Edirne’de Ayçiçeği Hasat Dönemi Başladı

Edirne’de Ayçiçeği Hasat Dönemi Başladı

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, bu yıl ayçiçeği rekoltesinin çiftçi açısından iyi olacağını ve üreticinin cebine biraz daha fazla para gireceğini söyledi.

- Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, bu yıl ayçiçeği rekoltesinin çiftçi açısından iyi olacağını ve üreticinin cebine biraz daha fazla para gireceğini söyledi.

Edirne’de katıldığı bir toplantıda, gazetecilerin ayçiçeği ile ilgili sorularını yanıtlayan, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, bu yıl hasadın da, verimin de iyi gittiğini belirtti.

"BU SENE REKOLTENİN ÇİFTÇİ AÇISINDAN İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Sezen, dün itibariyle Trakya Birlik bünyesinde yapılan ayçiçeği hasadında 3 bin tonu geçtiklerini belirterek, "Ürün akışı iyi gidiyor. Bu sene hasat, verim de iyi gidiyor. Bu sene rekoltenin çiftçi açısından iyi olacağını düşünüyorum. Aldığım bilgilere göre dönüm başına 250 kilogram civarında ortalama ürün elde ediliyor bu da Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakam. Yıllardır Trakya’da hasat ortalama 160-170 kilogram civarındaydı. İnşallah bu durum bozulmaz çünkü geç ekilen ürünler de var. Bu sene benim tahminim 250 kilogram civarında oluşacağı. Bu ne demektir? Çiftçinin, üreticinin cebine biraz daha fazla para gireceği anlamına gelir" diye konuştu.

"FİYAT KONUSU ÇİFTÇİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Fiyat konusunun çiftçi için önemine değinen başkan Rafet Sezen, "Herkes fiyatları soruyor. Fiyat konusu çiftçi için önemli. Verimin yanında fiyat da çok önemli. Herkes hesabını yaparken buğdaydan aldığı verim ve fiyatı, ayçiçeğinden aldığı verim ve fiyatı koyuyor. Kısırdöngü olarak devam ediyor. Araya bir ürün koyamadık bugüne kadar. Buğdayla ayçiçeği arasına bir ürün koymayı başaramadık. Zorlama olsaydı belki koyardık. Türkiye tarım politikasında eksik kalmaya devam ediyor. Tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri Türkiye ama tarımdaki politika eksikliklerinden ve parçalanmış yapıdan dolayı sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Zorlama olsa araya bir başka ürün koyabiliriz. Örnek vermek gerekirse Bulgaristan’da, Romanya’da, Ukrayna’da, demir perde ülkelerinde 4 yıldan önce bir tarlaya ne buğday ne ayçiçeği ekebiliyorsunuz. Bu da hemen arkasından verim ve kalite artışını getiriyor. Bunlar bir araya geldiğinde fiyat da ona göre belirleniyor. Ayçiçeği’nde dünya üzerinde birkaç ülke var. Bunların başında Ukrayna, Rusya, Romanya gibi ülkeler fiyat belirlemesinde iyi durumdaki ülkeler. Çünkü ürettikleri ürünün ancak yüzde 20- yüzde 30’unu kendi ihtiyaçları için kullanıyor, geri kalanını ihraç ediyorlar. Bu noktaya gelince bizim Trakya Birlik olarak Ayçiçeği fiyatını belirlemek gibi bir şansımız yok. Biz de, sanayicimiz de global fiyatları takip ediyoruz" diye konuştu.

"ANKARA’DA GEREKLİ TEMASLARDA BULUNDUK"

Sezen, Tekirdağ Limanı’ndan giriş fiyatlarını her gün takip ettiklerini hatırlatarak, "İthal ayçiçeğinin ülkeye girişi bin 100 lirayken kimse burada fiyatı bin 200 lira olarak belirleyemez. Bugünkü ithal fiyatı da doların günlük dalgalanmasıyla falan birlikte bin 200 liranın biraz altında seyrediyor. Bu rakam bin 160, bin 170, bin 180, bazı günler dolar iki bin 160, iki bin 180’e çıktığında fiyat bin 200 lira gibi oluşabiliyor. Biz de takip ediyoruz. Bu fiyatın biraz daha yukarı çıkabilmesi için ben geçen hafta hem partimizin genişletilmiş il başkanları toplantısına, hem de Trakya Birlik olarak bazı bakanlarımızın ziyaretine gittim. Bakanlarımıza, özellikle ekonomi bakanımıza sıkıntımızı anlattık. Gümrük vergilerinde ‘gözetim fiyatı’ diye bir fiyat uygulanıyor. Bu fiyatın biraz daha yukarı taşınması için kendisine teklifte bulunduk. Bunun yanında ‘dahilde işleme rejimi’ diye bir rejim uygulanıyor. O rejimin de yılbaşına kadar kontrol altında tutulmasını istedik. Bakanımız da bize bu konuda çalışılacağını, elinden gelen desteği vereceğini ifade ettiler" ifadelerini kullandı.