DüzeltmeBüyükelçiler Kararnamesi başlıklı haberimizde yer alan Kararnameyle yeni dönem için beş kadın büyükelçi atanırken... ifadesi Kararnameyle yeni dönem için altı kadın büyükelçi atanırken... ve 5 kadın büyükelçi ara baş

DüzeltmeBüyükelçiler Kararnamesi başlıklı haberimizde yer alan Kararnameyle yeni dönem için beş kadın büyükelçi atanırken... ifadesi Kararnameyle yeni dönem için altı kadın büyükelçi atanırken... ve 5 kadın büyükelçi ara baş

Dışişleri Bakanlığı'nın yeni büyükelçi atamalarına ilişkin kararname hazırlandı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı'nda bazı büyükelçiliklere atamalar konusundaki kararname hazırlandı.

Kararnameyle yeni dönem için altı kadın büyükelçi atanırken, geçen yıl haziran ayında Musul Başkonsolosu olarak görev yaparken DAEŞ militanları tarafından kaçırılarak konsoloslukta bulunanlarla 101 gün rehin tutulan Öztürk Yılmaz Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Dışişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Büyükelçi Derya Kanbay da Lefkoşa Büyükelçisi oldu.

Kararnameye göre, Bingazi Başkonsolosluğu Birinci Sınıf Başkonsolosu Ali Sait Akın, Kabil'e; Güney Asya Genel Müdür Yardımcılığı'nda Daire Başkanı Devrim Öztürk, Dakka'ya; Teftiş Kurulu Üyesi Büyükelçi Akif Ayhan, Hanoi'ye; İkili Ekonomik İşler Genel Müdürü Büyükelçi Ali Rıza Çolak, Kanada'da Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'ne, İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Vakur Gökdenizler, Kanberra'ya; Protokol Genel Müdür Yardımcısı Tunca Özçuhadar, Kolombo'ya; Başbakanlık Başmüşaviri Serhat Galip, Podgoritsa'ya; Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcısı Kıvılcım Kılıç, Priştine'ye; Bakanlık Müşaviri Büyükelçi Mehmet Kadri Şander Gürbüz, Cakarta'ya; Denizcilik, Havacılık ve Hudut Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Poroy, Cezayir'e; Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çağatay Erciyes, Beyrut'a; Doğu Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kapucu, Aşkabat'a ve Kanberra Büyükelçisi Reha Keskintepe, Valetta'ya büyükelçi olarak atandı.  

- Afrika ülkelerine büyükelçi açılımı -

Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü ve Afrika ülkeleri ile ekonomik ve siyasi ilişkilerin en üst düzeye çıkmasını hedefleyen Afrika politikası da kararnameyle tekrar vurgulandı. 

Genel Müdür Yardımcısı Hakan Çakıl, Abuja'ya; Riyad Büyükelçiliği Müsteşarı Sadi Altınok, Cibuti'ye; Strazburg Başkonsolosluğu Birinci Sınıf Başkonsolosu Serdar Cengiz, Encemine'ye; Nant Başkonsolosluğu Birinci Sınıf Başkonsolosu Korkut Tufan, Vagadugu'ya; Büyükelçi Hüsnü Murat Ülkü de Yaounde'ye büyükelçi olarak görevlendirildi.

- Yeni temsilcilikler -

Türkiye'nin proaktif dış politika yürütmesine paralel olarak açtığı yeni temsilciliklerin bazılarına da atamalar yapıldı.

Buna göre, Konakri Büyükelçiliği'nden Vehbi Esgel Etensel'in yeni açılacak Guatemala Büyükelçiliği'ne, Ortadoğu Genel Müdür Yardımcısı Salih Mutlu Şen'in de Suudi Arabistan'da İslam İşbirliği Teşkilatı Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'ne atanması kararlaştırıldı. 

- 6 kadın büyükelçi -

Kararnamede kadın büyükelçi sayısının geçen yıllara göre artış gösterdiği görüldü. 

Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Yasemin Eralp, Darüsselam'da; Odessa Başkonsolosluğu Birinci Sınıf Başkonsolosu Hatice Nur Sağman, Konakri'de; Cenevre Başkonsolosluğu Birinci Sınıf Başkonsolosu Nurdan Bayraktar Golder, Librevil'de ve Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcısı Kıvılcım Kılıç, Priştine'de büyükelçi olarak görev yapacak. 

AGİT Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Kezban Nilvana Darama, Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi, Orta Asya ve Kafkasya Genel Müdür Yardımcısı Hayriye Kumaşçıoğlu da Tallinn Büyükelçisi oldu. 

Atama yapılan ülkelerden bu isimler için agreman istenecek. Agremanların gelmesinin ardından kararnameler hazırlanarak atama işlemleri tamamlanmış olacak.