Edirne Valisi'ne tepki yağıyor

Edirne Valisi'ne tepki yağıyor

ABD'de bulunan bir kuruluş, Edirne Valisi'nin Sinagog ile açıklamalarına tepki gösterdi.

Edirne Valiliği’nin kentteki sinagogu müzeye dönüştürme çağrısının yankıları sürüyor. Merkezi ABD’de bulunan İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği kuruluşu (ADL) önceki gün Edirne Valisi Dursun Şahin’in sözlerini kınayan bir açıklama yayınladı.

Yahudi sivil toplum kuruluşunun başkanı Abraham Foxman açıklamada valinin Yahudilere yönelik nefreti saklamayan bu tür “düşmanca” söyleminin Türkiye’deki Yahudi toplumunun hissettiği gerilimlere katkı yaptığını belirtti. Açıklamada, “Sinagogda ibadete izin verilmeyeceği yönündeki açıklamanın “saldırgan ve tehdit edici” olduğu belirtildi.

ADL bildirisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün olayla ilgili tutumundan ise memnuniyet duyulduğu kaydedildi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, o sözlerin ardından tarihi Edirne Büyük Sinagogu’nun ibadethane olarak hizmet vereceğini belirtmişti.

EDİRNE VALİSİ’NDEN UTANDIRAN AÇIKLAMA

Edirne Valisi Şahin, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa Külliyesi’ndeki Kıble Camisi’ne girmesinin ardından 21 Kasım’da, 2010 yılından bu yana restorasyonu vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sinagogun müze olarak kullanılacağını ifade ederek şöyle konuşmuştu:

“Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgârları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların mezarlıkların etrafını temizliyor, projelerini kurula gönderiyoruz. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan tescilini bekliyoruz. Bizim yaklaşımımız nerede, onların yaklaşımı nerede? Yani bunu izleyicilerin takdirine sunuyorum. Buradaki tadilatı sona gelen sinagog sadece müze olarak, içerisinde hiçbir şey olmadan o şekilde müze olarak tescil edilecek” demişti.