Duran Kalkan'dan HDP'ye AK Parti eleştirisi

Duran Kalkan'dan HDP'ye AK Parti eleştirisi

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, HDP'yi "AKP ile seçim sonrası o denli karşıtlaşması hatalıydı" diyerek eleştirdi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, "Adil Bayram" mahlasıyla Özgür Gündem’de gazetesinde yazdığı köşesinde, "HDP yönetiminin, yine AKP ile seçim sonrası o denli karşıtlaşması ve 'CHP-AKP hükümet kursun, biz destek verelim' demesi de hatalıydı" diyerek HDP'yi eleştirdi.

"HDP BUNA ÖNCÜLÜK ETMELİYDİ"

Son dönemde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yaptığı sert eleştirilerle gündeme gelen Kalkan, AK Parti ile zıtlaşmakla eleştirdiği HDP için "HDP olmadan CHP ile AKP’nin bir hükümet kuramayacağı ve kursalar bile bu hükümetin demokratik değerinin olmayacağı açıktı. Yani CHP-AKP hükümet kurma çalışmalarının içinde HDP de olmalıydı ve de buna öncülük etmeliydi." dedi.

"Daha seçim gecesi HDP yönetiminin “Bazı oylarımız emanet” demesi doğru değildi ve de hatalıydı. Doğru değildi. "diyen  Kalkan, bu görüşün şöyle gerekçelendirdi:

"HDP HATALIYDI"

"Çünkü halkın emanet oyları diğer partilerdeydi ve HDP’nin onlardan alacağı daha milyonlarca ve hatta on milyonlarca oy vardı. Hatalıydı, çünkü bu değerlendirme seçim ardından çok önem taşıyan siyasal etkinliği zayıflatıyordu.

"HDP SEÇİMİ KAZANDIYSA, O HALDE YEN, İKTİDAR O DEMEKTİR"

"Başta HDP olmak üzere tüm demokratik siyaset partileri, sendikalar, dernekler, özgür basın, kadın ve gençlik örgütleri, tüm demokratik güçler ve herkes seçimden sonraki sürece özeleştiri temelinde yaklaşarak gereken dersleri çıkarmalıdır." diyen Kalkan,  "HDP yönetiminin “Toplum bize muhalefet görevi verdi” belirlemesi de doğru değildi ve hatalıydı. Aynı zamanda bu belirleme, “Seçimi HDP kazandı” belirmesiyle de çelişkiliydi. HDP seçimi kazandıysa, o halde yeni iktidar o demektir. Burada oyun ve vekil sayısının azlığı veya çokluğu önemli değildir, önemli olan siyasi etki ve gelişmenin yönüdür. Bunun da HDP’de olduğu açıktır."ifadeleriyle HDP'yi eleştirdi.

"ERDOĞAN VE BAHÇELİ GİBİ FAŞİST KİŞİLİKLER..."

Sıraladığı faktörlerin ve dinamiklerin, HDP'nin seçim başarısını, seçim sonrası siyaseti yürütmede zayıf ve etkisiz hale getirdiğini ifade eden Kalkan, "Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli gibi faşist kişilikler de bundan yararlanarak meclisi işlemez kılıp bugünkü savaş ve katliam sürecini ortaya çıkardı. Oysa demokratik siyaset etkili olsa ve siyaset kurumunu işletmeye öncülük edebilseydi, o zaman bugünkü durum yaşanmayacaktı. Bu nedenle, başta HDP olmak üzere tüm demokratik güçlerin seçim sonrası sürece özeleştiri temelinde yaklaşması ve gereken dersleri çıkarması şarttır. Çünkü ancak özeleştirel yaklaşım gösteren bir HDP ve demokratik güçler kendilerini topluma etkili anlatabilir ve toplumu ikna edebilir. Bu da önümüzdeki süreçte daha büyük başarı demektir. Demek ki başarının anahtarı doğru ve yeterli özeleştiri ve ders çıkarmadır." dedi.