büyük keşiflerin yapılabilmesi mümkün olacak.

Vostok Gölü'nden çıkacak bir kısım tarih öncesi mikroorganizmaların yeryüzüne yayılması endişesi ile 1998'de benzer bir çalışma Göle 130 metre kala sonlandırılmıştı.

Russia Today televizyonuna değerlendirmede bulunan hidrobiyoloji uzmanı Vasiliy Pajarvi, hedeflerinin buzulu mümkün olduğunca daha derin kazarak 400 bin yıldan beri korunan hava kabarcıklarına ulaşmak ve içindeki karbondioksit oranını ölçmek olduğunu söyledi.

Dünyada 20 milyon yıl boyunca gizli kalmış başka hiçbir yerin olmadığını savunan AARI Başkanı Valery Lukin ise, keşfi "bilinmeyenle karşılaşmak" olarak tanımladı.

Kamp sorumlusu Viktor Vinogradov ise havaların eksi 74 dereceye kadar düştüğünü, en soğuk hava olarak eksi 89 derece kaydettiklerini ifade ederek, "Şubat sonuna ve Mart başına doğru havalar iyice soğuyacak. Bu şartlarda uçakların çalışması da imkansız" hatırlatmasında bulundu.

Şimdi bilim adamları özel steril konteynır içine yerleştirdikleri tarih öncesi döneme ait hazine ile Rusya'ya dönüyor. Rus bilim adamları heyeti bölgede incelemeleri sürdürmek üzere yeniden Antarktika'ya gidecek. Bilim adamları göl yüzeyine bir robot göndermeyi de planlıyor.

Vostok Gölü, Antarktika'daki yaklaşık 400 bilinen buzul altı gölünün en büyüğü ve korunaklı olanı. İlk kez 1959-1964 yılları arasında yapılan sismik araştırmalarda keşfedilen ve yaklaşık 15 bin kilometrekare yüzeye sahip olan gölün üzerindeki buz tabakasının 400 bin yaşında, gölün kendisinin ise 20 milyon yaşında olduğu sanılıyor. (CHA)

Etiketler: Rusya, Mart, Şubat, iklim
609
    * Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere 1 yorum yapıldı.
  • halkın sesi moromisafir10 Şubat 2012 Cuma 21:35

    bosa gıden paralar ona acıyorum kardesım sıze ne dunya nın sırlarından baska yapacak ıs mı yok amma daha kısa yol var ölmek öbur dunya da allah sana butun sırları söyle

    BeğendimBeğenmedim
MANŞETLER
Sarıgül, 2015 planını anlattı !Hacizde kredi kartlı dönem !Fazla yağlarınızdan kurtulun''Başbakan vajina bekçiliğini bıraksın''Bu haber ortalığı karıştırdı !Atiye konseri kanlı bitti !400 kilo ağırlığındaki kız evden çıkamadıAK Parti'de istifa sesleri !Molotofçu çocuk 5 lira için yanmışOrhan Boran vefat etti !
FIRSATLAR
Foto-Galeriler
YAZARLAR
Haber3Group © 2001-2012 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz.

Yazılım & Teknik Destek: CM Bilişim