Economist: Erdoğan Suriye'de bir taşla iki kuş vurdu

Economist: Erdoğan Suriye'de bir taşla iki kuş vurdu

İngiltere'de yayınlanan haftalık Economist dergisi, son sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ve Suriye politikalarını "Erdoğan'ın savaş oyunu" başlıklı bir yazıda ele aldı.

Erdoğan'ın "Fırat Kalkanı" adı verilen harekât kapsamında Suriye'de uzun süredir savunduğu "tampon bölge" hedefine ulaştığını yazan Economist'e göre, Türkiye'nin Suriye'de bundan sonra atacağı adımlar büyük ölçüde Rusya'nın tavrına bağlı. Irak'la ilgili söylem ise milliyetçi seçmenin desteğini toplama çabası olabilir.

Yazıdan bazı satırlar şöyle:

"Suriye'nin sınır kasabası Cerablus'un Türk tanklarının desteğiyle ilerleyen Suriyeli muhalifler tarafından IŞİD'in elinden alınmasının üzerinden iki ay geçti. Cerablus'ta hayat yavaş yavaş normale dönüyor.

"Okullar yeniden açıldı, bölgeye insani yardım girişi başladı. Komşu köylerden binlerce kişi, Türkiye'den de 7 bin 700 mülteci Cerablus'a döndü.

"Dokuz çocuk annesi Emine Hardan, 'Sonunda yeteri kadar yiyeceğimiz var' diyor. Emine ve ailesi 2013'te Halep'ten kaçıp Cerablus'a gelmiş. Ama kısa bir sure sonra kasabayı IŞİD ele geçirmiş.

"Bir seferinde IŞİD militanlarının kocasına 'karını kırbaçlayacaksın' dediğini hatırlıyor. Kırbaç cezasının peçe takmadığı için verildiğini söylüyor.

"Türk tankları Cerablus'a girdikten sonra Emine peçesini çıkarıp sarı başörtüsünü takmış.